Marcel Petite
Familien til Marcel Petite har lang tradisjon som ystere. Bestefaren og faren jobbet med produksjon av Comté hos lokale produsenter i Haut-Doubs. Interessen for å påvirke ostens utvikling etter at den var ystet førte til at de kjøpte en liten modingsbedrift og etablerte «Fromageries Marcel Petite» i 1932. Målet var hele tiden å sørge for at de rette ostene ble modnet til perfeksjon.
Dette resulterte i en økt interesse for sakte modning i stabile modningsrom. I 1966 fant de den perfekte lokasjonen for det; Fort de Saint-Antoine. Et gammelt fort bygget på kjellerhvelv dekket med jord. Her kunne utvalgte lagringsobjekteter få utvikle smak og karakter over tid uten å bli «stresset» i industrielle klimarom.
For å lykkes i modningsrommene, og komme opp med de beste ostene var det essensielt med et tett samarbeid med lokale bønder og ostemakere. I 1974 tok de det enda et hakk videre og sørget for at de første hjulene med økologisk Comté ble produsert.
Basert på over 60 år med erfaringer og 2 ulike lagringsfasiliteter tilbyr Marcel Petit oster som avspeiler hver enkelt ost sitt optimale potensiale. Her er det snakk om tydelig avtrykk fra terrioret, klimaet da osten ble ystet, ysterens fagkunnskap og langsiktig pleie i modningsrommene. Hver ost har sin egen personlighet.
Vi ønsker også å avlive myten om «jo eldre desto bedre». De ulike ostenes kvaliteter gir en indikasjon på hvor lang tid de børe lagres bare «en håndfull» hjul med Comté er egnet for lagring i mer enn 12-14 måneder. De aller fleste ostene ender opp på franske frokostbord tidlig i modningsprosessen. Tenk deg noe bedre måte å starte dagen på enn med en nybakt surdeigsbaguett, godt smør, nyskåret pragerskinke fra Idsøe og raust med ung comté…?
Langtidsmodning
Marcel Petite har to store modningsanlegg. Her lagres ostene på granplanker i naturlige klimasoner.
CAVES DU FORT SAINT-ANTOINE — LA CATHÉDRALE DU COMTÉ
Her modnes det til enhver tid 100.000 hjul. Fortet ble bygget i 1880 og ligger på 1100 moh i hjertet av Jura som en utskutt skanse mot den Sveitsiske grensen.
Da Marcel Petite kom over det fraflyttede fortet midt inn i en skog i 1966 var veien relativt kort til å erverve eiendommen og realisere de nye lagrinsrommene. Den stabile temperaturen og den perfekte luftfuktigheten var som skapt for å modne Comté sakte i 12, 20, 24, 30 og i noen ytterst få tilfeller i 36 måneder.
CAVES DE GRANGES NARBOZ — LA MAISON MÈRE
Her modnes det 165.000 hjul med Comté i rom bygd av teglsten og treverk. Akkurat som i Fort Saint-Antoine modnes ostene sakte på granplank ved 8°C til 12°C. Disse grottene brukes primært til å lagre Comté fra 6 til 18 måneder.
Den første ladningen med Comté fra Marcel Petite er nå i hus og kan bestilles som hele hjul.
