Skip to main content
Til toppen

Uke 41

Uke 41

Tomette de la Croix Lucas Bio

Tomme Tresse Bio

Laiterie de la Côte Roannaise / MonS Fromager Affineur
Kumelk, upasteurisert, økologisk
Vasket skorpe
Lagret i 6 uker +

Utseende
Jevn svak gul-orange vasket skorpe. Vakker elfenbensfarget ostemasse.

Lukt
Starter ut med en fin kjellerduft og sopp langs skorpen. Ostemassen gir gode duftassosiasjoner til gress, blomstereng og fersk melk. 

Munnfølelse
Smelter deilig i munnen  uten å virke for fet. 

Smak
Forholdsvis mild, men rik smak. Kompleks og lang syrlighet med innslag av gjærsopp og deilig smak av hasselnøtter

Bruksområder
Passende som en deilig overraskelse når du skal ta den helt ut på søndagsfrokosten. Server den på varm briochetoast med noen dråper akasiehonning og valnøtter.

Drikke
En ikke for fatpreget chardonnay eller en god Normandiecider vil være gode matcher.

Laiterie de la Côte Roannaise / MonS Fromager Affineur 
Geitemelk, upasteurisert, økologisk
Vasket hver annen dag i 2 uker.
Modnet på strå i fuktig kjellerklima i 4 mnd. 

Utseende
På størrelse med en Manchego; sylindrisk form med rødbrun jevn naturlig skorpe. Lys tett og kompakt ostemasse. 

Lukt
Lukter som en klassisk lagret geitemelksost uten for mye ragg på nesa. Fine kjellernoter med innslag av nøtter og karamell. 

Munnfølelse
Smelter godt og fordeler seg fint i munnen.

Smak
Her er det mye, rik og god smak som starter med balansert syre og salt som går over i et floralt terroirpreg. Deilig avslutning med nøtter og smørkaramell. 

Bruksområder
Et meget godt valg å bruke den finrevet på nykokte primører. Skal man lage en ekstra god tarte flambé vil denne osten berike den franske «pizzaen» på fortreffelig vis. Selvfølgelig meget god alene også. 

Drikke
En ueiket Chinon fra Loire eller en fruktig og frisk Viognier om du ønsker å for hvitt.


Le Barriquet

Carre de saint Victor

Laiterie de la Côte Roannaise / MonS Fromager Affineur
Geitemelk, upasteurisert, økologisk
Vasket hver annen dag i 2 uker.
Modnet på strå i fuktig kjellerklima i 30-40 dager. 

Utseende
Vakker unik tønneformet ost med rødbrun skorpe mot orange. Jevn, lys elfenbenfarget ostemasse med små hull. 

Lukt
Tydelige kjellernoter med innslag av vått høstløv. Kompleks behagelig lukt av buljong og svineblod. 

Munnfølelse
Sandig skorpe og litt spenstig ostemasse med behagelig tyggemotstand. Skorpen og ostemassen gir den en rik og spennende tekstur. 

Smak
Ren og fin syrlighet slik man finner det i klassiske geitoster. Innslag av nøtter og buljong. 

Bruksområder
Nyt den gjerne som den er. Godt med miniknäcke og fikenmarmelade fra Olof Viktors.

Drikke
En fruktig hvitvin – Viognier, eller hvorfor ikke en Timorasso fra Piemonte. Denne har heller ikke vondt av en lys lett vellaget lager i glasset. 

Fermier produksjon Sydlige Rhône Alpes / MonS Fromager Affineur 
Geitemelk, upasteurisert 
Melkesopp, naturlig skorpe med blomster
Lagret i 10 til 20 dager 

Utseende
Liten kvadratisk ost med vakker rynket overflate og lokale blomster på midten. Jevn deilig kremet lys ostemasse.

Lukt
Dufter av fjøs og skogsopp

Munnfølelse
Virker overraskende tørr med en gang men smelter godt og gir en rik følelse i munnen.

Smak
Kompleks lang smak båret fram av frisk syrlighet fra melken. Vi kjenner smak av aprikoskjerner, honning, litt sopp og mineralitet (flint)

Bruksområder
Både smaken og utseendet vil gjøre den til stjernen på ostefatet. Lett å like – vanskelig å glemme!

Drikke
For å balansere den friske syren vil en riesling fra Mosel med litt restsødme være et godt valg. En klassisk Blonde vil gjøre ølelskerne blide. 


Dragonnet

Petit Blaja

Fromagier MonS 
Fermier produksjon Sydlige Rhône Alpes / MonS Fromager Affineur
Geitemelk, upasteurisert 
Melkesopp, naturlig skorpe 
Lagret i 20 dager pluss 

Utseende
Vakker 5 cm høy sylinder med rynket lett grålig overflate. Medium kompakt krittfarget ostemasse.
 
Lukt
Frisk syrlig duft med innslag av gjærsopp. Gir assosiasjoner til skogtur langs en vårbekk når naturen våkner og luktene bare velter opp fra bakken. 

Munnfølelse
Tørr, klassisk deilig tekstur. Endrer etter hvert karakter i munnen og framstår som rik og kremet. 

Smak
En meget god ost med fantastisk syre. Vi aner mild sopp og sitronverbena som bærende elementer. Svake anslag av rå nøtter. 

Bruksområder
Står seg selvfølgelig godt alene, men vil også være en vinner til årets første grønne asparges. 

Drikke
Her er det umulig å ikke anbefale en sancerre. Ønsker du å teste noe annet så vil en god syrefrisk Provence rosé fungere godt.

Fermier fra Octaine / MonS Fromager Affineur
Geitemelk, upasteurisert 
Melkesopp naturlig skorpe
Tunnellagret hos MonS i ca 40 dager

Utseende
Flott sylindrisk for med en jevn rynket overflate. Lys ostemasse med litt løsere ytterkant mot skropen.

Lukt
Frisk syrlighet som minner om engsyre, kjeller med innslag av gjærsopp og kokt eggeplomme. 

Munnfølelse
Starter litt tørr men løser seg fint opp i munnen. Litt tørr avslutning.

Smak
Deilig syrlig smør – assosiasjoner i retning Nyco fruktsalt. Rik smak med nøttearoma. 

Bruksområder
Salat med valnøtter og en honningvinaigrett. Vil også passe meget godt på ostefatet. 

Drikke
En rik hvitvin fra Loire: Pouilly-Fumé fra en topp produsent vil garantert funke godt. Ønsker man å gå i mer alternativ retning kan vi anbefale en rik Rosé de Bandol med god syre.


Fumaison

Lavort Bio

Laiterie de la Côte Roannaise / MonS Fromager Affineur
Sauemelk, upasteurisert
Vasket skorpe, kaldrøkt i 18 timer
Lagret i tunellene hos MonS i ca 4 måneder

Utseende
Rektangulær kube ca 2 kg. Fin naturlig fast og rødorange skorpe. Strågul ostemasse med små hull ujevnt fordelt.  

Lukt
Duften hensetter oss, og gir hyggelige assossiasjoner til en passe innrøkt lavvo med reinsdyrskinn. Antydning til kjeller og sopp

Munnfølelse
Rik småfeit munnfølelse som smelter godt 

Smak
Det var ingen tvil i panelet om at dette var den beste røkte osten vi noen gang hadde smakt. Den behagelige røysmaken ble kombinert med fin syrlighet fra sauemelken, halm og lette animalske noter.

Bruksområder
Vil være perfekt med en god nevne revet på microplan og drysset på nystekte traktkantareller. Neste gang det skal serveres reinsdyr carpaccio vil den garantert få en rolle når retten skal anrettes.

Drikke
Skal du spise den alene vil vi slå et slag for viner vi drikker alt for lite av: Hvit Bordeaux, da av den rike typen – gjerne fra Graves. Til traktkantarellene eller carpaccioen er det liten tvil om at vellagret og moden Barbaresco lagret på store fat vil være en innertier. 

Laiterie de la Côte Roannaise / MonS Fromager Affineur
Sauemelk, termisert, økologisk
Presset ostemassse med naturlig skorpe
Lagret i ca 120 dager

Utseende
Sylindrisk ost på ca 2,3 kilo med et krater på toppen. Jevn og fast skorpe med gule soppsporer. Gyllen ostemasse med små ujevne hull. 

Lukt
Tydelige kjeller toner på skorpen. Ostemassen lukter skogsopp med animalske innslag og litt våt pels.

Munnfølelse
Litt tørr i starten men løser seg fint opp. Tykk skorpe som ikke bidra mye til smaken. 

Smak
Frisk og syrlig med smak av ringblomst som avløses av mer animalske smaker som kan minne om godt redusert kraft. En aning bitterhet på slutten uten at det skjemmer. 

Bruksområder
Nytes godt som den er 

Drikke
En halvtørr – for all del ikke for søt, Hardangersider eller en frisk og ueiket Gamay vil være godt å ha i glasset til denne. 


Beaufort Chalet d’Alpage AOP

1924

Fermier produksjon i  Vanoise Nasjonalpark / MonS Fromager Affineur
Kumelk fra høyfjellsfe, Upasteurisert
Varmebehandlet og presset, naturlig skorpe
Lagret i 18 måneder i tunnelene til MonS

Utseende
Vakker rosa – rødorange skorpe. Gyllen stråfarget ostemasse med noen spredte hvite krystaller.

Lukt
Rik og meget kompleks med klassiske animalske noter, nøtter, fersk melk, gress og bruna kjøtt. 

Munnfølelse
Munnfølelsen kan ikke bli bedre – fyller hele munnhulen med mye smak mens den smelter perfekt og små hint om lagringen i form av krystallene. 

Smak
Mye av alt det gode; starter med en behagelig melkesødme som går over animalske noter og godt redusert oksehalekraft med bruna løk. Nøtter en aning karamell og rundt hele har man opplevelsen av innta et ekstrakt beitemarkenes terroir. 

Bruksområder
Her er det bare å sørge for å ha en stor bit foran seg – lukte på den fra skorpen og inn mot midten – smake, nyte og meditere.

Drikke
En hvit sentral Burgund fra en av dine favorittprodusenter vil aldri bli feil. Liker du vinstilen i Jura vil de beste hvitvinene derfra også være meget godt til en Beuafort Alpage. 

MonS Fromager Affineur 
Ku- og sauemelk, pasteurisert
Muggost med pencilinium roquefortis.
Lagret i fuktige kjellere hos MonS i 120 dager

Utseende
Rødorange skorpe med hvit ostemasse, rikelig med blåmugg marmorering 

Lukt
Jordlige toner med fint kjellerpreg og hint av sødme 

Munnfølelse
Kremet og god i munnen, smøraktig med litt knas som minner om knust krokan.  

Smak
Fin syre og godt integrerte muggtoner med nøttesmak og noe som minner om tørket sukkertare.

Bruksområder
Nydelig som den er men vil også tilføre en soppstuing det lille ekstra om du røren en liten klump like før servering. 

Drikke
Umulig å komme utenom Sauternes til denne. Ønsker du å avvike fra vinen vil en søtlig mørk øl også fungere meget godt. 

Lenker
Min side