Skip to main content
Til toppen

Grunnfjellet for norske gardsoster

Voll Ysteri er selv grunnfjellet i produksjonen av Norsk gardsoster. Uten Hans Volls innsats hadde vi ikke kunnet nyte mangfoldet av upasteuriserte oster fra Norske osteprodusenter.

Han var den første som produserte ost på råmelk. På denne måte har Hans har vært med å stake ut kursen og bidratt til at det i dag produseres ost over hele landet som oste-Norge kan være stolte av.

Det var i kjelleren på heimehuset i Vasshus osteeventyret startet. I 1901 var tiden moden for å satse større og de syv sambygdingene Rasmus Hole, Johan Sørbø, Tolleiv Vasshus og Ivar, Olaus, Peder og Hans Voll gikk sammen og bygde Voll ysteri. Hans Voll avga grunn til det nye ysteriet som står der den dag i dag.
 

Da det nybygde ysteriet startet produksjonen i 1901 hadde de hjelp av to sveitsere som lærte de driftige bøndene Emmentalerysting (sveitserost) og Voll Ysteri eksporterte sveiterost til California tidlig på 1900-tallet.

Da Hans Voll startet opp ysteriet igjen 100 år senere, var det naturlig å gå tilbake til Sveits og hente en ostetype som ikke ble produsert i Norge.

Jærosten er nemlig produsert på samme måte som en raclette fra Sveits.

Jærosten er en upasteurisert, halvfast ost ystet av fersk melk fra gården. Hans har nå gitt stafett pinnen videre til datteren og ysteren Hanna, og hennes mann Ingvar.

De forvalter arven på beste vis og lagringsrommet på Voll er nå fylt opp med de gode ostene. Osteproduksjonen foregår i kobberkar og det blir kun produsert 10 oster per dag.
Hver ost modnes liggende på granplank fra fire måneder opp til 12-14 måneder. Det legges ned mye omsorg i produksjonen og hver tredje dag blir osten inspisert, vasket og snutt.


Gården drives av Thorbjørn som produserer elitemelk i hovedsak fra Brown Swiss kyr. Fôret deres er usøkt Timoteigress som i stor grad vokser på sandjord fra gammel havbunn.

Jærosten er ettertraktet i restaurantbransjen og er tildelt spesialtetsmerke Osten har gull fra NM Gardsost både  i 2003, 2005 og 2007 hvorpå Hans Voll overlot til andre å få lov å vinne.

I 2007 fikk osten også den høythengende hedersprisen "Årets gardsost". 

Visning
Jærosten i bit 1/16 ca 250g, Voll Ysteri

Jærosten i ca 250g biter lagerføres før jul men kan forhåndsbestilles hele året.

15117
Jærosten mellomlagret 5-6mnd 4kg, Voll Ysteri

Jærosten Jemina var den første autoriserte osten av rå melk i Norge noen gang, og den hører til ostegruppen Raclette, som har sine røtter i Wallisdalen i sørvest Sveits.

15008
Jærosten vellagret 12mnd 4kg, Voll Ysteri

Dette er en ost vi foreløpig kun får noen få hjul i ny og ne. Produksjonen av Jærosten er imidlertid økt så vi håper å kunne tilby mer av den vellagra utgaven etterhvert.

15009
Lenker
Min side