Til toppen

Fjåks unike sjokoladeunivers

«Fjåk» og Matcompaniet har de siste årene fulgt med på hverandre og hatt dialog om mulig samarbeide. Derfor er det svært hyggelig at vi nå kan lansere den prisvinnende sjokoladen fra Eidfjord til alle våre kunder. Det litt kryptiske navnet FJÅK er et adverb som betyr høvisk eller elskelig. Dette er en særdeles god dialektisk beskrivelse av filosofien som ligger til grunn for alt Fjåk gjør. Skal man i tillegg beskrive sjokoladen fra «bønne til plate» fra den dedikerte sjokoladeprodusenten i Hardanger må vokabularet utvides med en rekke andre adjektiver fra skuffen «god smak».

Fjåk beskrives best som et prosjekt og en pasjon som startet i 2015 da Agurtxane Concellon malte sin første kilo med kakaobønner fra Madagaskar på en spesialkvern medbrakt fra London. Etter mye research og testing var man i 2017 klar for å skalere opp og starte kommersiell sjokoladeproduksjon. Resten er en historie som best kan beskrives med adjektiver som: vellaget, unik, innovativ, balansert og velsmakende, kreativt smaksbilde, teknisk perfekt og mersmak i form av sjokoladeplater, pulver og konfekt. Enkelt fortalt noe du absolutt bør kjøpe, smake og dele med dine beste venner!Fotografen Agurtxane og hennes partner designeren Ian Holcroft delte interessen for mat og gode smaker. Drømmen var en gang å endre karriere og rendyrke drømmen om å skape noe unikt og smakfullt. Etter den nevnte runden med testing der kakaobønner ble malt og foredlet til sjokolade, ble de overbevist at de hadde funnet sin nisje. Agur beskriver smaken av de første platene med ferdig sjokolade som en heftig og skjellsettende opplevelse. Var det i det helet tatt mulig at sjokolade kunne smake så mye?

De var overbevist om at dette var fremtiden og begynte å jobbe med forretningsplan og design. Ian valgte å fortsatt å ha fokus på sin designkarriere mens Agur gikk «all in» for å bygge opp Fjåk. Det utviklet seg raskt fra kjøkkenbenken via produksjonslokaler i egen garasje til dagens fabrikk i en ombygd barnehage. At de gjorde rett i å satse på Fjåk er over 120 internasjonale priser et synlig bevis på.

Fjåks produkter lages hele tiden med fokus på etikk og hensynet til naturen. All produksjonen er basert på økologiske råvarer og de som dyrker råvarene skal ha ordnede arbeidsforhold. Produktene er også en unik kombinasjon av langreist og kortreist. Kakaobønnene hentes fra små økologisk sertifiserte plantasjer som sørger for rettferdig handel i en bransje der mange bedriver rovdrift både på naturen og arbeiderene. Når kakaoen er foredlet og skal smaksettes henter Fjåk smakstilsetning fra naturen og lokale økobønder og produsenter.

Hovedfokuset når det utvikles nye produkter tar alltid utgangspunkt i terroiret der de ulike kakaobønnene kommer fra; best beskrevet som stedegen sjokolade (Singel origin). Man skal kunne smake om bønnene kommer fra Madagaskar, Tanzania, Uganda eller Guatemala.  Noen av bønnene har en fantastisk og rik fruktig smak mens andre preges av nøtter, kaffe og karamell. Det handler alltid om det unike og komplekse og hvordan dette kan bevares fra kakaobønnen og til den ferdige sjokoladeplaten. 
Dette er selve grunnpilaren i produksjonen, og en filosofi Fjåk deler med mange andre produsenter av stedegen håndverksjokolade. Det som derimot skiller Fjåk fra alle andre som jobber med kvalitetssjokolade fra bønne til plate er den unike smakspaletten basert på nordiske smaker. De var den aller første produsenten som blandet brunost og sjokolade. Det stoppet selvfølgelig ikke der, og jeg skulle svært gjerne vært til stede på idémøtene der de drøftet sjokolade med reinlav, einerrøkt salt, vafler og brunost, havregrøt og kanel og melkesjokolade med traktkantarell. Det å i hele tatt komme på disse komboene krever kreativt mot og en finjustert smaksans. Disse unike smakskombinasjonene gir mening og smaksglede når du ser, og ikke minst smaker dem. 
Så endelig kan vi si kjøp og del Fjåk med alle du er glad i!

Sorter Nummer (a > å)

Fjåk 100% Mørk Uganda

En sjokolade for de som virkelig vil kjenne på grunnlaget for all sjokolade. Svært intens mørk sjokolade, uten sukker, kun fantastisk kakao.
39001

Fjåk 70% Mørk Uganda

Fløyelsmyk mørk sjokolade med smaksnoter av honning & blomster.
39002

Fjåk 80% Mørk Tanzania

Intens mørk sjokolade med smaksnoter av aprikos.
39003

Fjåk 70% Mørk Tanzania

Deilig melke-fri sjokolade med smaksnoter av banan, aprikos og rosiner.
39004

Fjåk 72% Mørk Guatemala

Fløyelsmyk mørk sjokolade med delikate toner av aprikos og ristet kaffe.
39005

Fjåk 70% Mørk Madagaskar

Aromatisk mørk sjokolade med en karakteristisk smak av sitrus og kirsebær.
39006

Fjåk 60% Melk Madagaskar

Aromatisk mørk melkesjokolade med en karakteristisk smak av sitrus og deilig karamell.
39007

Fjåk 50% Melk Uganda

Fløyelsmyk melkesjokolade med hint av karamell.
39008

Fjåk Hvit & kakaonibs

Fløyelsmyk hvit sjokolade toppet med ristede og knuste kakaobønner som gir en fantastisk "krønsj".
39009

Fjåk 60% Mylk Tanzania

Deilig melke-fri "melkesjokolade" med smaksnoter av banan og tørket frukt.
39010

Fjåk 70% Mørk Reinsdyrlav & Tyttebær

Aromatisk mørk sjokolade med syrlige toner av kirsebær og sitrus, toppet med reinlav og nordiske høstbær.
39011

Fjåk 70% Mørk Espresso

Rik mørk sjokolade laget med kakaobønner fra Haiti, kombinert med brasilianske kaffebønner fra Jacu kaffebrenneri i Ålesund.
39012