Skip to main content
Til toppen

Sveitsisk ost med opprinnelse og omtanke

For mange som har fulgt med på ost fra Mons, er navnet Michael Mathier godt kjent. Ikke bare som tidligere alpinist fra Sveits eller som tidligere ostehandler i Sverige – men som en viktig bidragsyter til Mons sin portefølje i Skandinavia. Møtet med Hervé Mons, under en ostekonkurranse ved en disk, ble starten på et nært samarbeid og et nytt kapittel for sveitsisk ost i Europa.

Etter hvert fikk Michael ansvaret for å reise til Sveits for å velge ut oster til modning i Mons sin modningstunnel i St. Haon. Etter mange år med smaking, reiser og relasjonsbygging tok han steget fullt ut og ble ansatt som daglig leder hos en sveitsisk Gruyère AOP- og Emmentaler AOP-affineur. Milka Käse AG er et firma som har eksistert siden 1929 og kjøper i dag Gruyère AOP fra 9 meierier pluss 2 alpage-produsenter, samt Emmentaler AOP fra 10 meierier. Totalt blir nesten 4000 tonn ost solgt hvert år av Milka til kunder i både Sveits og resten av Europa. Sortimentet vokser stadig, og i dag har de over 40 ulike oster. Halvparten modnes i deres egne kjellere i nærheten av Bern, mens den andre halvparten er nøye utvalgt direkte hos produsentene.

Samarbeidet med Mons fortsatte – og utviklet seg. I dag håndplukker Michael fortsatt sveitsiske oster for Mons og utvalgte kunder, som oss i Matcompaniet i Norge.

Gjennom deres brand Swisscru får vi i Matcompaniet de beste ostene innen Gruyère Alpage AOP, Chällerhocker Lait Cru, Vacherin Fribourgeois AOP og flere mindre kjente skatter – laget av ystere som kjenner hvert beite, hver ku og hver eneste melkedag. Dette er oster med tydelig opprinnelse, håndverk i hver detalj og smaker som gjenspeiler både fjellene og menneskene bak.

Swisscru gjør den tidkrevende jobben for oss: de besøker ysteriene, smaker, vurderer, diskuterer og velger ut. Resultatet er en portefølje vi er stolte av – ekte sveitsisk ost formidlet med respekt og kunnskap.

Det er Michael Mathier vi har å takke for det.

Visning
Appenzeller Extra 12mnd, Swisscru

Appenzeller Extra – kraftfull sveitserost med lang modning og krydret saltlake! Smak av karamellisert løk og ristede nøtter, med fast konsistens og fløyelsmyk avslutning. En klassiker med pondus!

12172
Chällerhocker Lait Cru 6kg, Swisscru

Chällerhocker – sveitsisk kjellerost med stor personlighet! Laget på rå melk, modnet i 12 måneder og vasket med salt og krydder. Aroma av brunet smør, karamell og nøtter – perfekt til vin, cider og en syndig godbit på ostefatet.

12237
Etivaz Alpage AOP 20mnd, Swisscru

L’Etivaz er håndlaget på 1800 meters høyde i sveitsiske alpene, over åpen vedfyrt flamme. Osten smaker av nøttesmør og fjellbris – tett og krystallrik, men likevel smørmyk. Nydelig til fruktig hvitvin eller en dyp, brun øl. En alpeklassiker til ostefatet!

12171
Gruyère AOP Fribourg Alpage 24mnd hjul, Swisscru

Gruyère Suisse d’Alpage – fjellost på sitt mest intense! Laget på rå melk fra sommerbeiter og modnet i 24 måneder. Smak av tørket frukt, ristede toner og silkesmyk krystallisert konsistens. En ost med høyde og historie!

12209
Gruyère AOP des Grottes 15-20mnd grottelagret Swisscru

Gruyère des Grottes – En kraftfull sveitsisk klassiker med smak av karamell og tørket frukt! Langtidsmodnet i Mons sin Tunnel de la Collonge à Ambierle i opptil 24 måneder. Fast, lett kornete tekstur og eksplosiv smak – en ost for ekte nytelse!

12121
Nyhet
Mont d'Or Mini ca 400g Fromagerie Andre, Swisscru

Mont d’Or fra Fromagerie André er en fløyelsmyk fjellost med rik, kremet smak og mild, moden aroma. Den serveres varm og smeltet i sin egen lille treskål – perfekt med brød og kokte poteter. Den sveitsiske AOP-osten er laget med pasteurisert melk og kåret til landets beste i 2024. En lun ostetradisjon fra Jurafjellene.

12323
Raclette AOP Suiss Lait Cru, Swisscru

En perfekt ost til smelting, om det så er raclette eller et skikkelig godt ostesmørbrød.

12302
Nyhet
Rosenblumenkäse – Alpeost med roseblader, Swisscru

Et besøk i modningskjelleren under Güntensperger ysteriet når en skal foredle alpeosten med tørkede roseblader gir obskure duftassosiasjoner der man både hensettes til ostemodningsrom og et besøk i parfymehus i den sørfranske byen Grasse. De 2 måneder gamle ostene dekkes med tørkede roseblader som ved videre modning tilfører osten en behagelig smakskombinasjon av håndverksost og en behagelig mild og delikat krydret smak fra rosebladene.

12319
Tete de Moine AOP 850g, Swisscru

Tête de Moine – sveitsisk klosterost med blomstrende aroma! Råmelksost formet til tynne, florlette rosetter med girolle. Silkemyk, men med kraft – uimotståelig på ostefat eller som elegant aperitiff.

12175
Nyhet
Thurmesan Reserve 15mnd, Swisscru

Thurmesan er en rektangulær ost på 20 kilo med tydelig inspirasjon fra Gruyère, Appenzeller og Emmentaler. Laget i Thurgau på termisert melk fra beitende kyr som nyter både friskt gress og ville urter. Etter 15 måneder på granplanker fremstår den kompakt og gyllen, med en balansert og rik smak – dyp, urtepreget og osteelskerens drøm.

12322
Nyhet
Tradition Grand Cru - Alpeost vasket med cider og aske, Swisscru

En tradisjonell håndverksost på kumelk. Ystet av Josef Werder på det vesle familieeide ysteriet «Küssnachter Dorfkäserei» i Rigi provinsen. Utgangspunktet er termisert melk fra lokale gårder der kuene beiter på frodig og rikt utmarksbeite med gress og ville urter. På vinteren fôres de med lokalt høy fra nærområdet. Modningsprosessen avsluttes med at ostene vaskes med cider og gnis inn med vegetabilsk kull i fire måneder. Sort skorpe og gyllen gul ostemasse med rik smak er egnet til å imponere.

12320
Vacherin Fribourgois Alpage AOP 6,5kg, Swisscru

Vacherin Fribourgeois d’Alpage – smaksrik fjellost fra sveitsiske alper! Laget av sommermelk og modnet i fuktige kjellere. Eksplosiv smak med toner av stekt og grytekokt – perfekt til fondue eller alene med kraftig vin.

12249
Lenker
Min side