Skip to main content
Til toppen

Ask Spekehus

Gründerne bak Ask gård forvalter en naturarv som beskrives allerede på 1400 tallet. Høyt oppe i en dalside i Nordmarkas nordligste del ligger gården med utsikt over Ringerike og videre nordover mot Norefjell og Hallingdalen. Dagens gårdsdrift er økologisk, og sauene fra Ask beiter på det naturen byr dem fra Nordmarkas rike flora. 

I 2013 startet Anne Marte og Kristoffer Evang opp med spekematproduksjon på Ask gård. Foredling av kjøtt fra gårdens økologiske sauer var kjernen i forretningsidéen. De ønsket rett og slett at både de selv og andre forbrukere skulle få bedre tilgang på økologisk spekemat. Virksomheten som startet på gårdens 14 kvadratmeter store stabbur ble raskt utvidet til et moderne produksjonsanlegg på 160 kvadratmeter. 

Etterspørselen økte i takt med Anne Marte og Kristoffers kreativitet og kapasiteten ble etter hvert sprengt. Høsten 2021 tok de det virkelig store skrittet og flyttet inn i et topp moderne spekepølsemakeri bygget for å møte både dagens og morgendagens etterspørsel. 

Gårdens egen produksjon av fårekjøtt ble raskt supplert med svinekjøtt, og nye produkter ble skapt med inspirasjon fra Italiensk og Spansk spekemat. Snabber på 250 gram og store salamier med de velklingende navnene «Passe» og «Slegge» fikk selskap av den småhissige chorizoen «Pablo», fårepølsen «Voi Voi» og den hesteskoforma pølsa «Holy Balony». Siste tilskudd i sortimentet er den første norske trøffelsalamien «Jåla». Svinenakken holdes unna pølsebordet og spekes som en tradisjonell Coppa som har fått navnet «Hockey». Fenalåret til Ask er viden kjent for sin unike og umamirike smak. Flere av produktene har vunnet nasjonale og internasjonale priser som Det Norske Måltid og Great Taste Award. 

I tillegg til plassmangel har Ask også slitt med å få nok økologisk råvare til sin spekemat. De har derfor nå valgt å supplere råstoffet med lokal frilandsgris fôret med lokalt produsert fôr; blant annet myse fra osteproduksjonen på Thorbjørnrud Ysteri. Dyrevelferden står selvfølgelig sentralt når Ask velger sine bønder. Summen av lokal fôrproduksjon, lokal slakting og ikke minst at grisene kan hygge seg med mye rom både ute og inne gir en særdeles bærekraftig produksjon. 
 

Matcompaniet har jobbet Ask Gård i en årrekke og i tillegg til sortimentet nevnt tidligere produserer Ask spesialpølser i samarbeid med noen av våre kunder. Enkelte av Ask sine produkter er kun forbeholdt Matcompaniets kunder, blant annet «Jåla» og den rødvinsmarienrte utgave av «Hockey». Vi har tett samarbeid med Anne Marte og Kristoffer vil sammen sørge for at vi er i front når det skal skrives i nye kapitler i det virkelighetsnære eventyret om Askeladdene fra Ask gård. 

Visning
Coppa skivet 60g delibrett, Ask

Coppa er tynne skiver med speket nakke fra utegris som smelter på tungen. Den fantastiske kvaliteten i råvare får virkelig skinne igjennom. Lett krydret med fennikel og sort pepper, modnet i fire til seks måneder. Coppa fra ASK er et kvalitetsprodukt som nytes som den er eller sammen med god ost.

22207
Hockey 1,5kg (Coppa), Ask

Hockey er en Coppa (speket svinenakke) med sort pepper og fennikel. Laget av nakke fra utegris, hovedsakelig fra Duroc griser.

22091
Jåla 250g, Ask

De aller beste ingrediensene vi kunne komme opp med. Laget på skinke og bog fra frilandsgris, sort trøffel fra Alba og hvitvin fra Italia.

22159
Jåla skivet pizzatopping 60g, Ask

JÅLA er en salami med hvitvin og ekte sort trøffel fra Piemonte. Moden og vellagret, med perfekt balansert trøffel

22205
Jåla stor oppskåret 80g Delipack, Ask

JÅLA er en salami med hvitvin, og ekte sort trøffel fra Piemonte. Moden og vellagret, med den fantastiske umami smaken som trøffel gir. Laget på de beste råvarene vi har, skinke og bog fra griser som lever fritt ute.

22185
Jåla stor trøffelsalami 2kg, Ask

De aller beste ingrediensene vi kunne komme opp med. Laget på skinke og bog fra frilandsgris, sort trøffel fra Alba og økologisk hvitvin fra Italia.

22166
Nyhet
Lomo skivet 60g delibrett, Ask

LOMO er speket ytrefilet fra utegris. Lomo er ferdig skivet i tynne skiver og passer godt som snacks, på en salat eller å toppe en pizza med den. Ask salter og krydrer fileten, sammen med litt rødvin. Deretter får den ligge å trekke salt i en ukes tid før den knyttes opp på klassisk vis og henges til tørk i ca 4 måneder.

22213
Nduja 100g, Ask

Smørbar hissigpropp. En smørbar salami som virkelig smeller. Meget godt egnet på pizza eller på ristet brød.

22187
Nduja 450g horeca - stkpris, Ask

Smørbar hissigpropp. En smørbar salami som virkelig smeller. Meget godt egnet på pizza eller på ristet brød. Horeca forpakning.

22199
Pablo skivet pizzatopping 60g, Ask

Pablo er en chorizo med spansk røkt paprika og manzanilla sherry. En fyrrig liten rakker som gjør pizzaen helt rå og skikkelig «AY Caramba»

22204
Passe 250g, Ask

Salami på frilandsgris med fennikel og grønn pepper

22148
Passe Stor 2kg, Ask

Salami på norsk gris med fennikel og grønn pepper

22096
Lenker
Min side