Skip to main content
Til toppen
Husk helligdagene påvirker leveringer. Tine, Nor-Log og Lokale utkjøringer.

Sveitsisk ost med opprinnelse og omtanke

Matcompaniet har i snart 20 år arbeidet tett med vår svensk-sveitsiske venn Michael Mathier. Han har vært kontakten vår hos MonS og det var også Michael som sørget for at vi fikk smake de svenske superostene Tegel og Wrångebäck fra Almnäs Bruk for første gang. Etter årene med salgsansvar for MonS for blant annet Norge fikk Michael ansvaret for å bygge opp MonS’ portefølje av sveitsisk ost. 

Michael har alltid hatt ekstremt god oversikt over hvor og hvem som lager de beste ostene. Han reiste på hyppige turer til Sveits og besøkte osteprodusenter. Det ble skapt tette og gode relasjoner som bidro til at han kunne håndplukke de beste ostene og frakte dem til MonS’ modningstuneller i St Hallon. 

Michaels ønske om å starte noe eget førte til at han etablerte sitt eget selskap Swiss Mathier. Hans innsats for å sørge for at MonS fortsatt fikk de beste sveitsiske ostene ble selvfølgelig opprettholdt. Den største forskjell var at han nå var enda tettere på de sveitsiske produsentene og kunne styrke sitt nettverk i den gode smaks tjeneste. Michael markerte seg raskt som en av de dyktigste både hva gjaldt smak og relasjonsbygging med små og store ysterier. Kombinasjonen av dette, og hans oversikt over markedsmulighetene for sveitsisk ost på utsiden Sveits førte til at han raskt ble lagt merke til. 

Etter mange år med smaking, reiser og relasjonsbygging tok han steget fullt ut og takket ja til jobben som daglig leder hos den sveitsiske Gruyère AOP- og Emmentaler AOP-affineuren Milka Käse AG. Dette er et firma som har eksistert siden 1929. I dag regnes Milka som av de dyktigste aktørene for modning og videresalg av sveitsisk ost. Milka kjøper Gruyère AOP fra 9 meierier pluss 2 alpage-produsenter, samt Emmentaler AOP fra 10 meierier. Totalt blir dette nesten 4000 tonn ost hvert år. Ostene videreselges både på hjemmemarkedet og til resten av Europa. De tette båndene til MonS har blitt opprettholdt og Michael håndplukker fortsatt selv utvalgte oster til tunellene hos MonS. Disse videreselges blant annet til Matcompaniet.

Selv om utvalget preges av de 2 store sveitsiske ostene Gruyere AOP og Emmentaler AOP vokser sortimentet stadig. I dag består det av 40 ulike oster der rundt halvparten modnes i modningsrommene hos Milka i Bern mens resten modnes hos de respektive produsentene. Gjennom Milkas merkevare «Swisscru» kan Matcompaniet tilby våre kunder det beste som kan fremskaffes av Gruyère Alpage AOP, Emmentaler AOP, Chällerhocker Lait Cru, Etivaz AOP, Vacherin Fribourgeois AOP, Raclette pluss en rekke ostespesialiteter fra små produsenter. 

Swisscru gjør den tidkrevende og viktige jobben for oss: de besøker ysteriene, smaker, vurderer, diskuterer og velger ut. Sentralt i denne utvelgelsen er et tett samarbeide med produsenter med dedikasjon. De vet alt som hvert å vite om kyrene, terroriet og hvilken foredling som gjør den gode ostene enda bedre. Håndverket og stoltheten preger hele produksjonen og resultatet er oster med tydelig signatur fra opprinnelsen. De gjenspeiler fjellene, naturen, dyrene og menneskene bak. Alt dette resulterer i en portefølje Matcompaniet er oppriktig er stolte av – ekte sveitsisk ost formidlet med respekt og kunnskap. 

Visning
Appenzeller Extra 12mnd, Swisscru

Appenzeller Extra – kraftfull sveitserost med lang modning og krydret saltlake! Smak av karamellisert løk og ristede nøtter, med fast konsistens og fløyelsmyk avslutning. En klassiker med pondus!

12172
Chällerhocker Lait Cru 6kg, Swisscru

Chällerhocker – sveitsisk kjellerost med stor personlighet! Laget på rå melk, modnet i 12 måneder og vasket med salt og krydder. Aroma av brunet smør, karamell og nøtter – perfekt til vin, cider og en syndig godbit på ostefatet.

12237
Etivaz Alpage AOP 20mnd, Swisscru

L’Etivaz er håndlaget på 1800 meters høyde i sveitsiske alpene, over åpen vedfyrt flamme. Osten smaker av nøttesmør og fjellbris – tett og krystallrik, men likevel smørmyk. Nydelig til fruktig hvitvin eller en dyp, brun øl. En alpeklassiker til ostefatet!

12171
Gruyère AOP Fribourg Alpage 18-20 mnd hjul, Swisscru

Gruyère Suisse d’Alpage – fjellost på sitt mest intense! Laget på rå melk fra sommerbeiter og modnet i min 18 måneder. Smak av tørket frukt, ristede toner og silkesmyk krystallisert konsistens. En ost med høyde og historie!

12209
Gruyère AOP des Grottes 15-20mnd grottelagret Swisscru

Gruyère des Grottes – En kraftfull sveitsisk klassiker med smak av karamell og tørket frukt! Langtidsmodnet i Mons sin Tunnel de la Collonge à Ambierle i opptil 24 måneder. Fast, lett kornete tekstur og eksplosiv smak – en ost for ekte nytelse!

12121
Nyhet
Mont d'Or Mini ca 400g Fromagerie Andre, Swisscru

Mont d’Or fra Fromagerie André er en fløyelsmyk fjellost med rik, kremet smak og mild, moden aroma. Den serveres varm og smeltet i sin egen lille treskål – perfekt med brød og kokte poteter. Den sveitsiske AOP-osten er laget med pasteurisert melk og kåret til landets beste i 2024. En lun ostetradisjon fra Jurafjellene.

12323
Raclette AOP Suiss Lait Cru, Swisscru

En perfekt ost til smelting, om det så er raclette eller et skikkelig godt ostesmørbrød.

12302
Nyhet
Rosenblumenkäse – Alpeost med roseblader, Swisscru

Et besøk i modningskjelleren under Güntensperger ysteriet når en skal foredle alpeosten med tørkede roseblader gir obskure duftassosiasjoner der man både hensettes til ostemodningsrom og et besøk i parfymehus i den sørfranske byen Grasse. De 2 måneder gamle ostene dekkes med tørkede roseblader som ved videre modning tilfører osten en behagelig smakskombinasjon av håndverksost og en behagelig mild og delikat krydret smak fra rosebladene.

12319
Tete de Moine AOP 850g, Swisscru

Tête de Moine – sveitsisk klosterost med blomstrende aroma! Råmelksost formet til tynne, florlette rosetter med girolle. Silkemyk, men med kraft – uimotståelig på ostefat eller som elegant aperitiff.

12175
Nyhet
Thurmesan Reserve 15mnd, Swisscru

Thurmesan er en rektangulær ost på 20 kilo med tydelig inspirasjon fra Gruyère, Appenzeller og Emmentaler. Laget i Thurgau på termisert melk fra beitende kyr som nyter både friskt gress og ville urter. Etter 15 måneder på granplanker fremstår den kompakt og gyllen, med en balansert og rik smak – dyp, urtepreget og osteelskerens drøm.

12322
Nyhet
Tradition Grand Cru - Alpeost vasket med cider og aske, Swisscru

En tradisjonell håndverksost på kumelk. Ystet av Josef Werder på det vesle familieeide ysteriet «Küssnachter Dorfkäserei» i Rigi provinsen. Utgangspunktet er termisert melk fra lokale gårder der kuene beiter på frodig og rikt utmarksbeite med gress og ville urter. På vinteren fôres de med lokalt høy fra nærområdet. Modningsprosessen avsluttes med at ostene vaskes med cider og gnis inn med vegetabilsk kull i fire måneder. Sort skorpe og gyllen gul ostemasse med rik smak er egnet til å imponere.

12320
Vacherin Fribourgois Alpage AOP 6,5kg, Swisscru

Vacherin Fribourgeois d’Alpage – smaksrik fjellost fra sveitsiske alper! Laget av sommermelk og modnet i fuktige kjellere. Eksplosiv smak med toner av stekt og grytekokt – perfekt til fondue eller alene med kraftig vin.

12249
Lenker
Min side