Skip to main content
Til toppen

Marcel Petite

Familien til Marcel Petite har lang tradisjon som ystere. Bestefaren og faren jobbet med produksjon av Comté hos lokale produsenter i Haut-Doubs. Interessen for å påvirke ostens utvikling etter at den var ystet førte til at de kjøpte en liten modingsbedrift og etablerte «Fromageries Marcel Petite» i 1932. Målet var hele tiden å sørge for at de rette ostene ble modnet til perfeksjon.
Dette resulterte i en økt interesse for sakte modning i stabile modningsrom. I 1966 fant de den perfekte lokasjonen for det; Fort de Saint-Antoine. Et gammelt fort bygget på kjellerhvelv dekket med jord. Her kunne utvalgte lagringsobjekteter få utvikle smak og karakter over tid uten å bli «stresset» i industrielle klimarom. 

For å lykkes i modningsrommene, og komme opp med de beste ostene var det essensielt med et tett samarbeid med lokale bønder og ostemakere. I 1974 tok de det enda et hakk videre og sørget for at de første hjulene med økologisk Comté ble produsert.
Basert på over 60 år med erfaringer og 2 ulike lagringsfasiliteter tilbyr Marcel Petit oster som avspeiler hver enkelt ost sitt optimale potensiale. Her er det snakk om tydelig avtrykk fra terrioret, klimaet da osten ble ystet, ysterens fagkunnskap og langsiktig pleie i modningsrommene. Hver ost har sin egen personlighet.

Vi ønsker også å avlive myten om «jo eldre desto bedre». De ulike ostenes kvaliteter gir en indikasjon på hvor lang tid de børe lagres bare «en håndfull» hjul med Comté er egnet for lagring i mer enn 12-14 måneder. De aller fleste ostene ender opp på franske frokostbord tidlig i modningsprosessen. Tenk deg noe bedre måte å starte dagen på enn med en nybakt surdeigsbaguett, godt smør, nyskåret pragerskinke fra Idsøe og raust med ung comté…? 

Langtidsmodning
Marcel Petite har to store modningsanlegg. Her lagres ostene på granplanker i naturlige klimasoner. 

CAVES DU FORT SAINT-ANTOINE — LA CATHÉDRALE DU COMTÉ

Her modnes det til enhver tid 100.000 hjul. Fortet ble bygget i 1880 og ligger på 1100 moh i hjertet av Jura som en utskutt skanse mot den Sveitsiske grensen. 

Da Marcel Petite kom over det fraflyttede fortet midt inn i en skog i 1966 var veien relativt kort til å erverve eiendommen og realisere de nye lagrinsrommene. Den stabile temperaturen og den perfekte luftfuktigheten var som skapt for å modne Comté sakte i 12, 20, 24, 30 og i noen ytterst få tilfeller i 36 måneder. 
 

CAVES DE GRANGES NARBOZ — LA MAISON MÈRE

Her modnes det 165.000 hjul med Comté i rom bygd av teglsten og treverk. Akkurat som i Fort Saint-Antoine modnes ostene sakte på granplank ved 8°C til 12°C. Disse grottene brukes primært til å lagre Comté fra 6 til 18 måneder. 

Den første ladningen med Comté fra Marcel Petite er nå i hus og kan bestilles som hele hjul.
 

Visning
Nyhet
Comté Marcel Petite "Héritage" 8 - 12 mnd hjul

En relativt ung comté som passer svært godt til sandwicher og baguetter eller som ingrediens i en finere ostemiks til pizza eller varm toast. Flott syrlighet kombineres med svakere noter av nøtter og duft av høy, markblomster og ville urter. Gode smelteegenskaper og god munnfølelse.

12325
Nyhet
Comté Marcel Petite FSA "Grande Symphonie" 24+ mnd hjul

Her snakk vi om ostehjul som har fått passere kjellermesterens kritiske tester og endt opp som en ost egnet for lengre lagring i kjellerhvelvene på FORT SAINT-ANTOINE. Teksturen er fast uten å framstå som tørr. Du vil kjenne svake animalske noter og spor av en rik foredlet melk. Smaken er dyp og sitter lenge i med klare spor av hasselnøtt og karamellisert løk sammen med redusert storfekraft.

12328
Nyhet
Comté Marcel Petite FSA "Réservation" 15 - 20 mnd hjul

Her har osten fått utviklet sin personlighet og karakter over tid i et stabilt naturlig klima. Resultatet av den langsomme modningen gir unike oster med klassiske noter av nøtter, gress og blomstereng samt en frisk syrlighet på smak og duft. Osten er svakt gyllen og har en delikat ostemasse med små krystaller.

12327
Lenker
Min side