Til toppen

La Pasta di Aldo

Matcompaniet har alltid søkt etter ultimate produkter der smaken står i høysetet.

Vihar tilbrakt noen somrer i Marches vakre kulturlandskap som veksler mellom solsikker, bølgende kornåkrer og vinranker. Her, som ellers i Italia, tar de sin mat på alvor. Hveten fra de mange kornåkrene brukes av et utall av lokale pastaprodusenter. Resultatet var et stort utvalg av til de grader kortreist pasta. Dette måtte selvfølgelig testes. Et assortert utvalg av pasta fra små lokale produsenter ble innkjøpt og servert til lunsj og middag. En av disse utmerket seg som klart bedre enn alle de andre; La Pasta di Aldo.

Etter hjemkomsten drev vi litt aktiv research og kunne konstatere at jeg ikke var alene om å like La Pasta di Aldo. En av den moderne gastronomis store stjerner Heston Blumenthal hadde som vanlig gått vitenskapelig til verks og testet en mengde pasta i forbindelse med sitt prosjekt «In search of perfection». Gledelig nok var hans konklusjon den samme som vår: La Pasta di Aldo var helt enkelt den beste!

Hva er så bedriftshemmeligheten bak denne unike pastaen? Det er egentlig en «oppskrift» like enkel som selve pastaoppskriften: Like deler pasjon, respekt for tradisjonen og høy kvalitet på råvarene. Ved første øyekast ligner fabrikken vel så mye på et bolighus. Her er det ikke snakk om store industrihaller. Innehaveren Luigi Donnari gjør dette først og fremst av kjærlighet til den gode smak. Donnari tjener til det daglige brød hos en lokal skoprodusent, der håndsøm og perfeksjon er like viktig som friske egg og den beste durumhveten i pastaen. Inntekten fra dette arbeidet gjør at Luigi kan vie resten av tiden til sin lille fabrikk – eller pastalaboratorium som jeg er fristet til å kalle det.
Der andre har en hang til maskiner med moderne non-stick verktøy for å rulle ut pastaen har Luigi fylt opp med gammelt ærverdig kobberverktøy. I følge han selv den eneste måten å få en perfekt struktur på pastaen.Grunnoppskriften er en miks av durumhvete, hele egg og eggeplommer. Til tagliatelle bruker de 1 kg durumhvete 500 gram egg, der hvert 5 egg er supplert med en eggeplomme. Deigen bearbeides forsiktig slik at den blir mest mulig luftig uten å gå i stykker. Oppskriften varieres utfra hvilken bredde pastaen skal ha. Pappardellen tilsettes alltid en hvetetype med større styrke enn durum for at de brede båndene skal bli optimale.

Det punktet mange synder mot i produksjonen er tørkingen av pastaen. Mange bruker en jevnt høy temperatur for å komme raskere i mål. Andre igjen har høy temperatur ved starten av tørkingen for å «konservere» fargen. Hos La Pasta di Aldo tar de den tiden det trengs for å få en perfekt pasta tørket på jevnt lav temperatur. Når det gjelder pastaens uimotståelige gylne farge så kommer den av kvaliteten på de lokale eggene og durumhveten. 

For mer informasjon se her

Sorter Navn (a > å)

Chicche de Minestra 250gr

Kompromissløs eggpasta (32%), kuttet i biter. Perfekt til supper!
30312

Chitarrine con Nero di Seppia 250gr

Sort pasta farget med blekksprutblekk er ikke bare en klassisk raritet, men en velsmakende realitet.
30212

Filini (2 mm) 250 gr

En smule bredere pasta som etter vår oppfatning er godt egnet sammen med hjerteskjell, evt vongole om du skulle ha tilgang på det.
30174

Lasagne (Sfoglia) plater m/egg 250gr

Skikkelig gode pastaplater laget med rikelig med egg. For deg som er lei av barilla!
30257

Maccheroncini (1 mm) 250 gr

Løvtynne pastatråder perfekt med en hjemmelaget pesto eller en lett tomatsaus med ferske tomater.
30173

Pappardelle (12 mm) 250 gr

Selvfølgelig vil ragu være et godt alternativ til pappardellen. Lag din egen favorittragu og la den koke lenge slik at smakene konsentreres skikkelig.
30176

Tagliatelle (4 mm) 250 gr

For oss er dette det perfekte formatet til en ragu. Lag din egen favorittragu og la den koke lenge slik at smakene konsentreres skikkelig. Har du lyst til å teste den perfekte pastaen til den perfekte raguoppskriften, anbefaler jeg gjerne Heston Blumenthal sin oppskrift.
30175

Tagliatelle eggpasta Farrine 250gr

Farrine er en eggpasta laget utelukkende på speltmel. Inneholder 30% egg.
30179

Tagliatelle con Limone 250gr

Denne gangen har pastaen fått en frisk naturlig smak av sitron. Her er det bare å steke sjøkrepshalene, lage gremolata, koke pasta og servere!
30211

Tagliatelle eggpasta med safran 250gr

Dersom du ønsker deg en annerledes tvist på klassikeren Carbonara burde du prøve din favorittoppskrift med denne safranpastaen.
30178

Tagliatelle med trøffel 250gr

Kok pastaen, høvle over rikelig med fersk trøffel og parmesan avslutt med din beste olivenolje – det blir ikke mye bedre enn dette.
30177