Skip to main content
Til toppen

Uke 37

Uke 37

Jærost – mellomlagret

St Pål – grottelagret

Voll Ysteri, Rogaland 
Upasteurisert kumelk
Vasket skorpe
Lagret i 5-6mnd (+)
Utseende - Osten har en vakkert vasket skorpe som er et sikkert tegn på god lagring og meget godt ystehåndverk. Fin ostemasse med små hull og gyllengul skorpe.
Lukt - Mild syrlig duft med innslag av smør, lette noter av eikenøtter og kokte poteter. 
Munnfølelse - Når den halvfaste osten inntas smelter den godt og gir en behagelig lett grynet munnfølelse. 
Smak starter med flotte florale toner i retning av blomstereng sammen med gode smaken av god melk. Avslutter med en frisk syrlighet som minner om villbringebær. 
Bruksområder - Dette er en ost som smelter godt og er perfekt til f eks raclette. Vil også gi en ekstra dimensjon til Mac’n Cheese, Spätzle for ikke å glemme på en sandwich sammen med din favorittskinke – grillet eller rett i kjeften.
Drikke - Som drikke anbefaler vi gjerne et godt kjølt glass med økologisk melk! Ved litt mer festlige anledninger kan du godt unne deg et glass med nummer 2 druen fra Burgund: Aligoté. En syrefrisk Cortese fra Piemonte eller din favoritt ufiltrerte eplemost med god syre vil også fungere bra. 
 

Rueslåtten  Ysteri, Ostebygda Hol, Viken – snart Buskerud
Upasteurisert ku- og geite melk
Vasket skorpe, grottelagret i ca 15 mnd
Utseende - Mørk skorpe med tydelig preg av grottelagring. Jevn fin ostemasse med en lysgul farge.
Lukt - Lukten har tydelig søte noter i retning av smørkaramell, behagelig animalsk duft og floralt samt surdeigsknekkebrød. 
Munnfølelse - Fast ostemasse som smelter behagelig og en god og nydelig følelse av å fylle hele munnen. 
Smak - Kompleks og balansert smak der salt, søtt, syre og umami spiller på lag på beste vis fra første bit. Her kjenner vi smaker som gir assossiasjoner i retning av godt redusert oksekraft, blomster og ristede pinjekjerner. Fin balanse mellom ku- og geitemelken. Unison glede rundt smakebordet: pokker så god ost!
Bruksområder - Dette er en ost som står seg godt alene eller som stjernen på ostefatet. Du hensettes umiddelbart til alpeområdene mellom Sveits og Frankrike. Osten vil sørge for at en Croque Madame eller Monsieur hever seg fra det ordinære til luksusnivået. Lager du Gougères (Oste Vannbakkels) med St Pål har du et vinner-tygg til champagnen – gjerne toppet med Løyrom. En selvfølge når du skal varme høstkroppen og sjelen med en rik løksuppe med grillet landbrød toppet med rikelig med St Pål.
Drikke - Vinmessig er det umulig å ikke anbefale en Arbois Vin Jaune eller en annen god hvitvin fra Jura. Står løksuppe på menyen kan du ikke kommer utenom verdens mest undervurderte vin: Tørr sherry. Her er Lustau Almacenista González Obregón Fino del Puerto en absolutt favoritt. 


Høvding Sverre, lagret

Steinfjording naturell

Orkladal ysteri, Orkdal, Trøndelag
Pasteurisert kumelk 
Vasket skorpe lagret i ca 8 måneder
Utseende - Flott jevn skorpe som ligger jevnt rundt den fine gylne ostemassen med små hull.
Lukt - Fin balansert mild duft med klare smørnoter, urter og florale toner.
Munnfølelse - Deilig munnfølelse med jevn tekstur der den halvfaste ostemasse smelter godt i munnen.
Smak - Balansert og mild, men samtidig kompleks smak. Lette animalske toner minner om lys kjøttbuljong. Vi kjenner smaken av kokt løk og en frisk syrlighet som minner om engsyre. 
Bruksområder - Et godt innslag på ostefatet. Osten som er av tilsitertypen og smelter godt. Prøv den gjerne når du skal gratinere blomkål eller ha noe godt på en skive grillet landbrød.
Mange av våre kunder bruker den også på sandwicher samme med annet godt brødpålegg.
Drikke - En god lett, lys lager vil gjøre seg godt sammen med denne høvdingen. Ønsker du vin vil en frisk juicy Beaujolais-Villages funke bra. 

Lofoten Gårdsysteri, Nordland
Upasteurisert Geitemelk 
Vokset skorpe lagret i 4-6 måneder (+)
Utseende - Fin vokset skorpe (ikke for tykk og hard). Jevnt lys ostemasse. 
Lukt - Frisk syrlig anslag på nesa. Lukt av nypressede røde druer som i vineria i november.
Munnfølelse - Fantastisk tekstur, smelter godt og fyller munnhulen.
Smak - Subtil sødme som minner om lett gjæret druemost i god balanse med tilnærmet perfekt dosert salt. Vi aner nøttearomaer og en lang syrlig frisk finnish med mye umami.
Anvendelse - Spis den som den er – en garantert joker på ostebordet. Smelter du den på nykokte hvite neper får du en smaksrik symfoni i hvitt
Drikke - Pouilly-Fumé som har lagt et par tre år og har god kompleksitet eller en godt lagret mineralsk Muscadet. 


Grotteost Lagret

Kvit Undredal Vellagra

Hitra Gårdsmat, Hitra, Trøndelag
Upasteurisert kumelk naturlig skorpe lagret 8 mnd +
Utseende - Flott jevn skorpe med avtrykk fra kjellerlagringen i fine sjatteringer. Kompakt og jevn gyllengul ostemasse
Lukt - Tydelig kjellerkarakter på skorpen. Ostemassen har klare florale noter med innslag av nyslått høy og mineralitet som minner om flint.
Munnfølelse - Perfekt – smelter godt og fyller hele munnhulen med fin og behagelig fedme.
Smak - Syrlig og frisk med god fylde og saltbalanse. Lett animalsk tydelig preg av skogsopp som minner om kantarell. 
Anvendelse - På ostefatet som et godt hardost alternativ. Revet over høstens rotgrønnsaker der de jordlige fra betene parres med kjellerpreget fra osten. Smelter godt på toast til løksuppe.
Drikke - Ny verden Chardonnay fra et kjølig område og uten for mye eik. 

Undredal stølsysteri, Underdal, Vestland 
Upasteurisert Geitemelk naturlig skorpe Lagret opp mot 12 måneder 
Utseende - Vakker jevn skorpe med god marmorering fra lagringsrommet. Lys, lys gul jevn ostemasse
Lukt - Frisk blomstereng med søtlig innslag av nektar. Duggfriskt, nyslått eng.
Munnfølelse - I den grad noe kan kalles perfekt så er det den følelsen vi fikk ved første bit. Smelter og fyller munnhulen med lag på lag av gode opplevelser
Smak - O la la – ekstremt balansert syre og sødme. Vi avdekker tydelige nøttearomaer og markerte florale noter. Mild men med kompleks og lang smak. Her kommer smakene og legger seg lag på lag mye umami. Totalen avspeiler identitet og tydelig terroir fra kulturlandskapet i Unesco-bygda vestpå.
Anvendelse - Selvfølgelig som den er og som dronninga av ostefatet. Velegnet på betetartar og ikke minst tykke hvite, tyske asparges i sesong.
Drikke - Lengter etter en god hvit Bordeaux (hvorfor drikker så lite av det?). Chenin blanc og Sylvaner fra en av Frankens topprodusenter vil også matche godt.


Kjerringklump

Parmigiano Reggiano DOP Vacche Rosse

Hindrum Gårdsysteri, Leksvik, Trøndelag
Økologisk upasteurisert kumelk Kledd med fett og osteklede Lagret i ca 10 md
Utseende - Cheddar oppbinding med klede og fett – stramt og fint bundet. Lys gul klassisk cheddar ostemasse med lys marmorering.
Lukt - Syrlig cheddar duft med innslag av kjeller og svake noter av sennepsfrø.
Munnfølelse - Som en klassisk cheddar med litt grove gryn som smelter og gir en behagelig munnfølelse
Smak - Frisk deilig syrlighet i anslaget, noter av rødkløver -lett med medisinal med en aning sennep.
Anvendelse -  Som den er på ostefatet. Fungerer også godt som et smaksrikt tilskudd til en quiche – gjerne med purre. 
Drikke - Saison eller Belgisk Hveteøl. Prøv den også sammen med en mild ikke for røykpreget whisky 

Consorzio Valorizzazione Prodotti dell'Antica Razza Reggiana, Reggio Emilia, Italia
Pasteurisert Kumelk Naturlig skorpe lagret i 30 måneder
Utseende - Flott jevn skorpe. Klassisk parmesan utseende med ujevne kuttflater og synlige lyse flekker med Tyrosin krystaller.
Lukt - Høy, silo og syrlig frisk nese.
Munnfølelse - Fin fyldig munnfølelse med tydelig tyrosinutfellinger – litt tørr.
Smak - Syrlig og kompleks rik ost. Smak av grønne valnøtter og tørka høy. Lett vinøs med god saltbalanse. Masse umami. 
Anvendelse - Carpaccio, tartar med oksemarg, finrevet på pasta, god i risotto med raddicio rosso eller revet på bakt purre med purreaske. Selvfølgelig også helt alene som et meditasjonsobjekt pakka med smak.
Drikke -Her kan man enten gå for det friske og lokale som en Lambrusco Grasparossa, eller ta den klassiske turen nordover til Piemonte og fylle glasset med en moden Barolo og en ostebit.








Lenker
Min side