Til toppen

Rødkittost

Den rødaktige fargen kommer fra bakterien Brevibacterium linens, som sammen med gjær og melkesopp vokser på overflaten.
Dette fremprovoseres ved å vaske osten i saltlake, gjerne ispedd øl, vin, sider eller brennevin. Kittmodnede oster har ofte mye duft, men de er fortsatt ofte ganske snille på smak. Mange har sin favorittost i denne kategorien. 
Konrad fra Stavanger Ysteri som nylig ble kåret til Norges beste ost er et eksempel, mens andre favoritter er Mont D´Or, Epoisses, Langres og Taleggio.
 

Sorter Navn (a > å)

Abbaye de Tamie

En ost ganske lik Reblochon men litt mer floral. Laget av munkene på Abbaye de Tamie
12233

Ami Chambertin 200gr Lait Cru

Epoisses skjulte bror, med et melket og krittaktig hjerte, omgitt av et lag med krem.
12084

Brebis Fougère

Vasket sauemelks ost fra Korsika
12137

Carre Du Val De Meuse

En melkeaktig og laktik brostein, faktisk myk, men med et snev av temperament!
12251

Eden

Rødkittost med kremet konsistens ystet av dagsfersk rå melk og modnet med sider.
15200

Epoisses aop 300g

En liten stinker fra Burgund. Men smaken er fantastisk!
12094

Konrad

Rødkittost - vasket med Konrad Staut fra Lervig - laget på økologisk melk
15077

Langres aop 250g

Klassisk ost som tilbehør til champagne. Vaskes med marc og saltlake. Osten snus aldri, derfor et søkk i toppen.
12097

Le Barriquet 350g

Le Barriquet er en av de første ostene fra MonS sitt eget ysteri. Kan minne om Bethmale Chevre i stilen, dog litt ferskere. Utrolig god!
12292

Lein

Oppkalt etter Lars Lein, osten er laget på upasteurisert kumelk, En ganske klassisk rødkitt, halvtørr konsistens. Smaken er mild med noen skarpe toner og et hunt av bitterhet
15110

Livarot 500g

En rødkittost (vasket skorpe) fra Normandie. 500g.
12036

Miniretorta 160gr

Dette er en ost med intens smak som veier godt opp for den beskjedne størrelsen Råmelken gir noter av gressbeite  og urter med kraftige og komplekse smakslag - dette er virkelig et mesterverk fra ost.
13058