Til toppen

Balsamico og Crema

Aceto Balsamico di Modena kalles for Modenas sorte gull. I flere hundre år noen ti talls familier holdt tradisjon med å produsere Balsamico i hevd. Matcompaniet jobber med en av de eldste og innflytelsesrike aktørene; familien Giusti som i dag drives av 17. generasjon. De har opp gjennom tiden bidratt sterkt til at den syrlige og samtidig sødmefulle sorte eliksiren har fått sin berømmelse og at tradisjonen lever videre. 
Det som gjør Balsamico til et unikt produkt er kombinasjonen av druekvalitet, produksjonsmetoden fra pressing og reduksjon av mosten til den lange lagringen. Kun lokalt dyrkede trebbiano, lambrusco, sauvignoin blancdruer og noen mindre kjente lokale druer er godkjent for bruk i balsamicoproduksjonen. 
Etter pressing has den ferske druemosten opp i kobberkar som varmes over åpen ild. Mosten reduseres med 33% - dvs 100 liter druemost blir til 60 liter redusert most som skal omdannes til Modenas sorte gull: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena – eller de mer enklere eddikene som også er laget etter samme prinsippet. 
Den reduserte mosten has på glassballonger for avkjøling alkoholgjæring. Vinen som dannes has på 100 liters fat laget med kastanjeved og tilsettes også Mycoderma actei – eddikmor – som omdanner alkoholen til eddik. Etter gjæringen er avsluttet starter en møysommelig omstikking i et Batteria; ulike fat av ulik størrelse der mosten oppholder seg i snitt 2 år pr fat; til sammen minimum 12 år i følgende fattyper:
60 liters eikefat
30 liters kirsbærfat
20 liters einerfat
10 liters morbærtrefat 
Hullet på toppen av fatene er dekket med et klede slik at det kommer luft til under hele lagringen. 
Hvert år fordamper ca 10%. 
Etter 12 års lagring tappes det ca 3 liter av det siste fatet i batteriaen og fylles deretter på små karakteristiske 100 ml flasker. For å kunne selges som Aceto Balsamcio tradizionale di Modena må sluttproduktet godkjennes av et meget kompetent smakspanel «Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena»– selvfølgelig foregår dette som en blindsmaking.

Sorter

Balsamico di Modena IGP Organic 250ml

Økologisk Balsamico
50193

Balsamico di Modena 1 medalje 250ml

6år lagret Balsamico fra Giusti Familien.
50018

Balsamico di Modena Il 2 medajer 250ml

Ca 8års lagring. Fin balanse mellom syrlighet og sødme. Perfekt til salater.
50017

Balsamico di Modena 3 medaljer 250ml

Rik, fyldig og perfekt syre. 10 år lagret Balsamico som beriker ethvert måltid og dessert.
50178

Balsamico di Modena 4 medaljer 250ml

il Quarto Centenario ca 15år. Rik og dyp aromatisk smak med klare toner av moden frukt. Hint av tobakk, nyristet kaffe og tydelig preg av eksponeringen av ulike fattyper under lagringen.
50179

Balsamico di Modena 5 medaljer 250ml

il Banda Rossa ca 25 år. Volumiøs smak og konsentrasjon sammen med rik konsentrasjon. Smaker markert av modne plommer og kirsebær. Søtlig krydret smak i kombinasjon med tonene fra ulike gamle balsamicofat brukt gjennom århundrer.
50180

Balsamico Tradizionale Modena Affinato (12års) DOP

Giustis Topp-produkter er Aceto di Balsamico Tradizionale DOP: Affinato lagret i 12 år
50182

Balsamico Tradizionale Modena Extra Vecchio (25års) DOP

Giustis Topp-produkter er Aceto di Balsamico Tradizionale DOP: Extra Vecchio lagret i 25 år.
50183

Giusti Special Reserve 100 år i treeske 100ml

Hvert år er produksjonen ekstremt begrenset, ettersom væsken er hentet fra den mest dyrebare Giusti-serien med garder,
50195

Bianco di Modena Giusti 250ml

White Giusti blir til ved sakte pressing av Trebbiano druer. Dette gir en veldig søt juice. Juicen er blandet med høy kvalitet hvite eddiker og lagret i fransk eik og asketre tønner.
50186