De blå medaljekandidatene
Blåkoll
Råblå
Grindal Gardsysteri
Upasteurisert økologisk kumelk, vintermelk
Blåmuggost
Lagret i 12 måneder eller mer
Utseende
Lys rosa overflate. Kompakt og godt marmorert ostemasse
Lukt
Tydelig modningstoner uten stikkende duft. Halm og lukten av god kjeller
Munnfølelse
Godt med krystaller som gir en sandete, men behagelig munnfølelse, smelter og fyller munnen godt.
Smak
Rik og avstemt smak med tydelige noter av lynghonning, nøtter og smørblomst. Veldig godt integrerte smaker.
Bruksområder
Selvfølgelig som den siste osten som inntas på ostefatet. En ost som i ordenes beste betydning er et meditasjonsobjekt.
Drikke
Trappist øl eller en porter med god sødme.
Grindal Gardsysteri
Upasteurisert økologisk kumelk,
Blåmuggost
Lagret 2 mnd måneder i modningskjeller deretter pakket og ettermodnet i kjølig lagringsrom i 6 måneder
Utseende
Lys rosa lett fuktig overflate. Flott blågrønn mugg med tydelige spor fra prikkingen av osten.
Lukt
Søtlige nektar toner med en frisk, intens men behagelig syre. Tydelig lukt av lagringskjeller.
Munnfølelse
Smøraktig behagelig munnfølelse. Smelter godt og fyller munnen på en behagelig måte.
Smak
Ristede nøtter og sødme i starten. Fin integrering av muggsmaken og behagelig mengde salt. Syrlig finnish.
Bruksområder
En flott muggost til ostefatet. Et godt alternativ i en høstsalat med bitre salater, valnøtter og honningvinaigrette.
Drikke
En syrefrisk Portvin - LBV
Fønix
Blå Kjerringøy
Stavanger ysteri
Upasteurisert, økologisk kumelk
Blåmuggost
Lagret i minimum 6 måneder
Utseende
Grå sort overflate med fint avtrykk fra osteformen. Vakker marmorering gode spor fra prikkingen.
Lukt
Starter med fin sødme som kombineres med frisk syrlighet florale noter.
Munnfølelse
Nydelig smøraktig munnfølelse med noen krystaller. Litt prikking i ganen
Smak
Starter med en fin sødme og noter av nøtter. Syrlig smak med godt integrert muggsmak
Bruksområder
En selvfølge på ostefatet eller som en egen servering. Fungerer også veldig godt som topping på pizza.
Drikke
En trockenbeerenauslese er god match til denne rike osten.
Kjerringøy Ysteri
Upasteurisert kumelk
Blåmuggost
Lagret i minimum 4 måneder
Utseende
Jevn grålig ytterside. Lys kittfarget ostemasse med sporadisk mugg og spor fra prikkingen
Lukt
Mild smøraktig duft med innsalg av nøtter og lette florale toner.
Munnfølelse
Jevn kremet ostemasse som smelter godt
Smak
Salt på anslaget med avstemte muggtoner. Smør og nøtter på smaken med en aning bitterhet på slutten.
Bruksområder
En god frokostost og som mugginnslaget på et ostefat.
Drikke
En norsk håndverksider med god sødme – syrebalanse vil fungere godt.
Hitra blå
Brun Undredal
Hitra Gardsysteri
Upasteurisert, økologisk kumelk
Blåmuggost
Utseende
Mørk dyp blågrønn og lett fuktig ytterside. Ostemassen er flott marmorert elfenbenfarget ostemasse med tydelig mugginnslag og spor fra prikkingen.
Lukt
Søtlig frisk duft med lett syrlige noter sammen med ristede pinjekjerner.
Munnfølelse
Deilig smøraktig tekstur som smelter svært godt.
Smak
Søtlig nektar i starten som kombineres med ristede nøtter. Flott balanse med salt og fin syre. Tydelige kjeller og muggnoter som avløses av stekt sopp. Lang smak.
Bruksområder
Et solid innslag på ostefatet. Vil fungere meget godt i ostepai med rødvinskokt krydderpære ved siden av.
Drikke
En ikke for søt syrefrisk Tokaj. Evt en frisk hvit portvin.
Underdal stølsysteri
Upasteurisert, myse geitemelk ca 92,5%, fløte inntil 7,5%
Brunost
Utseende
Vakker mørk brun kompakt og jevn ostemasse. Vokset ytterside. Holder seg samlet om du bruker ostehøvel.
Lukt
Søtlige karamelltoner med innslag av innkokt jordbærsirup. Syrlig bakteppe.
Munnfølelse
Klassisk brunost i munnen – fester seg ikke ganen men fyller munnen på behagelig vis.
Smak
Deilig frisk syre fra geitemelken i kombinasjon med karamell og smaken av rista hasselnøtter med en aning mørk sjokolade. Fin avstemt sødme.
Bruksområder
Et sikkert valg når du skal runde av viltsausen. Nydelig på rømmevafler med litt syrlig rårørte bringebær og selvfølgelig i luksus matpakka!
Drikke
Avhengig av bruksområde så vil den være god med et glass iskald melk, en kopp kaffe til vaffelen. Alene vil den være god med en syrefrisk norsk is-sider. En rød Recioto eller en Banyuls vil også funke bra.