Skip to main content
Til toppen

Spekeskinker

Vi tillater oss å ta munnen passe full og påstå at Matcompaniet har Norges beste sortiment av spekede griselår. Her snakker vi om skinker selv Italienere og spanjoler gladelig kjører drøye omveier for å få tak i.

Culatello di Zibello er selveste juvelen i kronen når vi snakker om italienske spekeskinker. Har du først smakt den er du, eller mer presist; skinken solgt. Skinkene kan bare sammenlignes med de beste Iberico Bellota produktene. Dette er skinke fra eliteseriens ypperste sjikt. Antica Corte Pallavicina er Italias absolutt fremste produsent av Culatello di Zibello.

En annen skinkeskatten vi nylig har utvidet sortimentet med er den Toscanske skinken laget på lår fra de stedegne Cinta Senese svinene. Akkurat som med Antica Cortes borghiana- og Domecq’s lampiño-svin er det rasen og kjøttet som utgjør den store forskjellen. Når dette gode kjøttet foredles med respekt av bransjens dyktigste håndverkere kan det ikke bli annet enn produkter som lokker frem vellyst og mersmak. Salcis har helt siden etableringen i 1941 stått i fremste rekke for å bevare og foredle disse tett på adelige svinene. Vi lagerfører også en Prosciutto Toscana fra Viani av høy klasse.

Jambugo, er et av kjerneområdene for produksjonen av Jamon Iberico Bellota – populært kalt Pata Negra. Domecq regnes som en av de absolutt fremste produsentene av denne skinkeskatten nettopp i dette området.
Skinkene er produsert 100 % Ibérico svin, Lampiño rase. Grisene går ute og beiter det de finner i naturen. I fire måneder fra oktober til januar består svinenes foretrukne diett av eikenøtter, dette er dobbelt så lang tid som regulativet tilsier for at skinkene skal kunne kalles Iberico Bellota. Deretter modnes de i opptil 52 måneder.
Ellers fra Spania får vi en Jamon Serrano av topp kvalitet fra La Hoguera.

Sammen med Parmegiano Reggiano er Prosciutto di Parma kanskje verdens mest kjente landbruksprodukt. Riccardo Franchis skinker kommer fra en liten produsent som ligger på ca 600 moh i Appenninene. Det stabile klimaet og kjærligheten til råvaren gjør dette til Prosciutto di Parma på toppnivå. I tillegg tilbyr vi nå en superutgave av Parma vi kaller for «Happy Pig». Når det gjelder San Daniele har Riccardo funnet fram til en av de beste av konsortsiets 40 godkjente produsenter. San Daniele kan minne om Prosciutto di Parma, men anses å være mildere og mer subtil på smak. I tillegg tilbyr Riccardo oss Jamon des Bosses som er Italias minste DOP for skinker og produseres på over 1100 m o h i fjellene mellom Aosta og Sveits. Her er luften så tørr at skinkeprodusentene legger våt halm på gulvet i modningsrommet slik at edelmuggen slipper til i modningen. Når du spiser denne sjeldne skinken bør du alltid sende en tanke til salige Paul Bocuse som med sin finstemte gane utropte Jamon de Bosses til sin absolutte favoritt når det kom til skinker.

Vårt utvalg fra Frankrike består av Jamon Bigorre de Noir, en skinkeskatt du kan nyte takket være noen lokale entusiaster som i 1981 tok grep for å redde rasen. Da var det kun 2 avlsråner og 30 sugger igjen!  Nå er bestanden bygget opp sakte men sikkert slik at du kan smake franske baskeres variant av sortfotskinke.
Skinken byr på en kompleks, elegant og rik smak. De er mildt saltet og har en fløyelsmyk tekstur – helt enkelt fantastisk. Dessuten tilbyr vi Jamon de Bayonne. Bayonneskinke har blitt produsert i hundrevis av år i regionen Adour Bassin i sørvest- Frankrike.  Område kjennetegnes av varme fønvinder fra sør og fuktige vinder fra havet.
Grisene som blir brukt til produksjon blir fôret på korn fra området.  Kriteriene for å bli til Bayonneskinke er veldig spesifikke med hensyn til fett-tykkelse, kjøttfylde, minimumsvekt og fargen på kjøttet.

Les også mer i vårt nyhetsbrev «Norges beste skinkesortiment». Nyhetsbrevene finner dere under fanen «Inspirasjon».
 

Visning
Sorter
Nyhet
Lomo skivet 60g delibrett, Ask

LOMO er speket ytrefilet fra utegris. Lomo er ferdig skivet i tynne skiver og passer godt som snacks, på en salat eller å toppe en pizza med den. Ask salter og krydrer fileten, sammen med litt rødvin. Deretter får den ligge å trekke salt i en ukes tid før den knyttes opp på klassisk vis og henges til tørk i ca 4 måneder.

22213
Prosciutto Toscano DOP oppskåret 100g, Viani

Prosciutto Toscano DOP oppskåret 100g, Viani

20220
Coppa skivet 60g delibrett, Ask

Coppa er tynne skiver med speket nakke fra utegris som smelter på tungen. Den fantastiske kvaliteten i råvare får virkelig skinne igjennom. Lett krydret med fennikel og sort pepper, modnet i fire til seks måneder. Coppa fra ASK er et kvalitetsprodukt som nytes som den er eller sammen med god ost.

22207
Serrano Gran Reserva Duroc min 24 mnd beinfri, Domecq

Her snakker vi definitivt om en «fjellskinke». Produksjonen og modningen foregår på 1500 m.o.h. i Alpujarra ved foten av Sierra Nevada. Området byr på den unike kombinasjonen av kalde og tørre vintre og varme somre. Dette er best mulige betingelser for perfekt skinkemodning over lang tid. Les mer under beskrivelse

23053
Jamon Iberico Bellota Ham 40-52mnd håndskåret 80gr pakker rund, Domecq

Håndskåret Iberico Bellota klar for servering. Ligger i en pakke det er enkelt å snu rett på tallerkenen!

23051
Lomo Iberico Bellota Loin 100% Iberico, Domecq

Lomo Bellota er en av de mest verdsatte kuttene av grisen i Spania. Teksturen og aromaen gjør den til en favoritt blant mat-interesserte.

23052
Prosciutto di Parma DOP Selezione Riserva Beinfri 24mnd Happy Pigs, Edizione Franchi

Stadig flere etterspør skinker fra «glade griser». Det sier seg selv at i et land som produserer tonnevis med skinker årlig (9 millioner Prosciutto di Parma i 2018) kan det være vanskelig å ha oversikt over hvordan dyrene har levd før lårene ender opp i saltet og modningsrommene.

20203
Prosciutto di Parma DOP Beinfri (Gran Crudo di Parma) 14-16mnd, Edizione Franchi

Det er kun fire ingredienser som skal til for å kunne produsere parmaskinke: italienske svin, salt, luft og god tid. Det kan virke såre enkelt, men alle som har forsøkt seg på skinke produksjon vet at dette er en omstendelig prosess som krever mye. Prosciutto di Parma DOP er et produkt beskyttet av og produseres i henhold til et strengt regelverk. Skinkene kan kun lages av lår fra svin født og foret opp i Italias nordlige og midtre regioner. Regelverket beskriver spesifikt terroir, vegetasjon og klima.

20178
Prosciutto di Parma DOP Riserva Beinfri (Gran Crudo di Parma riserva) 20-24mnd, Edizione Franchi

Parmaskinke skal oppfylle visse minimumskrav for å kunne kalles Prosciutto di Parma og kunne påføres konsortiets kronemerke. Noen har valgt å gå utover disse kravene og pålegge seg selv enda strengere regler. Slik er tilfellet med leverandøren av Riccardos utvalgte. Denne skinkeprodusenten har en ekstrem streng seleksjon når han velger ut de skinkene som skal få være med videre i produksjonen.

20176
Gran Crudo di San Daniele DOP beinfri, Edizione Franchi

Produksjonen av San Daniele skjer i Udineprovinsen (Friuli) med byen San Daniele som kjerneområde for produksjonen. Skinkene hentes fra 10 regioner i nord- og sentral Italia, hvorav nesten 50% fra Lombardia. Alle gårdene er forhåndsgodkjent og kontrolleres i henhold til regelverket for genetisk opphav og foring.

20123
Jamon des Bosses DOP uten bein, Edizione Franchi

Skinken produseres på 1632 moh og lufttørkes i 100% naturlig klima. Gulvet i de luftige modningsrommene er dekket med høy og lokale urter som bidrar til skinkens fantastiske aroma. Det tørre og kjølige alpeklima gir en skinke med dyprødt kjøtt og hvitt til rosa, fast og blankt fettlag. Smaken er distinkt og rik med behagelig saltsmak som balanserer med svinets naturlige sødme og en aning viltkarakter.

20080
Prosciutto Toscana DOP benfri, Viani

Dette er en skinke produsert etter en flere hundreårig tradisjon i Toscana.

20177
Lenker
Min side