Etivaz Alpage AOP 20mnd, Mons
Forpakningsinfo: 22.0 KG per STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 1
L’Etivaz er håndlaget på 1800 meters høyde i sveitsiske alpene, over åpen vedfyrt flamme. Osten smaker av nøttesmør og fjellbris – tett og krystallrik, men likevel smørmyk. Nydelig til fruktig hvitvin eller en dyp, brun øl. En alpeklassiker til ostefatet!
Når man smaker på L’Etivaz, smaker man på historien. Dette er fjellostens svar på et tidsvitne – laget omtrent som Gruyère ble for hundre år siden, men enda mer røff, røkt og ren i uttrykket. Osten ystes i sveitsiske alper på gammelmåten: rå kumelk fra kyr som har beitet på blomstrende fjellenger, varmet i kobberkjeler over åpen vedfyrt flamme.
Kun fire måneder varer ystesesongen – fra tidlig sommer til de første snøfnuggene legger seg i september. Da våkner 68 fjellhytter til liv, med Michel, Jenny og deres to sønner blant de mest dedikerte. De starter hver dag klokken 04.30 og lager fem-seks oster daglig – alltid over flammene som også setter sitt lille røykslør i smaken.
Smaken? Den varierer, akkurat som fjellene selv. Fra smør og nøtter til tropisk frukt, røkt spekemat og et lite snev av muskat. Det er terroir i sin reneste form – formet av høyde, vær, blomster og flid. Etter ystingen modnes ostene videre i Maison de l’Etivaz, der de får sitt endelige preg.
Når sesongen er over og kyrne vendes ned fra fjellet, feires Desalpes – en blomsterpyntet, bjelleklangende prosessjon som markerer slutten på sommerens ostepoesi. Rundt 60 produsenter fører tradisjonen videre i dag. Med AOP-beskyttelse og uforanderlig stolthet er L’Etivaz selve smaken av de sveitsiske alpene – lagret i hver eneste krystall.
Egenskaper | |
---|---|
Salgsenhet | KG |
Opprinnelse | Sveits |
Melk | Ku |
Øvrige egenskaper | Råmelk |
Bestillingsvare | Nei |
Antall per Kolli | 1.0 |
Nettovekt | 5500.0 Gram |
Horeca | Ja |
GTIN | N/A |