Til toppen

Stavanger ysteri

Da Lise i 2015 for første gang koblet til slangen fra ysteriets melketank til melkebilen med økologisk melk fra Kolbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard var det starten på Norges første by-ysteri; Stavanger Ysteri.
Området der Lise har sitt ysteri var tidligere sentrum for hermetikkindustrien i Stavanger. I årene etter at de siste brislingene var stedt til hvile i blikkboksene, i Østre bydel, startet fraflytting og forfall.
Dette er heldigvis historien om bydelen som har blitt revitalisert med blant annet spennende spisesteder og nisjeprodusenter inne mat og drikke – på mange måter som en fugl fønix. Sentralt i den revitaliseringen skinner Lise ysteri som en ledestjerne.



Lise har alltid vært fasinert av hvordan en væske med hele 85% vann kan forvandles til så mange ulike smaker, dufter og teksturer.
Som den grundige og lett be nerdete sjelen hun er så tok Lise like godt en mastergrad i ostevitenskap ved Norges Biovitenskapelig universitet på Ås, før hun dykket ned i ystekarene.
Dette dypdykket har resultert i noen av Norges aller beste oster innen sine kategorier. Lise sørger for at melkens 15%, som ikke er vann, transformeres til smaksrike og karakterfulle oster. Enten de er tilsatt penicilium roquefortis, vasket med sider eller lokalt øl eller hyller melkens egenart i mer eller mindre ferske utgaver leverer ostene fra Stavanger ysteri på et meget høyt nivå. 



Sorter Navn (a > å)

Eden

Rødkittost med kremet konsistens ystet av dagsfersk rå melk og modnet med sider.
15200

Fønix 150g

Fønix er en balansert, aromatisk ost med søte, nøtteaktige smaksnoter. Det er en relativt fast blåmuggost. Lang modningstid ved lav temperatur gir en kompleks smak og kremet konsistens.
15072

Fønix - Stavanger Ysteri

Fønix er en balansert, aromatisk ost med søte, nøtteaktige smaksnoter. Det er en relativt fast blåmuggost. Lang modningstid ved lav temperatur gir en kompleks smak og kremet konsistens.
15045

Glør Stekeost 200g

Lise har laget en halloumi variant på økologisk kumelk. Foreløpig i et svært begrenset opplag og osten må forhåndsbestilles.
15114

Konrad

Rødkittost - vasket med Konrad Staut fra Lervig - laget på økologisk melk
15077

Pan, Stavanger Ysteri

Rødkitt ost laget på økologisk dagsfersk råmelk
15076

Yme Fersk modnet Kremost

Yme er en myk ost, modnet med et delikat lag av melkesopp. Yme har desverre foreløpig lav tilgjengelighet.
15044

Yoghurt 3L Øko

Yoghurten lages på dagsfersk økologisk melk, kun varmebehandlet og tilsatt yoghurt kultur. For å få en kremet og tykk konsistens røres yoghurten for hånd før den tappes i beger.
15066

Yoghurt 500gr (Stavanger Ysteri) økologisk

Yoghurten lages på dagsfersk økologisk melk, kun varmebehandlet og tilsatt yoghurt kultur. For å få en kremet og tykk konsistens røres yoghurten for hånd før den tappes i beger.
15050