Skip to main content
Til toppen

Buttermilk (Kjernemelk) 0,5 liter, Jerseymeieriet*

Varenummer: 15163
Salgsenhet: STK
Antall per kolli: 6
Minste antall: 6
ekskl. mva.

OBS: Meget begrenset tilgang!

Dette produktet lages ferskt hver uke. Frist for bestilling er mandag 08.00. Når dere bestiller vil dette leveres ut ved første mulig utsending.

Kjernemjelk/Saup er det norske navnet på det som på engelsk blir kallet buttermilk. Det er væsken som blir til overs etter kinning av smør. Smøret er kinna på lavpasteurisert rømme og det gjør at også kjernemelken er lavpasteurisert. Mager og litt syrlig på smak. Veldig god til matlaging/baking. Kan også erstatte yoghurt og kulturmelk i marinering av kjøtt.

Herikstad gård er et forbilledlig familiebruk der også de fire døtre er involvert i gårdsdriften. I tillegg til melken huser driftsbygningene og jordene på gården gressfôra storfe til kjøttproduksjon, sauer, høns, to hester og utegris om sommeren. Dyra er ute så mye som mulig gjennom året. Kuene kalver i romslige «fødebinger» med halm og kalvene får kose med mor i 14 dager. Deretter flyttes de til «ammetantene». Dette er de mest omsorgsfulle kyra til å ta seg av den yngste generasjonen med de unike jerseykalver. 

Kyra på Herikstad blir melka med robot, hviler på vannseng(!) og har sin helt egen plass der de kan kose seg med gårdens gode fôr. Fjøset der 60-80 melkekyr befinner seg er et godt ventilert kaldfjørs. Melken fra jerseykuene anses å være noe av det aller beste som melkes fra kuspener. Melken er svært energirik og har en unik og rik smak du ikke finner hos andre raser. Den har ca 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk. 

Det jo en selvfølge at en slik god råvare bør foredles lokalt og ikke blandes med annen melk i store tanker og ende opp som ordinær konsummelk. Dette tok Herikstad-folket konsekvensen av og i 2021 bygget og etablerte de sitt eget meieri med gardkjerringa Sonja som meieribestyrer. På kort tid har meieriet opparbeidet seg en trofast kundekrets med kunder som verdsetter den gode smaken og helhetlige miljøtenkningen som ligger innbakt i produktene. 

Som i all annen håndverksproduksjon unngår man snarveiene, og tar den tiden det skal ta når man ønsker optimalt resultat. Alt lages fra bunnen av fra separeringen av melken, syrningen av fløten til rømme og etter hvert kinning av rømme til smør. Til en kilo smør går det med 15 kilo melk! Her lever de som de lærer og sier det aller best sjøl: «Det finst ingen snarveg til god mat.»

Egenskaper
Salgsenhet STK
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Antall per Kolli 6.0
Nettovekt 500.0 Gram
Horeca Ja
Lenker
Min side