Pastificio Martelli
I den vesle byen Lari sør for Pisa har familien Martelli produsert pasta i flere generasjoner. Dette er virkelig en familiebedrift i ordet rette betydning. Samtlige åtte ansatte er en del av familien – hver dag på jobben er med andre ord litt som et slekts stevne. Det som sveiser dem sammen er lidenskapen for det gode håndverket og tradisjonen. Alt som emballeres i de karakteristiske gule pakningene og forsegles skal være ultimat kvalitet.
Er man så heldig å få besøke Martelli er det litt som å komme på et levende industrimuseum. Selve bygget er en tro kopi av gamle pastafabrikker. Planløsningen følger fortsatt den samme rytmen: melet kommer inn i første etasje, deigen blandes, pastaen formes og legges ut på trebrett som trilles oppover til tørkerommene i toppetasjen – hvor den får sin karakteristiske smak, konsistens og ru overflate. Både maskinparken og kobbervektøyet som brukes til å forme pastaen har gått i arv sammen med oppskriftene og den iboende lidenskapen for pasta.
Pastificio Famigia Martelli fokuserer som toppidrettsutøvere på det de er aller best på: å lage en av verdens beste tørkede pastaer uten egg. Hver eneste dag produserer de Martellis fem trygge og gode formater: Spaghetti, Spaghettini, Maccheroni, Penne Classiche og Fusilli – that’s it! For å holde oss til sportsterminologien: De er best når det gjelder – hver eneste dag.




Så er det også slutt på disse sportssammenligningene. Her er det ikke snakk om å bryte målsnøret raskest, men om å ta seg tid – lang tid. Med over 100 års erfaring har familien lært seg hva som skal til for å lage den beste pastaen. De to eneste ingrediensene er finmalt durum-mel og vann; resten er pastaalkymi. Melet og vannet blandes til perfekt deig som deretter formes med kobberverktøy. Alt i et tempo som ikke stresser pastaen på veien mot den perfekte smaken og teksturen.
Det siste og aller viktigste elementet er tiden og temperaturen de bruker for tørke pastaen. Her gjelder lav temperatur og lang tid; minst 50 timer og aldri over 36C. Pastaen hviler i trekasser, og utveksler varme og fuktighet med omgivelsene. Alt påvirker prosessen. Naturlig ventilasjon og konstant overvåkning – ikke av datamaskiner, men av erfarne hender og øyne. Deres stahet, deres rolige tempo og deres kompromissløse holdning til kvalitet er en påminnelse om at det enkle, gjort riktig, ofte blir det aller beste. Denne roen stabiliserer smaken, bevarer næringsstoffene og gjør pastaen lett fordøyelig. Det er kostbart, det gir lavt utbytte – men det gir en pasta som er uten sidestykke. Hos Martelli mener de: det er verdt hver ekstra time.
Martelli er ikke bare en produsent – de er beskyttere av en tradisjon, bærere av en kultur og skapere av hverdagslykke i pastaboller verden over. Nå har familien Martelli gjort sitt og resten er opp til deg når du skal gjøre den siste finishen over grytene hjemme. Et essensielt tips er gjør som Martelliene – gjør det enkelt!