Skip to main content
Til toppen

Endelig voksen-godis

Helt siden barndommen har Sverige vært det forjettede land når det kommer til løsgodis. I starten var det lakrisnører, polkagriser og karameller. I dag består utvalget i «Godislandet» og andre butikker av myke og harde sukkerbomber med kunstig smak og hele regnbuens fargespekter. Matcompaniet har nå tatt turen til Sverige for å handle godis, eller mer presis vingummi som leverer 100% i henhold til navnet. 

Danske Henrik og hans svenske kone Åsa fikk idéen til å lage det vi med rette kaller for ekte vingummi. Hele smaksspekteret er basert på vin fra svenske vingårder og brennevin fra små svenske destillerier. Hvorvidt det er verdens beste vingummi ønsker ikke Henrik å uttale seg om, men han beskriver meget treffende med: «Dette er et unikt og nytt produkt med ekte smaker og evnen til å imponere de som smaker det!»

Samarbeidspartnerne 
Som nevnt henter Sweeds hovedingrediensene til vingummien fra Svenske vin- og spritprodusenter. De har gjort en nøye seleksjon og endte opp med disse råvareleverandørene til den ekte vingummien:

«Arilds vingård»
Arild er ikke navnet på eieren av vingården. Navnet er hentet fra den lille fiskerlandsbyen Arild på vakre Kullarhalvøyen nord i Skåne. Her driver Anette og Jonas Ivarson Sveriges største vingård med over 30 hektar med vinmarker. 

Ti år etter at de kjøpte gården i 1997 og begynte å kultivere jorda var de i 2007 klare for å plante de første vinplantene. De startet som så mange andre nordiske vinbønder med Solarisdruer. I dag høster, presser og lager de vin på Solaris, Muscaris, Souvignier Gris, Rondo og Pinot Noir druer. Vinmakeren er amerikanske Joe Roman som har bred erfaring fra vinproduksjon i Oregon, Italia, Tyskland og Sveits.

Gården produserer i dag hvitvin, rødvin, rosévin, musserendevin og orangevin. De har fått god omtale for vinene og per nå er både Solarisvinen og den musserende vin Bubble Brut /Bronze laget på 60% Solaris og 40% Souvignier Gris tilgjengelig på Vinmonopolet. Har man lyst til å ha noe i glasset når Sweeds «Sparkling» vingummi skal inntas kan glasset fylles med smaksopphavet. 

Skånska spritfabriken
Skånska Spritfabriken ligger på en gård i Södra Sandby utenfor Lund. Her jobber Jan, Lasse, Kim og Kristoffer med å foredle lokale råvarer til gode destillat. Besøker du destilleriet er det mest iøynefallende en vakker håndlaget kobber pot still laget i Frankrike. I kombinasjon med pent stablede eikefat gir dette et klart inntrykk av kvalitet. Kvaliteten understrekes solid når du smaker på varene. Vi snakker her om klokkeklare destillater, med fintunede smaker, lokal identitet og innovasjon. Skånska Spritfabriken leverer råvarene til Gin og Whisky vingummiene.

Saturnus 1893
Som navnet tilsier, og i motsetning til de to andre relativt unge råvareleverandørene, har Saturnus en historikk som strekker seg helt tilbake til 1800 tallet. Som de to andre leverandørene er også Saturnus hjemmehørende i Skåne, nærmere bestemt i Malmø. Destilleriet er familieeid og drives i dag av femte generasjon i familien Liepe. 

Sverige innførte monopol på spritproduksjon i 1917. Etter det livnærte bedriften seg på å produsere leskedrikker, essenser og gløgg. Da produksjonsmonopolet ble brutt i 1995 var Saturnus klare for å foredle det lokale kornet til alkohol og i februar 1996 var de den første bedriften til å produsere sprit utenfor statlig eierskap. 

Råvaren til Sweeds «Aquavit» vingummi er «Saltö Aquavit». 
 

Visning
Nyhet
Akvavit 300g, Sweeds

Denne vingummien henter sine rene smaker fra Saturnus’ «Saltø Aquavit». Klassiske rene akvittsmaker med tydelig preg av fennikel, karve og pors med et lett innslag av sitrus. Akkurat slik mange av oss liker drammen til silden eller julematen. Her er det bare å suge i seg den gode smaken av høytid enten det er jul eller Midtsommer.

33119
Nyhet
Dark Lager Beer 300g, Sweeds

Dark Lager Beer – vingummi laget på glutenfitt Svensk mørk øl. Smak med hint av mørk sirup, sjokolade, dadler, nøtter og appelsin.

33126
Flowpack 15g (3 biter per pakke) - 7 ulike smaker

Flow pack fra Sweeds er en perfekt størrelse å legge med i en gavepakke, vertinne gave eller i minibaren på hotellet.

33333
Nyhet
Gin 300g, Sweeds

Det er nok å inhalere den friske skogsduften fra glasset for å bekrefte opphavet til denne vingummien. Her er det snakk om gin! Nærmere bestemt nok et deilig destillat fra den Skånska Spritfabriken. Gin Østerlenfinsh er produsert med utgangspunkt i hvetedestillat som etter krydring lagres på fat brukt til lagring av epledestillat. Smaken minner umiskjennelig om en klassisk gin som domineres av einerbær med underliggende smak av eple, pepper, kardemomme, sitrus og vanilje.

33117
Nyhet
Limoncello Ltd Ed. 180g, Sweeds

Limited edition vingummi laget med Limoncello fra Odysse brenneri på Njurunda i Sverige.

33127
Nyhet
Red Wine 300g, Sweeds

Råvaren til denne vingummien er Pinot Noir fra «Arilds Vingård». Vinen er modnet på fransk eik i 6 måneder. Her er klassiske smaker som mørke kirsebær, tranebær, sjokolade og mørkbrent kaffe. Tydelig vinøs karakter.

33118
Nyhet
Sparkling Rosé 300g, Sweeds

Denne boblende og forføreriske røde vingummien er produsert på Arild Vingårds musserende rosévin laget på 100% pinot noir. Vingummien har et klassisk Rosépreg med fin friskhet og et hint av jordbær og morbær (syrlige bjørnebær). Man aner også klassiske noter av brioche, kirsebærmarmelade og røde epler.

33115
Nyhet
Sparkling Wine 300g, Sweeds

Sparkling Wine er produsert med utgangspunkt i musserende vin fra «Arilds vingård» nord i Skåne. Vinen er laget på Solaris- og Souvignier Gris druer fra vinmarken Knävlet på sydspissen av Kullaberg. Denne “boblende” vingummien har en frisk smak av hyllebær, gule epler, smørkjeks, mineraler og sitron. Vingummiene har fått et lett dryss av søte og syrlige krystaller for å forsterke slektskapet med den musserende vinen.

33114
Nyhet
Whiskey 300g, Sweeds

Denne smaken er basert på «Skånska spritfabrikens» Whiskey Stout cask. Spriten er lagret minimum 4,5 år på henholdsvis fat av ny fransk eik og brukte oloroso sherry og stout fat. Destillatet produseres på maltet bygg dyrket i Skåne. Smaksanslaget har subtilt anslag av røyk i kombinasjon med karamell, kaffe og mørk sjokolade.

33116
Lenker
Min side