Sveitsisk ost med opprinnelse og omtanke
For mange som har fulgt med på ost fra Mons, er navnet Michael Mathier godt kjent. Ikke bare som tidligere alpinist fra Sveits eller som tidligere ostehandler i Sverige – men som en viktig bidragsyter til Mons sin portefølje i Skandinavia. Møtet med Hervé Mons, under en ostekonkurranse ved en disk, ble starten på et nært samarbeid og et nytt kapittel for sveitsisk ost i Europa.
Etter hvert fikk Michael ansvaret for å reise til Sveits for å velge ut oster til modning i Mons sin modningstunnel i St. Haon. Etter mange år med smaking, reiser og relasjonsbygging tok han steget fullt ut og ble ansatt som daglig leder hos en sveitsisk Gruyère AOP- og Emmentaler AOP-affineur. Milka Käse AG er et firma som har eksistert siden 1929 og kjøper i dag Gruyère AOP fra 9 meierier pluss 2 alpage-produsenter, samt Emmentaler AOP fra 10 meierier. Totalt blir nesten 4000 tonn ost solgt hvert år av Milka til kunder i både Sveits og resten av Europa. Sortimentet vokser stadig, og i dag har de over 40 ulike oster. Halvparten modnes i deres egne kjellere i nærheten av Bern, mens den andre halvparten er nøye utvalgt direkte hos produsentene.
Samarbeidet med Mons fortsatte – og utviklet seg. I dag håndplukker Michael fortsatt sveitsiske oster for Mons og utvalgte kunder, som oss i Matcompaniet i Norge.
Gjennom deres brand Swisscru får vi i Matcompaniet de beste ostene innen Gruyère Alpage AOP, Chällerhocker Lait Cru, Vacherin Fribourgeois AOP og flere mindre kjente skatter – laget av ystere som kjenner hvert beite, hver ku og hver eneste melkedag. Dette er oster med tydelig opprinnelse, håndverk i hver detalj og smaker som gjenspeiler både fjellene og menneskene bak.
Swisscru gjør den tidkrevende jobben for oss: de besøker ysteriene, smaker, vurderer, diskuterer og velger ut. Resultatet er en portefølje vi er stolte av – ekte sveitsisk ost formidlet med respekt og kunnskap.
Det er Michael Mathier vi har å takke for det.
