Skip to main content
Til toppen

Hitra Gårdsmat

Når historien om Norges osterevolusjon de siste årene skal skrives er det ikke mulig å unngå å vie ekstra oppmerksomhet til noen utvalgte produsenter. Hitra Gårdsmat er uten tvil en av disse. Preste- og forfatterdatteren Bodil Birkeland forløste drømmen om å bli bondekjerring og kjøpte gården på Helgebostad i Hitra kommune. Den manglende kunnskapen om gårdsdrift ble oppveiet av en solid dose entusiasme og ditto pågangsmot.

Det som ved overtakelsen var et falleferdig bruk med tre kviger, en trillebår og et råttent hus ble bygget om og bygget ut til et mønsterbruk med eget ysteri og lagringskjeller for ostene. Yngvar Sæter som etter hvert ble ektemannen til Bodil flyttet til gården. Han bidro sterkt med sin nevenyttighet og evnen til å tenke ut og konstruere kreative løsninger når noe skulle fikses.

Bodil var nok litt som Astrid Lindgrens Pippi som skal ha sagt: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert.» Når det kom til ysting var Bodil like grønn som brenneslen bak utedassen, så uten mye hjelp og god veiledning fra ostepioneren Pascal Baudonnel hadde det aldri blitt ystet på Helgebostad. Pascal har uten tvil spilt en avgjørende rolle for at ystedrømmen til Bodil ble realisert.

Ostene og gården har fått en rekke priser både i Landsutstillingen for Gardsost og «avkommet» NM i Gardsost, det Norske Måltid og ikke minst Dagrosprisen for god dyrevelferd. Lenge før det ble en snakkis med frigangsfjøs, halmmadrasser, fødebinge og selvbetjente kløbørster var dette tatt i bruk på Helgebostad. All gårdsdriften er økologisk og ostene er selvfølgelig upasteuriserte.  Sammen med flaggskipet Hitra Grotteost i ulike modningsgrader fra ung til vellagret består sortimentet av ostene Hitra Blå og Kristines Myke.
Da Bodil rundt 2016 skjønte at det ikke var noen i familien som ønsket å ta over gården og ysteriet startet hun letingen etter noen som kunne ta over livsverket. Her gjaldt det å skynde seg langsomt. Etter lang tids finsikting endte Bodil og Yngvar høsten 2019 opp med å overlate stafettpinnen til Mona Alexandra Nynes og hennes ektemann. 

Familien har funnet seg godt til rette på den vesle øya i havgapet nordvest for Hitra. At de var de rette til å videreføre arven etter Bodil og Yngvar kjennes godt på smaken av ostene. Den unike kvaliteten er videreført og vi ser fram til å selge de gode ostene fra Mona og hennes medarbeidere i mange år framover.

For mer informasjon se her

Visning
Hitra Blå 1,8kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Hitra Blå er en herlig blåmuggost med ganske sterk og syrlig smak. Hitra Blå Stor er ca 1,4 kilo i størrelse.

15061
Hitra Blå 250g økologisk, Hitra Gårdsmat

Hitra Blå er en liten delikat blåmuggost med ganske sterk og syrlig smak.

15012
Hitra Grotteost lagret 8-12mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Grotteosten fra Hitra Gårdsmat er en virkelig toppost. Osten en fast ost, upasteurisert og som modnes i grottene til Hitra Gårdsmat. Osten har en rik smak, gyllen farge og nøtteaktig aroma. Nytes gjerne alene med god rødvin. Fin til gratinering, riv den gjerne over pasta.

15010
Hitra Kongeost 12-15mnd økologisk 1/4 2,5kg, Hitra Gårdsmat

Kongeosten er en fast ost av Gruyèretypen og blir lagret godt over 1 år. Dette er ikke en rimelig ost naturlig nok, men har allerede rukket å få en rekke utmerkelser.

15062
Hitra ung Grotteost 3mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Ung Grotteost er en mild og smidig ost perfekt til både sandwicher og Raclette. Den modnes stort sett ikke lenger enn 3 måneder og blir også ystet på en annen måte enn den vellagra Grotteosten.

15025
Kristines Myke 250g økologisk, Hitra Gårdsmat

Kristines Myke er noe så sjeldent som en god norsk hvitkittost, i samme familie som for eksempel Camembert. På Hitra er det Kristine som yster denne osten som allerede har en tilhengerskare.

15011
Lenker
Min side