Skip to main content
Til toppen
Oste-VM Trondheim 26-28 Oktober 2023. Sees vi?

Arrigoni

En av våre favoritt oster hva angår pris og kvalitet har alltid vært tallegio. Vi var lenge på utkikk etter det beste som kunne skaffes av denne osten og endte opp med det vi mener er den beste produsenten; Arrigoni

Arrigoni lager all sin ost i Val Tallegio, og selv om Tallegio DOP i dag kan produseres i Lombardia, Piemonte og Veneto er det nettopp Val Tallegio som er ostens vugge og hvor den beste osten produseres. I denne vakre dalen 1000 m o h ble de første kittostene laget allerede på 1100 tallet. Tallegio regnes derfor som historiens første myke ost.

Battista Arrigoni grunnla familiebedriften og det første meieriet i 1935. På 80-tallet ble det bygget et nytt og moderne meieri. Virksomheten har hele tiden vært i familiens eie og ledes i dag av Marco Arrigoni. Utenom Taleggio så er deres Gorgonzola Dolce vår bestselger.

All Taleggio lages på tradisjonelt vis. Etter drenering pakkes ostene i bomullskleder og legges i furubokser. Under grottemodningen snus ostene flere ganger uken og vaskes jevnlig med saltlake for å oppnå den karakteristiske oransje kittskorpen.

Familien er svært selektive når de velger sine melkeleverandører og dyrevelferden settes i høysetet. Beiteområdene i Val Tallegio er kjent for sitt frodige gress og dette gir ostene et karakteristisk særpreg.

Gorgonzola DOP Dolce vant i:

2017 – Plate of excellence at Infiniti Blu awards of Gorgonzola (MI)
2017 – Gold medal in category “Soft, Semi-Soft & Cream Cheese” at Nantwich awards (UK)
2016 – Super Gold medal for 3rd year in a row and 3rd in Top 16 cheese of the world at World Cheese Awards of San Sebastian (ES)
2015 – Super Gold medal at World Cheese Awards of Birmingham (UK)
2015 – Silver medal at World Cheese Awards of Birmingham (UK)
2015 – Gold medal in category “Soft & Cream Cheese” aat Nantwich awards (UK)
2014 – Super Gold medal at World Cheese Awards of London (UK)
2013 – Gold medal at World Cheese Awards of Birmingham (UK)
2013 – Culture Magazine (USA) indicate Gorgonzola dolce Arrigoni as one of 101 Best Cheeses of Years

Taleggio DOP vant i:

2018 – Gold medal at World Cheese Awards of Bergen (NO)
2017 – Silver medal in category “International Cheese” at Nantwich awards (UK)
2016 – Silver medal at World Cheese Awards of San Sebastian (ES)
2015 – Medaglia Silver al World Cheese Awards di Birmingham (UK)
2014 – For Gambero Rosso magazine Taleggio Arrigoni is the best Taleggio of the market.

Visning
Gorgonzola Dolce DOP half wheel - spoon, Arrigoni

Gorgonzola Dolce "Spoon gorgonzola" fra Arrigoni kommer som halve hjul og kan serveres med skje

11213
Gorgonzola Dolce DOP, Arrigoni

Gorgonzola Dolce DOP er en myk, kremete og søtlig blåmugg. Produsert av Arrigoni som har vunnet en rekke priser for sin Gorgonzola. Et funn til prisen.

11131
Rossini Erborinato, Arrigoni

Osten er en muggost fra området rundt Bergamo produsert kun på melk fra lokale bovinokuer. Etter at osten har satt seg modnes den videre med Passito Zibbibo di Pantelleria. Dette er en nær slektning av moscatodruen som bidrar med en ekstraordinær sødme som balanserer med den karakteristiske blåmuggsmaken. En unik ost på mange måter. Prøv den gjerne med Favols sin fikenmarmelade fra Provence eller Olivieris Honning med valnøtter.

11234
Taleggio DOP, Arrigoni

Dette er en rødkittost laget på pasteurisert kumelk.

11061
Lenker
Min side