Skip to main content
Til toppen

Jærosten mellomlagret 5-6mnd 4kg, Voll Ysteri

Varenummer: 15008
Salgsenhet: STK
Forpakningsinfo: 4 KG per STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 0,5
ekskl. mva.
Pris i handlekurv er basert på en statisk gjennomsnittlig vekt. Faktura vil vise korrekt vekt

Jærosten Jemina var den første autoriserte osten av rå melk i Norge noen gang, og den hører til ostegruppen Raclette, som har sine røtter i Wallisdalen i sørvest Sveits.

Jærosten er en handverksost, laget av nysilt rå melk (upasteurisert). Melken går direkte fra spene til ystekar, blir tilsatt melkesyrebakterier fra Alpene og kalveløype. Deretter følger skjæring, forrøring, laktosetynning, varming, etterrøring, forming, pressin, salting og til sist modning på granplank.

Ystekaret er av kobber. Det gir en god fordeling av varmen under oppvarmingen. Kobber-ionene har stor verdi for gjæringa av osten. De fremskynder på positivt vis melkesyre- og propionsyregjæringen, proteinnedbrytingen og enzymkvaliteten.Ostesmaken blir mildere og bedre med mer aroma. Kobber er viktig for vekst og motstandskraft, og den stimulerer hemoglobinproduksjonen.

Jærosten ble for alvor kjent da den vant hederstittelen ÅRETS OST under landsutstillingen for gardsost i 2007, og den er fortsatt en av de høyest ansette ostene kvalitetsmessig i Norge.
Matcompaniet er glade for at det endelig er mer ost tilgjengelig slik at vi kan få spredd denne nydelige osten landet rundt.

Jærosten tok GULLMEDALJE under landsutstillinga for gardsost både i 2003, 2005 og 2007 (når den også ble årets ost).
Jærosten fekk MATMERK sin SPESIALITET godkjenning 7. februar 2008.
Jærosten fekk Hederlig omtale i Det Norske Måltid 2009 og ble også nominert til Det Norske Måltid 2011 og 2012.
Jærosten kom på tredjeplass på Nordisk ostefest i Svendborg, Danmark 2008. Svensker tok dei to fyrste plassane.

Visste du at Voll Ysteri har lang historie? Hans Voll forteller:

På slutten av 1870 åra gjekk Johan og Ingeborg Sørbø i spissen for å starta det fyrste heilårs samvirkemeieriet på Jæren. Det var i kjellaren på heimehuset i Vasshus. Dette vart i 1901 vidareført, då sju sambygdingar tok ansvaret og risikoen med å reisa Voll Ysteri. Dette var Rasmus Hole, Johan Sørbø, Tolleiv Vasshus, Ivar Voll, Olaus Voll, Peder Voll og Hans Voll. Sistnevnte gav fri grunn til det fyrste bygget, og det er det bygget som står igjen idag.
Ysteriet sveiv like til 1962, då det vart slege saman med Høyland Meieri og flytta til nybygget der Tine meieriet Sør held til idag.

Då ysteriet starta opp i 1901 hadde dei hjelp av to sveitsere som lærte ifrå seg Emmentalysting (sveitserost). Voll Ysteri ekspoterte sveitserost til California før fyrste verdenskrig.

Då eg starta opp ysteriet igjen 100 år etter oppstart, var det naturleg å gå tilbake til Sveits og henta ein ostetype som ikkje vart produsert i Norge.

Egenskaper
Salgsenhet KG
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Øvrige egenskaper Råmelk
Bestillingsvare Nei
Antall per Kolli 1
Nettovekt 3500 Gram
Horeca Ja
Lenker
Min side