Skip to main content
Til toppen

Kohler Paviljongen

Saftig godt fra Jæren!

I min barndom var rabarbrastilker dyppet i sukker et sikkert tegn på at sommeren var i anmarsj. Jeg kunne aldri dy meg for først å smake stilken uten sukker. Munnen snerpet seg og den syrlige smaken var heftig. Etter å ha fått en dose sukker ble smaken forvandlet til en perfekt syre og sødme balanse. Köhlerpaviljongens Rabarbrasaft er et strålende eksempel på hvordan barndommens smaker kan foredles og konserveres!

Vi i Matcompaniet elsker gode historier, og sjeldent har vi hatt en bedre historie å fortelle enn denne gangen. Historien til produktet vi nå lanserer har nemlig sitt opphav et lite steinkast fra Matcompaniets hovedkvarter i Stavanger. Den 24. mai 1821 ble Johan Mandius Köhler født i Hillevåg. Etter oppveksten i bydelenes herskapshus; Köhlerhuset, dro Johan Mandius til Danmark og Tyskland for å studere landbruksfag.

Etter endte studier kjøpte han 11 gårder i Nærbøområdet på Jæren og bygget opp en herregård etter dansk modell. Mange mener at Köhler var helt front i Norge når det kom til hagebruk og at hans gårdsbruk lå 50 år foran andre bønder. Hans kone Christiane Köhler brukte mye tid på hagebruket på Næsheim herregård og en av plantene hun bidro til å introdusere og dyrke var rabarbra. Det er disse knollene som danner grunnlaget for dagens saft oppkalt etter fru Köhler.

I tillegg til å dyrke gården og utvikle hagebruket var det en ikke ubetydelig byggeaktivitet på Næsheim. I 1860 oppførte Johan Mandius en gedigen havepaviljong i Sveitserstil. På mange måter var dette også begynnelsen på slutten for Köhlers virksomhet. Åtte år etter at paviljongen var ferdig gikk Köhler konkurs. Gården ble igjen splittet i mindre bruk og paviljongen lenge til nedfalls. For noen år siden ble den flyttet til gården Dampen der den ble restaurert til fordums prakt.

På denne gården dyrkes og saftes det nå rabarbra som har fått navnet «Madame Köhlers Rababarasaft». Det er ikke bare nærværet av Köhlerfamiliens paviljong som gjør at de har valgt å videreføre Köhler som navn på saften. Rotknollene som gir rabarbra til saften er oldebarn av knollene Madame Köhler i sin tid plantet på Nærbø.

Alt arbeidet med saften forgår på gården Dampen. Etter høsting kaldpresses rabarbraen og tilsettes 450 g sukker pr liter saft. Deretter pasteuriseres saften og tappes på lekre flasker med patentlukning. Matcompaniet har foreløpig kun disse flaskene som lagervare. Vi kan imidlertid også skaffe 3 liters bag in box for restauranter og andre storforbrukere.

For mer informasjon se her

Visning
Rabarbragløgg 0,7L, Madame Köhlers

Deilig gløgg laget av kaldpresset rabarbrasaft, sukker, lime, ingefær og kanelstenger

54017
Rabarbrasaft 0,7L, Madame Köhlers

Frisk og velsmakende rabarbrasaft, som kan brukes til både hverdag og fest

54015
Lenker
Min side