Til toppen

Maison MonS – gjør det gode enda bedre

«Mons fromager Affineur» er vår leverandør av franske kvalitetsoster. De skaffer oss også det beste av ost fra Sveits og Holland.

Bedriften er familieeid og etablert i 1964 av Hubert Mons og hans kone. I 1983 begynte sønnen  Herve Mons i virksomheten, og har etter dette bygget opp en imponerende virksomhet som både ivaretar små lokale osteprodusenter og selger ost til kvalitetsbevisste kunder i Frankrike, Europa, USA og Asia. Matcompaniet er den største enkeltkunden til MonS.  

Etter hvert tok hans bror Laurent over driften av butikkene og Herve kunne fokusere mer på jakten på de beste ostene og foredlingen i kjellerne / tunellene i Saint-Haon-le-Châtel. 
I 2000 mottok Herve den høythengende prisen «Meilleur Ouvier de France» Dette er en pris som deles ut til personer som har utmerket seg særskilt innfor sitt fagfelt. Listen av de som har mottatt denne prisen inneholder bl a navn som Paul Bocuse og Michel Roux.

I 2009 åpnet MonS det som regnes som et av osteverdens store underverk: Caves de Collogne; en 180 meter lang nedlagt jernbanetunnel som er bygd om til en modningsgrotter der ostene modnes under optimale forhold. Kontinuerlig fokus på forvalting av tradisjoner og bærekraft er sentrale verdier for virksomheten. De bruker tid og penger på små lokale produsenter som forvalter særskilte tradisjoner. Selv om mange av disse prosjektene belaster bunnlinjen mer enn de bidrar positivt til kontantstrømmen anses de som viktige for identiteten til MonS. To gode eksempler på dette er produksjonen av St Nectaire på Salers melk og blåmuggosten «1924».

I 2015 og 16 stod nye modningsgrotter klare i de eksiterende nettverket av jernbanetunneler. Parallelt med dette bygget de egne fasiliteter for produksjon av ferske meieriprodukter som bl a yoghurt, syrnet krem og desserter. Dette meieriet har vært økologisk sertifisert siden 2018.

Maison Mons i tørre tall:

•    3 ulike modningsdestinasjoner: Saint Haon le châtel, Tunnel de la Collonge CAVES og CAVES de Perpezat
•    Modner mer enn 250 ulike oster året rundt
•    Driver eget meieri
•    Besøker 130 gårder / osteprodusenter minst en gang i året.
•    Har 10 egne butikker i Frankrike og 1 på Borough marked i London
•    Osteskole som utdanner ostemodnere, butikkpersonale og andre ostenerder.

Alle spesialoster fra Mons kan bestilles hver mandag før kl 12 for levering uken etter. Denne listen inneholder en rekke oster som ikke i vårt standardsortiment og som ikke er lagerført.
Det sendes ukentlige bestillingslister til de kundene som har bedt om å få dette. 
Ønsker du å motta disse mailene så er det bare å ta kontakt med Oslo- eller Stavanger kontoret for å motta ukentlige bestillingslister på e-post. 
Trykk her for direkte lenke til listen.

Sorter Navn (a > å)

1924

1924 er laget slik som Roquefort laget før den ble en AOC. 1924 blir laget både med fåremelk og kumelk. 
12129

Appenzeller Extra 12mnd

Lages i de østlige delene av Sveits, og vi lagerfører hele oster som er ca 6-7 kilo. Modnet i 12 måneder.
12172

Auzanne Cendre 200g

Auzanne Cendre er vår utgave av Valencay hvor MonS har tatt over modningsprosessen.
12067

Beaufort (Chalet d`Alpage)

Ofte kalt kongen av ost og produseres i Beaufort området i Savoie. Alpage utgaven er produsert utelukkende på melk fra når kuene beiter på fjellet i sommerhalvåret. Lagerføres i 1/8-del biter.
12187

Beaufort AOP 1/8

Beaufort er en fjellost fra Savoie-provinsen ( Rhône- Alpes) i de franske Alpene. En fantastisk ost som er modnet til perfeksjon i ostetunnellen hos Mons.
12243

Bergkäse 8 mnd

Klassisk sveitser med aner til Gruyere og Appenzeller.
12270

Bethmale Chevre

Bethmale Chevre er en perle av en ost fra Bethmale dalen i Pyreneene. Saftig og delikat ost på geitemelk. Produseres av Jean Faup. Veier ca 4.5kg.
12063

Bleu d´Auvergne aop Lait Cru

Bleu d´Auvergne er en mindre salt blåmuggost enn feks Roquefort. Produserr i Auvergne.
12245

Brie de Meaux aop DONGE

Klassisk hvitmugg ost fra Donge brødrene sitt meieri.
12106

Brie de Meaux aop 2,8kg

Klassikeren fra Meaux laget på råmelk.
12274

Brie de Melun AOP

En Brie for kjennere.
12095

Brillat Savarin 600g

En meget kremete hvitmugg ost laget av Lincet og modnet av MonS.
12096