Skip to main content
Til toppen
Stolt Sponsor av Oste NM 18. September på Vulkan Arena Oslo.

For deg som liker originalen.

Gouda er tett på en av verdens mest kopierte oster. Vår «egen» Norvegia er i utgangspunktet en gulost av Gouda typen. Det er definitivt ikke slik at «ost er ost» og at navnet ikke skjemmer noen. Både i goudaens hjemland Holland og utenfor landets grenser produseres det gode og dårlige kopier på løpende bånd. Mangt og mye flagges som goudas og dumpes i markedet. Matcompaniet har alltid hatt som filosofi at vi ønsker å selge de ekte varene fra de beste produsentene. Vår nye leverandør av Gouda tikker av disse boksene og vel så det.

Beemster har produsert gouda i over 100 år i det som nå PDO sonen. I tillegg til å være godkjent sone for PDO Gouda (PDO Noord Hollandse Gouda) ble området i 1999 satt UNESCOS verdensarv liste på grunn av det unike pannekakeflate landskapet mellom Nordsjøen og Ijssel-sjøen. Dreneringen av området startet i 1612 og ved hjelp av 55 vindmøller klarte de å tørrlegge landet og kultiverte det videre. Dette er i dag rike beiteområder for melkeproduksjon. 

Det er et krav fra Beemster at kuene som skal gi råstoffet til ostene skal beite fritt og ikke fôres på bås. Veien fra beitet og melkefjøsene er kort og melken transporters daglig direkte til Beemster-meieriet. Selv om meieriet yster store mengder ost hver dag foregår ystingen med en kombinasjon av mekanisert og manuell produksjon. 

Ostemakerne er alltid sentrale og har alltid siste hånd på verket. Modningen foregår slik den har gjort det i 100 år i de samme modningsrommene og på trehyller. Ukentlig snus og stelles osten manuelt. Ostene kjennetegnes ved at de oppleves som mer kremet og mindre salte enn andre oster fra samme området. Beemster bruker 20% mindre salt enn noen andre Hollandske osteprodusenter. Goudaen fra Beemster har unike kvaliteter som gjør dem velegnet til alt fra sandwicher, til salater, pizza og selvfølgelig ostesauser og gratenger. 

Visning
Beemster Gouda Aged 10 mnd, PDO Noord Hollandse Gouda

Modnet hos produsenten I minimum 10 måneder. Rik, kremet og samtidig frisk smak med deilig fedme og avstemt saltmengde. Et mildt tilskudd til osteserveringen, hever fredagstacoen de ekstra hakkene og gjør pizzatoppingen rikere og mer smaksrik. Unike smelteegenskaper. 

16010
Beemster Gouda Jalapeno

Intens forførende ost med et kick av Jalapeno. Perfekt for de som vil ha noe ekstra til burgeren, eller nachos!

16012
Nyhet
Beemster Gouda Medium 4 mnd 250g, Beemster

Osten er modnet i 4 måneder Dette er en halvfast Gouda med gode smørnoter og en velutviklet smak. God som frokost-ost, i omelett, i pai, som snacks før maten eller som tiltygg til noe godt i glasset. Prøv den gjerne sammen med tradisjonelt fatøl – pilsner, en fruktig IPA uten for mye bitterhet eller et glass pinot gris.

16015
Nyhet
Beemster Gouda Mild 2mnd, Beemster

Beemster Mild – en myk og kremet smaksopplevelse! Denne unge nederlandske osten byr på mild sødme og fløyelsmyk konsistens – perfekt smeltet i en toast eller servert i terninger med eple og gulrot. Prøv den med grønne epler eller en lett pilsner for ekte hverdagslykke.

16018
Beemster Gouda PDO XO 26 mnd, PDO Noord Hollandse Gouda

Osten er fast i konsistensen og med tydelige krystallutfellinger. Søtlige og nøtteaktige toner preger smaken. Tydelig i retning av smørkaramell. En ost som står seg godt alene i en osteservering matchet med en moden rødvin eller en riesling med restsødme.

16011
Nyhet
Beemster Gouda Truffle

Denne osten er lagret i 10 uker. Tross den korte lagringen har den rik og jordlig smak. Det brukes kun naturlig trøffel som gir den delikat smak og ikke dominant smak av syntetisk trøffel. Velegnet på speilegg, i omelett, på popcorn, for ikke å snakke om burger eller toast. Prøv den også finrevet på grillet asparges like før servering. I glasset kan du gå i flere retninger, men prøv gjerne en ueiket Chardonnay, Gamay, Syrah eller en litt søtlig porter.

16014
Nyhet
Beemster Gouda XO 26 mnd 250g, Beemster

Osten er modnet i minimum 26 måneder. Dette er en fast lagret ost med tydelige krystallutfellinger og en rik smak som sitter lenge i. Du kjenner tydelig smaksnoter av nøtter og smørkaramell. Nytes best som en ren osteservering der den rike smaken passer godt sammen med en skive god syrlig pære, grønne oliven, macademianøtter, salte marconamandler eller karamelliserte pecannøtter. Her kan du med fordel gå for mer smak i glasset som en dyp rik Stout, Portvin – gjerne en Tawny eller en lagret rødvin med godt integrert eik.

16016
Nyhet
Beemster Royaal Grand Cru 12 mnd 250g, Beemster

Denne osten er modnet i 12 måneder med rik og velutviklet smak og et hint av nøtter. Osten nytes godt alene, eller for eksempel med en frisk fikenmarmelade. Royal Grand Cru funker også dersom du ønsker å bytte ut parmesanen i pastaretter eller risotto. Helt konge eller Royal – på pizza. I glasset kan du godt ha velutviklet merlot, fatlagret barbera eller pinot noir.

16017
Nyhet
Royaal Grand Cru 12 mnd, Beemster

Denne osten er modnet i 12 måneder med rik og velutviklet smak og et hint av nøtter. Osten nytes godt alene, eller for eksempel med en frisk fikenmarmelade. Royal Grand Cru funker også dersom du ønsker å bytte ut parmesanen i pastaretter eller risotto. Helt konge eller Royal – på pizza. I glasset kan du godt ha velutviklet merlot, fatlagret barbera eller pinot noir.

16013
Lenker
Min side