Det Norske Måltid leter årlig etter det ypperste innen norsk mat og drikke! De fagtunge juryene gjør grundige vurderinger med stor respekt for produsentenes håndverk. Matcompaniet sine Norske osteprodusenter har forsynt seg grovt av premiefatet og hele 8 oster har blitt kåret til Årets Ost siste siste 15 årene. Sist ut var nå Ungkaren fra Hitra som vil bli lansert som nyhet nå i vår. De andre vinnerene kan dere bestille under denne artikkelen. Vi har også lagt til Valdresmeieriets Bufar 18 måneder som var i finalen nå sammen med Ungkaren. Her er vinnerne og juryens begrunnelse der hvor den foreligger:
Hitra Ungkaren
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2022 Årets ost har deilige saltkrystaller som smelter i munnen. Her spiller gode råvarer og godt håndverk på lag. Osten er mild med pent integrert salt og syre. Dette er en ost som er lett og like, og som er svært anvendelig både til matlagning og på ostefatet. En meget vellykket ost med pen karakter fra lagringen og en deilig kremet konsistens.
Hitra Ung Grotteost
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2021 Årets ost er Ung Grotteost fra Hitra gardsmat i Trøndelag. Vinnerproduktet er en særdeles god ost som er fyldig og har en jevn form. Osten har en nydelig kremet konsistens, med syrlige toner og hint av grottelagring.
Rueslåtten Chev Kubbe Geitost
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2019 Vinneren lukter friskt av moden og god ost. Smaken er aromatisk og balansert. Fasongen er stilig, og vinneren kommer i en praktisk emballasje med tydelig avsender. Dommerne beskriver saltbruken som harmonisk og osten har en eventyrlig mild og kremet konsistens.
Grindal Råblå - økologisk
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2018 Årets vinner er rett og slett en svært god ost og et eksempel på realt ystehåndverk. Den har en kraftig aroma og lang ettersmak. Saltbalansen i osten er perfekt, og osten har også en spennende sødme i smaksbildet. Munnfølelsen er kremet. Osten har dessuten fått tid til å modne skikkelig, og dette gir en kompleks smaksopplevelse. Ostens gulskjær hinter om sommermelk av høy kvalitet. Det snakkes for tiden mye om den norske osterevolusjonen, og årets vinner er et stødig og stolt bidrag
Lille Aske – Bo Jensen
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2016 Med sitt innbydende utseende er vinneren en ost som appellerer til osteelskere. Melkekvalitet er et nøkkelord for produsenten, som yster av upasteurisert melk. Osten er frisk og kompleks på smak, og smelter som fløyel i munnen. Dette er en ost vi kan være stolte av at er produsert i Norge, siden kvaliteten er på internasjonalt nivå og fordi dette produktet utvider det norske osteutvalget.
Kvit Undredal vellagra
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2012
Rød Kjerringøy
Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2011
Hitra Grotteost lagret
Vinner årets produkt i Det Norske Måltid 2008