Sveitsisk ost med opprinnelse og omtanke
Matcompaniet har i snart 20 år arbeidet tett med vår svensk-sveitsiske venn Michael Mathier. Han har vært kontakten vår hos MonS og det var også Michael som sørget for at vi fikk smake de svenske superostene Tegel og Wrångebäck fra Almnäs Bruk for første gang. Etter årene med salgsansvar for MonS for blant annet Norge fikk Michael ansvaret for å bygge opp MonS’ portefølje av sveitsisk ost.
Michael har alltid hatt ekstremt god oversikt over hvor og hvem som lager de beste ostene. Han reiste på hyppige turer til Sveits og besøkte osteprodusenter. Det ble skapt tette og gode relasjoner som bidro til at han kunne håndplukke de beste ostene og frakte dem til MonS’ modningstuneller i St Hallon.
Michaels ønske om å starte noe eget førte til at han etablerte sitt eget selskap Swiss Mathier. Hans innsats for å sørge for at MonS fortsatt fikk de beste sveitsiske ostene ble selvfølgelig opprettholdt. Den største forskjell var at han nå var enda tettere på de sveitsiske produsentene og kunne styrke sitt nettverk i den gode smaks tjeneste. Michael markerte seg raskt som en av de dyktigste både hva gjaldt smak og relasjonsbygging med små og store ysterier. Kombinasjonen av dette, og hans oversikt over markedsmulighetene for sveitsisk ost på utsiden Sveits førte til at han raskt ble lagt merke til.
Etter mange år med smaking, reiser og relasjonsbygging tok han steget fullt ut og takket ja til jobben som daglig leder hos den sveitsiske Gruyère AOP- og Emmentaler AOP-affineuren Milka Käse AG. Dette er et firma som har eksistert siden 1929. I dag regnes Milka som av de dyktigste aktørene for modning og videresalg av sveitsisk ost. Milka kjøper Gruyère AOP fra 9 meierier pluss 2 alpage-produsenter, samt Emmentaler AOP fra 10 meierier. Totalt blir dette nesten 4000 tonn ost hvert år. Ostene videreselges både på hjemmemarkedet og til resten av Europa. De tette båndene til MonS har blitt opprettholdt og Michael håndplukker fortsatt selv utvalgte oster til tunellene hos MonS. Disse videreselges blant annet til Matcompaniet.
Selv om utvalget preges av de 2 store sveitsiske ostene Gruyere AOP og Emmentaler AOP vokser sortimentet stadig. I dag består det av 40 ulike oster der rundt halvparten modnes i modningsrommene hos Milka i Bern mens resten modnes hos de respektive produsentene. Gjennom Milkas merkevare «Swisscru» kan Matcompaniet tilby våre kunder det beste som kan fremskaffes av Gruyère Alpage AOP, Emmentaler AOP, Chällerhocker Lait Cru, Etivaz AOP, Vacherin Fribourgeois AOP, Raclette pluss en rekke ostespesialiteter fra små produsenter.
Swisscru gjør den tidkrevende og viktige jobben for oss: de besøker ysteriene, smaker, vurderer, diskuterer og velger ut. Sentralt i denne utvelgelsen er et tett samarbeide med produsenter med dedikasjon. De vet alt som hvert å vite om kyrene, terroriet og hvilken foredling som gjør den gode ostene enda bedre. Håndverket og stoltheten preger hele produksjonen og resultatet er oster med tydelig signatur fra opprinnelsen. De gjenspeiler fjellene, naturen, dyrene og menneskene bak. Alt dette resulterer i en portefølje Matcompaniet er oppriktig er stolte av – ekte sveitsisk ost formidlet med respekt og kunnskap.
