Skip to main content
Til toppen

Almnäs Bruk

Almnäs Bruk ved Vättern vestbredd, sør for Hjo, er i dag en av de største økologiske gårdene i Sverige, og en av de fremste produsentene av KRAV-sertifisert melk.
Gården består av 2200 dekar skog og 1000 hektar dyrkbar jord og er en godt integrert gård med en vakker herregård og mange eldre, pent vedlikeholdte småhus.

Den første gangen Almnäs Bruk er nevnt i historien er i et dokument datert den 14. august 1225; der gårdens grenser vises som en del av Alvastra klosteret, på andre siden av Vättern.
Dokumentet, som er en del av de eldre Västergötaland-lovene, er fortsatt bevart i Riksarkivet.
Ysting har en lang historie på Almnäs. De første ostene ble ystet på Almnäs i 1830 og siden pågikk osteproduksjonen i over 100 år. Etter en pause på 45 år, er nå produksjonen av ost gjenopptatt på Almnäs Bruk.

Da våre utsendte ostespesialister Herve Mons og Michael Mathier besøkte Thomas Berglund, som er eier av Almnäs Bruk, fant de kanskje de beste halvfaste og harde ostene de hadde smakt i Sverige.
Da vareprøvene kom til oss var ikke begeistrelsen mindre, og terningkast 6 ble for første gang resultatet av en intern blindsmaking.
Det at tidligere Bocuse d'Or-vinner Mathias Dahlgren har begynt å bruke ostene på sin restaurant Matsalen; er også et kvalitetsstempel i seg selv.

Alle ostene fra Almnäs Bruk er:
- Laget utelukkende på egen økologisk melk
- Laget av upasteurisert melk, fordi det gir mer smak
- Produsert som et håndtverk.
- Vellagrede, smaksrike og inspirert av Almnäs historie

Selvfølgelig er alle ostene fullstendig fri for tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, som ellers er vanlig i de fleste industrielle oster.

Det produseres fire forskjellige oster på Almnäs Bruk; alle med hver sin unike karakter; og vi har gleden av å introdusere alle fire:

Wrångebäcksosten
En smaksrik hard ost produsert i henhold til den klassiske oppskriften som ble utviklet ved Almnäs på slutten av 1800-tallet og var forløperen til det som senere ble kjent som "svensk herrgårdsost". Osten var produsert på Almnäs frem til 1962. Varemerket ble registrert 8. april 1889 og er Sveriges eldste ostemerke.

Våre smaksnotater: Gyllen fin farge med en frisk duft med hint av kjeller. Tydelig lagret tekstur, flott syre, med en lett animalsk smak av sommereng.

Almnäs Tegel 
En hardpresset ost inspirert av hånd-slått teglstein produsert på Almnäs fra 1700-tallet og fremover. Når osten modnes får den en mursteinsrød farge og på overflaten er små barns føtter imponert. Motivet er hentet fra gammel murstein funnet på loftet i hovedbygningen. Barneføttene var et varemerke for Almnäs Bruk, stemplet inn i siden av hver murstein som ble produsert ved fabrikken helt frem til 1975.
Våre smaksnotater: Gyllen fin farge med en frisk duft med hint av kjeller. Fin syre, flott tekstur og middels lengde på smak.

For mer informasjon se her.

Visning
Tegel økologisk, Almnäs Bruk

En hardpresset ost med utseende inspirert av teglstein produsert på Almnäs fra 1700-tallet og fremover. Barneføttene er Almnäs Bruk sitt varemerke. Osten vant Supergold i Oste VM i Bergen og fikk 4. plass i superfinalen

17002
Wrångebäck PDO 7,7kg økologisk, Almnäs Bruk

Wrångebäcksost er en smaksrik hard ost produsert i henhold til den klassiske oppskriften som ble utviklet ved Almnäs på slutten av 1800-tallet og var forløperen til det som senere ble kjent som "svensk herrgårdsost". Økologisk.

17001
Lenker
Min side