Skip to main content
Til toppen

Mont d’Or - når det beste blir forfinet

En av våre kunders absolutte ostefavoritter er Vacherin Mont d’Or.
Når høstmørket kryper inn på oss og de etterlengtede osteboksene ankommer er det fest! 

Osten produseres i departementet Haut Doubs i Jura / Franche Comté regionen. Navnet henspeiler på fjellet Mont d’Or – det gylne fjellet, og osten er en selvklar gullvinner i seg selv. Mange er av den oppfatning at det er den aller beste av franske rå melksoster. Historisk finnes det nedtegninger som antyder at osten ble ystet så langt tilbake som på 1200 tallet – dog er dette vanskelig å bevise. Det vi vet er at Mont d’Or var Ludvik den 15. absolutte favoritt og at sesongen alltid ble markert med en gedigen ostefest for kongen og hans nærmeste festglade venner. 

Mont d’Or er en sesongost som ystes mellom 15. august og 15. mars. Starten er beregnet utfra det tidspunktet da melken begynte å bli feitere og regnes som skillet mellom sommermelk og vintermelk. Vintermelken er velegnet til denne typen oster som man karakteriser som perioden for «full fat and lots of fun» 

Slik ystes Mont d’Or

Fersk rå melk tilsettes animalsk løype rett etter melking mens melken holder 34-35 grader. Ostemassen setter seg i løpet av 30-40 min. Deretter kuttes ostemassen i ganske store biter på 4 cm, og has i kurver for drenering under lett press i 8-12 timer. Ostemassen saltes og bindes deretter opp med bånd av granbarkmarg.  Ostene legges så til modning på granplanker der de modnes ved 15 grader. Ostene vaskes og børstes daglig fram til dag 12 da de presses i bokser. 

Basisen for enhver god ost er selvfølgelig kvaliteten på melken og ystehåndverket. I tillegg bidrar også ostens unike innpakning til å sette smak på sluttproduktet. Når ostemassen har satt seg legges det et bånd av høvlet grantrebark. Det er kun den innerste delen av barklaget som benyttes og den tas ut av spesialister som kalles Sangliers. Etter å ha fjernet den ytterste mørke delen av barken snittes stammen og man «høvler» så av barkbåndene som skal brukes rundt ostene.

Forfiningen

Det finnes en rekke produsenter av Mont d’Or, men vår utvalgte leverandør Fromage Affineur MonS forholder seg til den de mener er det beste. De er hands on i hele produksjonsprosessen og er med på å bestemme hvor lenge melken skal syrne, hvilken muggsopp som skal brukes og hvor lenge ostene skal modnes før de får den siste finpussen i MonS’ egne modningstuneller. Erfaringen er at denne ekstra affinagen – forfinede lagringen, gir mer skogtoner som på beste vis matcher de beste lokale hvitvinene fra Jura. Mont d’Or fra MonS er aldri blant de første som slippes på markedet, men all erfaring tilsier at den ekstra lagringstiden gjør den til den beste på markedet.  

Serveringen

Et slikt unikt produkt fortjener selvfølgelig din fulle oppmerksomhet helt fram til den står på bordet med passende tilbehør. 

1 stk Mont d’Or (nok til 2 osteglade)
Fersk hvitløk og timian eller rosmarin, noen dråper olivenolje
1 kurv perlepoteter eller Gulløye
Nyskåret spekemat – skinke; gjerne Bigorre de Noir, speck og salami etc
1 glass ekte franske cornichoner fra Maison Marc. 
Det beste surdeigsbrødet du får tak i
En kvern med god hel sort pepper

1 flaske Arbois Vin Jaune fra Rolet eller en god produsent.

Sett osten på benken i gode 2 timer før du skal bake den
Kok potetene slik at de kan serveres varme. 
Ta av lokket på treboksen og fjern plasten fra osten. Stikk noen snitt med en spiss kniv i toppen av osten stikk løvtynt snitte fersk hvitløk ned i disse. Legg på et par grove rosmarinkvister og drypp over litt olivenolje av beste sort. 
Pakk osten inn i folie og bak den ved 200 grader i ca 20 minutter.
Når osten er ferdig bakt skal ostemassen være rennende. For å lette serveringen er det smart å snitte skorpen som et kors som du bretter til side så du kommer godt til med skjeen og kan server dine gjester og deg selv.

Visning
Sorter
Mont d´Or AOP Moyen, Mons

Mont d'Or er vinterens kremete konge! Laget av rå kumelk og modnet med grankant, får osten sin særegne smak av skog og melk. Perfekt rett fra skje – eller lun i ovnen, klar til å helles over poteter. Server med fruktig hvitvin fra Jura eller blond øl. En smeltende godbit du ikke vil gå glipp av! Moyen er en litt større utgave som er mellom 600g og 800g. Størrelsen varierer litt da dette er håndverk.

12290
Nyhet
Mont d'Or Mini ca 400g Fromagerie Andre, Swisscru

Mont d’Or fra Fromagerie André er en fløyelsmyk fjellost med rik, kremet smak og mild, moden aroma. Den serveres varm og smeltet i sin egen lille treskål – perfekt med brød og kokte poteter. Den sveitsiske AOP-osten er laget med pasteurisert melk og kåret til landets beste i 2024. En lun ostetradisjon fra Jurafjellene.

12323
Mont d´Or AOP Petit ca 4-500g, Mons

Mont D'or er en vintermelks ost som lages på de store meieriene i Jura som ellers lager Comte. Mons sin produseres hos Sancey-Richard.

12229
Mont d´Or AOP ca 4-500g, Rivoire Jacquemin

Mont d’Or AOP fra Rivoire Jacquemin er en lun kjærlighetserklæring i ostefat! Den kommer i furuform, har en fløyelsmyk skorpe og kremet, rennende kjerne. Smaken er mild, fyldig og aromatisk med et hint av skog. Perfekt oppvarmet og spises med skje – dypp brød eller poteter for en ekte vinterdelikatesse.

12295
Prosciutto di San Daniele DOP oppskåret 100g, Edizioni Franchi

Prosciutto di San Daniele DOP – delikat, subtil og silkemyk! Laget i Friuli med nøye utvalgte skinker og modnet i frisk alpeluft. Perfekt til antipasti, melon eller rett på nybakt brød.

20138
Grissini al Rosmarino 200g, MastroCesare

Grissini a Rosmarino fra MastroCesare er håndrullede, rustikke brødpinner på medium lengde. De er sprø, lette og smakfulle. Smaksatt med rosmarin og laget for hånd i klassisk stil. Perfekte som snacks, til ost, spekemat, pesto, tapenade eller et glass vin. En regional spesialitet som passer til enhver anledning, med ekte håndverk i hver bit.

30407
Grissini Classici 200g, MastroCesare

Grissini Classici fra MastroCesare er tradisjonelle, håndrullede grissini med sprø konsistens og ren smak. Laget med naturlige ingredienser og formet for hånd slik det alltid har blitt gjort. Perfekte til antipasti, supper eller som en lett snack med vin eller ost. En klassisk italiensk grissini – ærlig, enkel og alltid riktig.

30411
Grissini alla Crusca 250g, Malafronte

Håndverks grissini med kli.

31205
Cornichons fins 210g, Maison Marc

Det mest unike med Maison Marc er at de er en av de ytterst få leverandørene av cornicons som kan kalle de små lekre agurkene for 100% franske. Alt dyrkes på egen gård og plukkes for hånd på egne jorder i Chemilly-sur-Yonne i hjertet av Bourgogne-Franche-Comté-regionen. Agurkene er dyrket uten bruk av sprøytemidler.

45041
Cornichons fine 210g Original Elysee, Maison Marc

Det mest unike med Maison Marc er at de er en av de ytterst få leverandørene av cornicons som kan kalle de små lekre agurkene for 100% franske. Alt dyrkes på egen gård og plukkes for hånd på egne jorder i Chemilly-sur-Yonne i hjertet av Bourgogne-Franche-Comté-regionen. Agurkene er dyrket uten bruk av sprøytemidler.

45036
Valencia mandler 215g - m/skall saltristet, Almondeli

Disse gir en sprøere munnfølelse i og med at skallet fortsatt sitter på. Like passende til den klassiske kombinasjonen Manchego og Manzanilla som naturell snacks.

30170
Tunnbrödschips 190g, Sigtuna Deli

Den klassiske tunnbrødchipsen er bakt med hvetemel, rugmel, byggmel og vann tilsatt salt, sukker bakepulver og gjær. Tunnbrødchipsen er perfekt som tilbehør til ost. Prøv den også som velsmakende underlag til velkomstygg toppet med for eksempel bøkling med vaktelleggplomme og gressløk, røkt eller gravet laks, en god spekeskinke med litt parmesan eller en artiskokk-krem.

35069
Lenker
Min side