Skip to main content
Til toppen

De små kuene og det vesle meieriet

Bryne assosieres i disse dager mest av alt med en av verdens beste fotballspillere som herjer i øyriket vest for oss. For oss som er mer interessert i å ete godt er det minst like interessant at det rett sør for Bryne sentrum er et lite meieri som baserer produksjonen sin på melk fra en erke-britisk kurase: Jerseykyr.

Navnet kommer opprinnelig fra kanaløyen Jersey, men er godt etablert hos britiske bønder. På familiebruket Herikstad gaard driver Sonja og Per Ådne Skårland et mønsterbruk med høyt fokus på dyrevelferd og bærekraft. I fjøset på gården ernærer de små vakre, lekne og nysgjerrige kuene seg på fôr dyrket på gården og fra nærområdet. Når fe-et en gang forlater fjøset på sin siste reise er de lykkelig uvitende om hvordan soya og langreist fôr smaker. Godt, næringsrikt og bærekraftig som resulterer i den aller beste melken. 

Herikstad gård er et forbilledlig familiebruk der også de fire døtre er involvert i gårdsdriften. I tillegg til melken huser driftsbygningene og jordene på gården gressfôra storfe til kjøttproduksjon, sauer, høns, to hester og utegris om sommeren. Dyra er ute så mye som mulig gjennom året. Kuene kalver i romslige «fødebinger» med halm og kalvene får kose med mor i 14 dager. Deretter flyttes de til «ammetantene». Dette er de mest omsorgsfulle kyra til å ta seg av den yngste generasjonen med de unike jerseykalver. 
 

Kyra på Herikstad blir melka med robot, hviler på vannseng(!) og har sin helt egen plass der de kan kose seg med gårdens gode fôr. Fjøset der 60-80 melkekyr befinner seg er et godt ventilert kaldfjørs. Melken fra jerseykuene anses å være noe av det aller beste som melkes fra kuspener. Melken er svært energirik og har en unik og rik smak du ikke finner hos andre raser. Den har ca 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk. 

Det jo en selvfølge at en slik god råvare bør foredles lokalt og ikke blandes med annen melk i store tanker og ende opp som ordinær konsummelk. Dette tok Herikstad-folket konsekvensen av og i 2021 bygget og etablerte de sitt eget meieri med gardkjerringa Sonja som meieribestyrer. På kort tid har meieriet opparbeidet seg en trofast kundekrets med kunder som verdsetter den gode smaken og helhetlige miljøtenkningen som ligger innbakt i produktene. 

Som i all annen håndverksproduksjon unngår man snarveiene, og tar den tiden det skal ta når man ønsker optimalt resultat. Alt lages fra bunnen av fra separeringen av melken, syrningen av fløten til rømme og etter hvert kinning av rømme til smør. Til en kilo smør går det med 15 kilo melk! Her lever de som de lærer og sier det aller best sjøl: «Det finst ingen snarveg til god mat.»

Når dette ikke bare sies, men leves slik det gjøres på Herikstad gård og Jerseymeieriet er det innlysende at dette er en produsent vi i Matcompaniet elsker, og mer enn gjerne tar inn i vårt sortiment. Etter noen gode samtaler er vi nå klare for å lansere våre første produkter fra Jerseymeieriet – tro oss; vi gleder oss stort til fortsettelsen. 

Visning
Tone, Halvfast håndverksost laga på upasteurisert Jerseymelk, Jerseymeieriet

Tone er en håndverskost ystet på upasteurisert gårdsmelk på Jerseymeieriet. Osten er modnet i minimum 4 måneder.

15140
Nyhet
Naturell Yoghurt 5dl, Jerseymeieriet

Yoghurten har en særpreget frisk og er rund og mild. Den produseres kun på syrnet helmelk fra Jerseyfe som gir den en fyldig konsistens og rik smak. Dette vil variere litt gjennom året avhengig av hva slags fôr kuen har fått.

15153
Nyhet
Prima Rømme 40% 2,5dl, Jerseymeieriet

Rømme laget på lavpasteurisert syrnet og redusert fløte av Jersey melk.

15148
Nyhet
Jordbæryoghurt drenert 2,5dl, Jerseymeieriet

Yoghurten har en særpreget frisk og er rund og mild. Den produseres kun på syrnet helmelk fra Jerseyfe som gir den en fyldig konsistens og rik smak. Dette vil variere litt gjennom året avhengig av hva slags fôr kuen har fått.

15154
Nyhet
Bringebæryoghurt drenert 2,5dl, Jerseymeieriet

Yoghurten har en særpreget frisk og er rund og mild. Den produseres kun på syrnet helmelk fra Jerseyfe som gir den en fyldig konsistens og rik smak.

15155
Nyhet
Dessertfløte 30% 5dl, Jerseymeieriet

Lavpasteurisert fløte som er tilsatt litt helmelk for å redusere fettprosenten litt. Fløyelsmyk konsistens med rik smak. Passer perfekt til alle typer bær og desserter og kompotter. Kan også piskes.

15150
Nyhet
Fløyte 40% 3dl, Jerseymeieriet

Lavpasteurisert fløte med 40% fettinnhold. Litt feitere enn vanlig fløte. Lett å piske til krem. Har en fyldig og rik smak med god naturlig melkesødme. Gyllengul naturlig farge. Perfekt til kaker og til matlaging.

15149
Nyhet
Heilmelk 6% 1l, Jerseymeieriet

Fersk lavpasteurisert gårdsmelk. Melka er ikke homogenisert så fettet vil legge seg på toppen. Fordeles jevnt og fint ved risting. Melken har et proteininnhold på rundt 4 %, og er rik på kalsium og vitamin-D. Høyt innhold av A-vitaminet karoten gir melken en fin gyllengul farge. Fyldig og rund på smak. Fortreffelig på frokostblandinger, til grøt og matlaging, og selvsagt til drikke.

15143
Nyhet
Buttermilk (Kjernemelk) 1 liter, Jerseymeieriet

Kjernemjelk/Saup er det norske navnet på det som på engelsk blir kallet buttermilk. Det er væsken som blir til overs etter kinning av smør. Smøret er kinna på lavpasteurisert rømme og det gjør at også kjernemelken er lavpasteurisert. Mager og litt syrlig på smak. Veldig god til matlaging/baking. Kan også erstatte yoghurt og kulturmelk i marinering av kjøtt.

15147
Nyhet
Kulturmelk 1 liter, Jerseymeieriet

Lavpasteurisert syrna helmelk. Rund og mild i smak. God i matlaging, baking, vafler eller som drikke.

15146
Nyhet
Skumma Kulturmelk 1 liter, Jerseymeieriet

Lavpasteurisert skumma kulturmelk. Syrlig og frisk på smak. God i matlaging, brødbaking, til marinering eller bare som drikke.

15145
Nyhet
Sjokomjølk 5dl, Jerseymeieriet

Laga av skummamelk, tilsatt helmelk, sukker (3,8 g pr 100 g) og kakao. Ingen tilsetningsstoffer. Sjokomelken inneholder kun ca 1 % fett. Melka er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Fettet flytter opp til toppen ved lagring. Derfor må den få en skikkelig runde med risting av flaska åpnes og innholdet nytes. Fantastisk god iskald og en av de få snarveiene til god smak om det varmes til varm kakao. Det eneste noen kunder er «misfornøyd» med er at den er tett på avhengighetsskapende. PS: Pant 2,00 tilkommer

15142
Lenker
Min side