Skip to main content
Til toppen

For deg som liker originalen.

Gouda er tett på en av verdens mest kopierte oster. Vår «egen» Norvegia er i utgangspunktet en gulost av Gouda typen. Det er definitivt ikke slik at «ost er ost» og at navnet ikke skjemmer noen. Både i goudaens hjemland Holland og utenfor landets grenser produseres det gode og dårlige kopier på løpende bånd. Mangt og mye flagges som goudas og dumpes i markedet. Matcompaniet har alltid hatt som filosofi at vi ønsker å selge de ekte varene fra de beste produsentene. Vår nye leverandør av Gouda tikker av disse boksene og vel så det.

Beemster har produsert gouda i over 100 år i det som nå PDO sonen. I tillegg til å være godkjent sone for PDO Gouda (PDO Noord Hollandse Gouda) ble området i 1999 satt UNESCOS verdensarv liste på grunn av det unike pannekakeflate landskapet mellom Nordsjøen og Ijssel-sjøen. Dreneringen av området startet i 1612 og ved hjelp av 55 vindmøller klarte de å tørrlegge landet og kultiverte det videre. Dette er i dag rike beiteområder for melkeproduksjon. 

Det er et krav fra Beemster at kuene som skal gi råstoffet til ostene skal beite fritt og ikke fôres på bås. Veien fra beitet og melkefjøsene er kort og melken transporters daglig direkte til Beemster-meieriet. Selv om meieriet yster store mengder ost hver dag foregår ystingen med en kombinasjon av mekanisert og manuell produksjon. 

Ostemakerne er alltid sentrale og har alltid siste hånd på verket. Modningen foregår slik den har gjort det i 100 år i de samme modningsrommene og på trehyller. Ukentlig snus og stelles osten manuelt. Ostene kjennetegnes ved at de oppleves som mer kremet og mindre salte enn andre oster fra samme området. Beemster bruker 20% mindre salt enn noen andre Hollandske osteprodusenter. Goudaen fra Beemster har unike kvaliteter som gjør dem velegnet til alt fra sandwicher, til salater, pizza og selvfølgelig ostesauser og gratenger. 

Visning
Nyhet
Beemster Gouda Aged 10 mnd, PDO Noord Hollandse Gouda

Modnet hos produsenten I minimum 10 måneder. Rik, kremet og samtidig frisk smak med deilig fedme og avstemt saltmengde. Et mildt tilskudd til osteserveringen, hever fredagstacoen de ekstra hakkene og gjør pizzatoppingen rikere og mer smaksrik. Unike smelteegenskaper. 

16010
Nyhet
Beemster Gouda PDO XO 26 mnd, PDO Noord Hollandse Gouda

Osten er fast i konsistensen og med tydelige krystallutfellinger. Søtlige og nøtteaktige toner preger smaken. Tydelig i retning av smørkaramell. En ost som står seg godt alene i en osteservering matchet med en moden rødvin eller en riesling med restsødme.

16011
Lenker
Min side