Til toppen

Grindal Ysteri

Matcompaniet elsker som kjent gode historier, og vår nye leverandør av gardsost representerer i aller høyeste grad dette. Ragnhild og Turid Nordbø har etter endt utdanning vendt hjem og delt oppgavene søsterlig mellom seg. Ragnhild som har studert næringsmiddelfag på Ås er meieribestyrer mens Turid tar seg av driften som daglig leder. De deler fasinasjonen for hvordan melk kan forvandles til ost og deltar begge i ystingen på Grindal Ysteri som er eit lite, økologisk handverksysteri.

I bygda Grindalen i Rennebu forvalter søstrene Nordbø stedegne kvaliteter på forbilledlig vis. I kombinasjon med gårds- og seterdrift har de bygd opp et ysteri som både tar vare på tradisjonene og henter inspirasjon fra andre ostenasjoner. Som de selv sier det så klarer de seg med lite og tar vare på de kvalitetene plassen gir dem. Kuer, geiter og sau beiter på smaks-og artsrike beitemarker. I kombinasjon med nøye utvalgt næringsrikt fôr gir dette en frisk og feit melk – det beste utgangspunktet når man skal lage god ost!

Historien til dagens ysteri starta med de to søstrene som ikke ville flytte hjem fra setra. Langt fra både strøm og bilvei delte de på jobben med å stelle for kyra og sørge for melking. Menyen på setra var slik en bare kan drømme om hvis en evner å verdsette god mat. Fjellørret, nypotet, rømme og multer var blant favorittene. Når høsten stod for døren og dyra skulle hjem til gården var det bare en åpenbar løsning: søstrene måtte bygge ysteri på gården.

Her har de nærhet til hele prosessen og frihet til selv å ha kontroll på hverdagen. Daglig kan søstrene glede seg over hvordan den gode melken blir forvandlet og foredlet til ulike og unike smaker. For å utvikle produktene henter de stadig inspirasjon fra inn- og utland. De reiser og smaker og arrangerer kurs på egen gård for å bidra til å øke mangfoldet av norske oster. Det solide mathåndverket på Grindalen har ført til at det ystes oster med inspirasjon fra andre himmelstrøk, oster som osteelskere drømmer om!

Jentene på Grindalen deler Matcompaniets filosofi om hva som skal til for å lage god ost. Melken holdes levende og behandles med forsiktighet. De bruker kun upasteurisert melk. Melken tappes forsiktig i ystekaret der de setter i gang den biologiske prosessen som forvandler melk til ost. De yster for hånd og er hele tiden tett på prosessen slik at ystingen kan justeres for å få best mulig resultat.

Ostene på Grindalen blir modnet i et lager med naturlig klima og høy luftfuktighet. Osten blir snudd for hånd og det smakes og luktes hele tiden. Dette gjør at de vet at ostene de sender fra seg har optimal kvalitet. Dette er oster som bærer med seg den gode historien fra Grindalen – historien om en helhjertet innsats, solid mathåndverk og en raus og rik smak.

Matcompaniet har foreløpig tatt inn tre typer fra Grindal. En muggost og to typer feta, en i saltlake og en i vakuumerte stykker. Vi vet at dette er gode oster og er stolte over å få lov til å bidra til at enda fler får smake Nordbø-jentenes ostesmykker. Og vi lover enda flere oster etterhvert.

For mer informasjon se her

Sorter Navn (a > å)

Åskeladd 150g - Grindal Ysteri

Åskeladd er laget på fersk og ubehandlet kumelk. Den er en ferskost av typen «lactic» dvs. at den er koagulert først og fremst av melkesyre og litt løype. Under den svarte asken finner du den snilleste smaken du kan tenke deg. Åskeladd er en mild ost, med fløtepreget aroma. Melkesoppen, det tynne fløyelslaget utenpå osten, gir en antydning til skogsopp-aroma. Åskeladd er fin på ostebordet, og til dessert. Kjenner du skeptiske prinsesser som aldri tør smake noe nytt, så bør du prøve om Åskeladd ikke kan få dem på bedre tanker!
15060

Blåkoll - Grindal Ysteri

Blåkoll er en langtidsmodna blåmuggost med mye sødme og utprega nøttearoma. Den er laget på vintermelk, modnet minst et år og laget i svært begrensa mengdar. Blåkoll fikk supergull under NM i Ost 2021. Upasteurisert og laget på økologisk melk.
15109

Grindal fetatype 700g

I Sør-Europa, spesielt Hellas og Tyrkia, er det vanlig å yste en syrlig ost med sprø konsistens. Osten er bedre kjent som Fetaost. Etter ysting modnes osten i tønner med saltlake. Hos Grindal har de tatt med seg denne teknikken og kombinerer den med god norsk melkekvalitet.
15039

Grindal fetatype 150g

I Sør-Europa, spesielt Hellas og Tyrkia, er det vanlig å yste en syrlig ost med sprø konsistens. Osten er bedre kjent som Fetaost. Etter ysting modnes osten i tønner med saltlake.
15063

Jåblom fersk Chevre 0,5kg

Fløyelsfrisk chèvre av helt fersk, rå geitemelk. Leveres kun på forhåndsbestilling.
15101

Myrull 140g - Grindal Ysteri

Myrull blir laget på fersk og ubehandlet geitemelk. Den blir modnet med melkesopp som danner et skjørt dunlag utenpå osten, derav navnet Myrull. Osten er inspirert av fransk chevré.
15041

Rim, økologisk ferskost 500g

Økologisk ferskost kumelk ca 0,5kg. Rim er bestillingsvare. Rim fekk Bronse under NM i gardsost i 2017, og var finalist i Det norske måltid 2018!
15059

Råblå med Geitemelk - Grindal Ysteri

Dette er en variant av Råblå ysta på sommermelk. Osten har mindre preg av blåmugg og mer smak fra beitemjølka den er ysta av. Den gjør den kremete, og den lange modningstida gir den en god sødme sammen med kraftfull umami. Om du kjenner godt etter, kjenner du et hint av geitemelk. Om sommeren er det mer preg av rødkitt på lageret på Grindal, noe som tilfører nye dimesjoner i smaksbildet.
15113

Råblå - Grindal Ysteri (økologisk)

Fast og kraftig blåmuggost, håndysta av fersk, rå kumelk. Osten blir først modnet i en modningskjeller i to måneder, der den blir osten snudd, flytta og stelt hver uke. Vi selger osten når den er modnet i 5-6 måneder.
15038

Råblå 150g bit

Fast og kraftig blåmuggost, håndysta av fersk, rå kumelk. Osten blir først modnet i en modningskjeller i to måneder, der den blir osten snudd, flytta og stelt hver uke. Vi selger osten når den er modnet i 5-6 måneder. Råblå i bit (150g) lagerføres før jul, ellers på bestilling,
15100

Yoghurt geit øko 2,5kg

Yoghurten på geitemelk er frisk og mild. Geitesmaken ligger forsiktig i bakgrunnen og runder av. Yoghurten er ypperlig til drikkeyoghurt, og nydelig med rabarbra.
15043

Yoghurt geit økologisk 500g

Yoghurten på geitemelk er frisk og mild. Geitesmaken ligger forsiktig i bakgrunnen og runder av. Yoghurten er ypperlig til drikke yoghurt, og nydelig med rabarbra.
15042