Skip to main content
Til toppen

Grindal Ysteri

Matcompaniet elsker som kjent gode historier, og vår nye leverandør av gardsost representerer i aller høyeste grad dette. Ragnhild og Turid Nordbø har etter endt utdanning vendt hjem og delt oppgavene søsterlig mellom seg. Ragnhild som har studert næringsmiddelfag på Ås er meieribestyrer mens Turid tar seg av driften som daglig leder. De deler fasinasjonen for hvordan melk kan forvandles til ost og deltar begge i ystingen på Grindal Ysteri som er eit lite, økologisk handverksysteri.

I bygda Grindalen i Rennebu forvalter søstrene Nordbø stedegne kvaliteter på forbilledlig vis. I kombinasjon med gårds- og seterdrift har de bygd opp et ysteri som både tar vare på tradisjonene og henter inspirasjon fra andre ostenasjoner. Som de selv sier det så klarer de seg med lite og tar vare på de kvalitetene plassen gir dem. Kuer, geiter og sau beiter på smaks-og artsrike beitemarker. I kombinasjon med nøye utvalgt næringsrikt fôr gir dette en frisk og feit melk – det beste utgangspunktet når man skal lage god ost!

Historien til dagens ysteri starta med de to søstrene som ikke ville flytte hjem fra setra. Langt fra både strøm og bilvei delte de på jobben med å stelle for kyra og sørge for melking. Menyen på setra var slik en bare kan drømme om hvis en evner å verdsette god mat. Fjellørret, nypotet, rømme og multer var blant favorittene. Når høsten stod for døren og dyra skulle hjem til gården var det bare en åpenbar løsning: søstrene måtte bygge ysteri på gården.

Her har de nærhet til hele prosessen og frihet til selv å ha kontroll på hverdagen. Daglig kan søstrene glede seg over hvordan den gode melken blir forvandlet og foredlet til ulike og unike smaker. For å utvikle produktene henter de stadig inspirasjon fra inn- og utland. De reiser og smaker og arrangerer kurs på egen gård for å bidra til å øke mangfoldet av norske oster. Det solide mathåndverket på Grindalen har ført til at det ystes oster med inspirasjon fra andre himmelstrøk, oster som osteelskere drømmer om!

Jentene på Grindalen deler Matcompaniets filosofi om hva som skal til for å lage god ost. Melken holdes levende og behandles med forsiktighet. De bruker kun upasteurisert melk. Melken tappes forsiktig i ystekaret der de setter i gang den biologiske prosessen som forvandler melk til ost. De yster for hånd og er hele tiden tett på prosessen slik at ystingen kan justeres for å få best mulig resultat.

Ostene på Grindalen blir modnet i et lager med naturlig klima og høy luftfuktighet. Osten blir snudd for hånd og det smakes og luktes hele tiden. Dette gjør at de vet at ostene de sender fra seg har optimal kvalitet. Dette er oster som bærer med seg den gode historien fra Grindalen – historien om en helhjertet innsats, solid mathåndverk og en raus og rik smak.

Matcompaniet har foreløpig tatt inn tre typer fra Grindal. En muggost og to typer feta, en i saltlake og en i vakuumerte stykker. Vi vet at dette er gode oster og er stolte over å få lov til å bidra til at enda fler får smake Nordbø-jentenes ostesmykker. Og vi lover enda flere oster etterhvert.

For mer informasjon se her

Visning
Askeladd 150g, Grindal Ysteri

Åskeladd er laget på fersk og ubehandlet kumelk. Den er en ferskost av typen «lactic» dvs. at den er koagulert først og fremst av melkesyre og litt løype. Under den svarte asken finner du den snilleste smaken du kan tenke deg. Åskeladd er en mild ost, med fløtepreget aroma. Melkesoppen, det tynne fløyelslaget utenpå osten, gir en antydning til skogsopp-aroma. Åskeladd er fin på ostebordet, og til dessert. Kjenner du skeptiske prinsesser som aldri tør smake noe nytt, så bør du prøve om Åskeladd ikke kan få dem på bedre tanker!

15060
Blåkoll 2kg økologisk Vintermelk lagret, Grindal Ysteri

Blåkoll er en langtidsmodna blåmuggost med mye sødme og utprega nøttearoma. Den er laget på vintermelk, modnet minst et år og laget i svært begrensa mengdar. Blåkoll fikk supergull under NM i Ost 2021. Upasteurisert og laget på økologisk melk.

15109
Grindal fetatype 150g økologisk modnet 6mnd, Grindal Ysteri

I Sør-Europa, spesielt Hellas og Tyrkia, er det vanlig å yste en syrlig ost med sprø konsistens. Osten er bedre kjent som Fetaost. Etter ysting modnes osten i tønner med saltlake.

15063
Grindal fetatype 700g økologisk modnet 6mnd, Grindal Ysteri

I Sør-Europa, spesielt Hellas og Tyrkia, er det vanlig å yste en syrlig ost med sprø konsistens. Osten er bedre kjent som Fetaost. Etter ysting modnes osten i tønner med saltlake. Hos Grindal har de tatt med seg denne teknikken og kombinerer den med god norsk melkekvalitet.

15039
Jåblom 500g fersk ost geit, Grindal Ysteri

Fløyelsfrisk chèvre av helt fersk, rå geitemelk. Leveres kun på forhåndsbestilling.

15101
Myrull 140g økologisk chevre, Grindal Ysteri

Myrull blir laget på fersk og ubehandlet geitemelk. Den blir modnet med melkesopp som danner et skjørt dunlag utenpå osten, derav navnet Myrull. Osten er inspirert av fransk chevré.

15041
Rim 500g økologisk ferskost, Grindal Ysteri

Økologisk ferskost kumelk ca 0,5kg. Rim er bestillingsvare. Rim fekk Bronse under NM i gardsost i 2017, og var finalist i Det norske måltid 2018!

15059
Råblå 150g økologisk, Grindal Ysteri

Råblå har en lys gyllen ostemasse med vakker marmorering av blåmugg. Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig! Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller nesten i retning av lett grynet.

15100
Råblå 2kg økologisk, Grindal Ysteri

Råblå har en lys gyllen ostemasse med vakker marmorering av blåmugg. Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig! Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller nesten i retning av lett grynet.

15038
Råblå Geit 2kg økologisk geit & kumelk, Grindal Ysteri

Dette er en variant av Råblå ysta på sommermelk. Osten har mindre preg av blåmugg og mer smak fra beitemjølka den er ysta av. Den gjør den kremete, og den lange modningstida gir den en god sødme sammen med kraftfull umami. Om du kjenner godt etter, kjenner du et hint av geitemelk. Om sommeren er det mer preg av rødkitt på lageret på Grindal, noe som tilfører nye dimesjoner i smaksbildet.

15113
Yoghurt geit 2,5kg økologisk, Grindal Ysteri

Yoghurten på geitemelk er frisk og mild. Geitesmaken ligger forsiktig i bakgrunnen og runder av. Yoghurten er ypperlig til drikkeyoghurt, og nydelig med rabarbra.

15043
Lenker
Min side