Skip to main content
Til toppen

Uke 40

Uke 40

Gowydd Caerphilly

Cornish Kern

The Trethowan brothers, UK
Upasteurisert, kumelk
Lagret kumelksost naturlig skorpe
Lagret i 2-4 måneder

Utseende
Litt rynkete kjellerpreget beige skorpe. Fuktig og myk lys gul halvfast ostemasse. 

Lukt
Skorpen lukter mye kjeller mens ostemassen lukter tydelig av lett brunet smør.

Munnfølelse
Fin fedme som minner om smør med halvtørr avslutning. 

Smak
Syrlig og rik med smør og nøttesmak. Svak men behagelig bitterhet.

Bruksområder
En fantastisk ost til Mac’n Cheese

Drikke
Her må fedme håndteres så en moden Mersault vil garantert passe. En Blanc de Noir Champagne med avstemt autolysepreg vil også gjøre jobben. 

Lyhner Dairies, UK
Pasteurisert kumelk 
Lagret kumelksost bundet i sort osteklede
Lagret i 16-24 måneder 

Utseende
Flott pakket inn i mørkt osteklede. Gyllen og kompakt ostemasse

Lukt
Malt med innslag av lyst brød og bygg. En frisk sødme som i jordbæryoghurt, honning og karamell.

Munnfølelse
Fast og litt tørr konsistens som smelter godt og smører ganen. Deilig småfeit munnfølelse.

Smak
Starter med fin sødme som minner om knekk / mørk karamell. Syrnet smør og lang og umamirik smak som sitter i.

Bruksområder
Perfekt som ostefatets vellagrede objekt. 

Drikke
Gå gjerne lokalt og drikk en Cornish håndverksider med god syre. 


Little Rollright

Montgomery's Cheddar

Manor Farm Gloucestershire, UK
Pasteurisert kumelk
Vasket skorpe
Lagret 4-6 uker 

Utseende
Flott «bundet» med bjørkenever. Jevn fin vasket skorpe og kittfarget rennende ostemasse. 

Lukt
Skog – bark av løvtre og syrlig myr. Lett animalsk/fjøs med toner av akasiehonning fra ostemassen. 

Munnfølelse
Rennende ostemasse som fyller munnen godt. Fin teksturbryting fra den tynne skorpen.

Smak
Fruktig med tydelig skogstoner med innslag av piggsopp. Syrlig, brøddeig og svake behagelige bittertoner 

Bruksområder
Serveres enten slik den er, eller varmet i ovn ved 200 grader i ca 20 minutter sammen med den beste spekeskinken du kan få tak i nykokte perlepoteter. 

Drikke
Arbois Vin Jaune (Rolet) eller en tørr Amontillado (Lustau)

Montgomery's Cheese, Somerset, UK
Upasteurisert kumelk 
Cheddar pakket i osteklede
Lagret i 18 måneder + 

Utseende
Klassisk porøs lys gul ostemasse slik en cheddar av beste slag skal være. Stramt kledd med osteklede.

Lukt
Syrlig floral duft med svake mandeltoner og en aning vått lær og halm. Kompleks og meget god duft.

Munnfølelse
Myk og porøs ostemasse som smelter lett i munnen. 

Smak
Rik og kompleks smak med syre og salt i kombinasjon med tydelig sennepssmak. Floral sødme med noter av høy og jasminris ristet i tørr stekepanne.

Bruksområder
Gratinering av en klassisk Sheppards Pie. Luksus grillet cheese sandwich (uten sennep). Står seg selvfølgelig godt alene.

Drikke
Sør Afrikansk mineralsk Chenin Blanc fra en topp-produsent. En frisk Etna Rosso på Nerello Mascalese eller en orangevin på Riesling. 


Tegel

Wrångback

Almnäs bruk, Sverige
Økologisk, termisert kumelk fra egen gård
Vasket naturlig skorpe
Lagret i 16 – 22 måneder

Utseende
Fin lys brun skorpe med de klassiske fotavtrykkene vakkert preget på overflaten. Jevn, gyllen ostemasse 

Lukt
Lukt av god kjeller gode animalske noter. Lukter av halm og nøtter/ristede pinjekjerner.

Munnfølelse
Fantastisk fedme som smelter godt i munnen litt tørr på slutten.

Smak
Fin smak av syrna smør, med sødme i retning av smørkaramell. Tydelige innslag av ristede nøtter. En lang og god smak preget av godt med umami hele veien. 

Bruksområder
Står seg selvfølgelig godt alene, men bytt gjerne ut Gruyère / Comté med Tegel neste gang du skal lage løksuppe. 

Drikke
En ikke for oksidert Chardonnay fra Jura eller en god overgjæret hveteøl er passende drikke. 

Almnäs Bruk, Sverige
Økologisk, termisert kumelk fra egen gård
Vasket skorpe
Lagret i 10-15 måneder

Utseende
Vakker jevn skorpe med ostens navn preget i skorpen. Vasket skorpe ut feil, lys gyllen kompakt ostemasse.

Lukt
Svake behagelige animalske noter. Frisk syre som fra nykinna smør. Nøtter og litt god kjellerlukt. 

Munnfølelse
Fast og kompakt ostemasse som minner om noe midt imellom en vellagret cheddar og grottelagret Gruyère. Kort sagt nydelig munnfølelse!

Smak
Nøtter i kombinasjon med florale smaker. Frisk syre og sødme som minner om bringebærdrops. Kompleks, lang og umamirik smak.

Bruksområder
Selvfølgelig helt fantastisk som den er, men riv gjerne raust med Wrångebäck i deigen neste gang du skal bake ostekjeks.

Drikke
Fatlagret hvit Bordeaux eller gjerne en god tysk Spätburgunder/Pinot Noir uten for mye fat. En frisk 
Gamay fra en Beaujolais vil også gjøre jobben.


Stilton

Colston Basset Dairy, UK
Pasteurisert kumelk, animalsk løype
Naturlig skorpe, blåmugg, (penicilium roquefortis)
Lagret minimum 9 uker hos produsent deretter ettermodning hos Neals Yard Dairy.

Utseende
Lette kornet elfenbenfarget ostemasse med tydelig spor fra prikkingen og vakkert marmorert med blåmugg.

Lukt
Søtlig duft som i en vineria i oktober, innslag av champignon og gjærsopp

Munnfølelse
Porøs ostemasse som smelter godt og inntar munnen som temperert smør, fløyel. 

Smak
Skoleeksempel på perfekt integrert salt, sødme og syrlighet. Lang fruktig smak med noter av smør, rista nøtter og en jevn god muggsmak hele veien.  

Bruksområder
Server den på Olof Viktors Pepperkaker – eller dine egne laget fra bunnen av med smør, sirup og krydder. Et selvsagt valg om du skal lage Stiltonterte.

Drikke
En frisk Ruby Portvin eller en LBV fra Nieport.

Lenker
Min side