Skip to main content
Til toppen

Fjåks unike sjokoladeunivers

«Fjåk» og Matcompaniet har de siste årene fulgt med på hverandre og hatt dialog om mulig samarbeide. Derfor er det svært hyggelig at vi nå kan lansere den prisvinnende sjokoladen fra Eidfjord til alle våre kunder. Det litt kryptiske navnet FJÅK er et adverb som betyr høvisk eller elskelig. Dette er en særdeles god dialektisk beskrivelse av filosofien som ligger til grunn for alt Fjåk gjør. Skal man i tillegg beskrive sjokoladen fra «bønne til plate» fra den dedikerte sjokoladeprodusenten i Hardanger må vokabularet utvides med en rekke andre adjektiver fra skuffen «god smak».

Fjåk beskrives best som et prosjekt og en pasjon som startet i 2015 da Agurtxane Concellon malte sin første kilo med kakaobønner fra Madagaskar på en spesialkvern medbrakt fra London. Etter mye research og testing var man i 2017 klar for å skalere opp og starte kommersiell sjokoladeproduksjon. Resten er en historie som best kan beskrives med adjektiver som: vellaget, unik, innovativ, balansert og velsmakende, kreativt smaksbilde, teknisk perfekt og mersmak i form av sjokoladeplater, pulver og konfekt. Enkelt fortalt noe du absolutt bør kjøpe, smake og dele med dine beste venner!

Fotografen Agurtxane og hennes partner designeren Ian Holcroft delte interessen for mat og gode smaker. Drømmen var en gang å endre karriere og rendyrke drømmen om å skape noe unikt og smakfullt. Etter den nevnte runden med testing der kakaobønner ble malt og foredlet til sjokolade, ble de overbevist at de hadde funnet sin nisje. Agur beskriver smaken av de første platene med ferdig sjokolade som en heftig og skjellsettende opplevelse. Var det i det helet tatt mulig at sjokolade kunne smake så mye?

De var overbevist om at dette var fremtiden og begynte å jobbe med forretningsplan og design. Ian valgte å fortsatt å ha fokus på sin designkarriere mens Agur gikk «all in» for å bygge opp Fjåk. Det utviklet seg raskt fra kjøkkenbenken via produksjonslokaler i egen garasje til dagens fabrikk i en ombygd barnehage. At de gjorde rett i å satse på Fjåk er over 120 internasjonale priser et synlig bevis på.

Fjåks produkter lages hele tiden med fokus på etikk og hensynet til naturen. All produksjonen er basert på økologiske råvarer og de som dyrker råvarene skal ha ordnede arbeidsforhold. Produktene er også en unik kombinasjon av langreist og kortreist. Kakaobønnene hentes fra små økologisk sertifiserte plantasjer som sørger for rettferdig handel i en bransje der mange bedriver rovdrift både på naturen og arbeiderene. Når kakaoen er foredlet og skal smaksettes henter Fjåk smakstilsetning fra naturen og lokale økobønder og produsenter.

Hovedfokuset når det utvikles nye produkter tar alltid utgangspunkt i terroiret der de ulike kakaobønnene kommer fra; best beskrevet som stedegen sjokolade (Singel origin). Man skal kunne smake om bønnene kommer fra Madagaskar, Tanzania, Uganda eller Guatemala.  Noen av bønnene har en fantastisk og rik fruktig smak mens andre preges av nøtter, kaffe og karamell. Det handler alltid om det unike og komplekse og hvordan dette kan bevares fra kakaobønnen og til den ferdige sjokoladeplaten. 
Dette er selve grunnpilaren i produksjonen, og en filosofi Fjåk deler med mange andre produsenter av stedegen håndverksjokolade. Det som derimot skiller Fjåk fra alle andre som jobber med kvalitetssjokolade fra bønne til plate er den unike smakspaletten basert på nordiske smaker. De var den aller første produsenten som blandet brunost og sjokolade. Det stoppet selvfølgelig ikke der, og jeg skulle svært gjerne vært til stede på idémøtene der de drøftet sjokolade med reinlav, einerrøkt salt, vafler og brunost, havregrøt og kanel og melkesjokolade med traktkantarell. Det å i hele tatt komme på disse komboene krever kreativt mot og en finjustert smaksans. Disse unike smakskombinasjonene gir mening og smaksglede når du ser, og ikke minst smaker dem. 
Så endelig kan vi si kjøp og del Fjåk med alle du er glad i!

Visning
Sorter
Nyhet
70% Ecquador 60g, Fjåk

Ved bruk av de utmerkede ‘Heirloom Cacao Preservation’ akrediterte kakao bønnene fra Samuel von Rutte’s Hacienda Limon farm, har Fjåk laget en klassisk 70% mørk sjokolade.

39067
Pavlova Party 60g, Fjåk

Hvit sjokolade med marengs og nordiske bær

39047
Nyhet
70% Colombia 60g, Fjåk

Tumaco regionen i Colombia har en spennende blanding av lokale kakaovarianter. Denne platen inneholder bønner fra 4 forskjellige varianter: Afromuvaras, Asprocat, Cortepaz og Corpoteva. Kompleks smak med hint av ganache, mandel og eple.

39066
Nyhet
70% Tanzania Womens Lot 60g, Fjåk

Her er bønnene hentet fra 3 gårder som drives av kvinner – hvor alt overskudd finansierer en videregående skole for jenter i Mbingu. Disse bønnene, anerkjent med Cocoa of Excellence Award, resulterer i en fruktig smak med hint av kirsebær og kaffe.

39068
Marsipan med mørk sjokolade (boks med 8 stk) 125g, Fjåk

Deilig håndlaget marsipan med 70% mørk sjokolade laget av kakaobønner fra Tanzania.

39050
Sjokoladetrøfler 115g, Fjåk

En fin eske med klassiske håndlagede trøfler, laget med deilig mørk sjokolade.

39051
Biscotti (pose med 6 stk) 115g, Fjåk

Tradisjonelle italienske biscotti med hasselnøtter, mørk sjokolade og appelsin, dyppet i 70% mørk sjokolade.

39052
Sjokoladeplate pepperkake 53g, Fjåk

Karamellisert hvit sjokolade med julens smaker toppet med et dryss av pepperkake.

39023
Sjokoladeplate julegløgg 60g, Fjåk

Bold & Boozy Limited Edition! Mørk sjokolade 60% med julens smaker av krydret julegløgg

39048
Brunost Karameller - Eske med 6 stk, Fjåk

Deilige håndlagde karameller med melkesjokolade, brunost fra Ommang Søndre i Løten, og Havsnø havsalt.

39062
Salt Karameller - Eske med 6 stk, Fjåk

Deilige håndlagde karameller med 70% mørk sjokolade og Havsnø havsalt.

39061
Lakris Karameller - Eske med 6 stk, Fjåk

Deilige håndlagde karameller med 50% melkesjokolade og smak av lakris.

39064
Lenker
Min side