Skip to main content
Til toppen

Det Norske Måltid vinnere av Årets Ost

Det Norske Måltid leter årlig etter det ypperste innen norsk mat og drikke! De fagtunge juryene gjør grundige vurderinger med stor respekt for produsentenes håndverk. 
Matcompaniet sine Norske osteprodusenter har forsynt seg grovt av premiefatet og hele 8 oster har blitt kåret til Årets Ost siste siste 15 årene.

Sist ut var nå Ungkaren fra Hitra som vil bli lansert som nyhet nå i vår. De andre vinnerene kan dere bestille under denne artikkelen. Vi har også lagt til Valdresmeieriets Bufar 18 måneder som var i finalen nå sammen med Ungkaren.

Her er vinnerne og juryens begrunnelse der hvor den foreligger:
 

Hitra Ungkaren            

Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2022
Årets ost har deilige saltkrystaller som smelter i munnen. Her spiller gode råvarer og godt håndverk på lag. Osten er mild med pent integrert salt og syre. Dette er en ost som er lett og like, og som er svært anvendelig både til matlagning og på ostefatet. En meget vellykket ost med pen karakter fra lagringen og en deilig kremet konsistens.
 

Hitra Ung Grotteost        

Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2021
Årets ost er Ung Grotteost fra Hitra gardsmat i Trøndelag. Vinnerproduktet er en særdeles god ost som er fyldig og har en jevn form. Osten har en nydelig kremet konsistens, med syrlige toner og hint av grottelagring.
 

Rueslåtten Chev Kubbe Geitost     

Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2019
Vinneren lukter friskt av moden og god ost. Smaken er aromatisk og balansert. Fasongen er stilig, og vinneren kommer i en praktisk emballasje med tydelig avsender. Dommerne beskriver saltbruken som harmonisk og osten har en eventyrlig mild og kremet konsistens.
 

Grindal Råblå - økologisk     

Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2018
Årets vinner er rett og slett en svært god ost og et eksempel på realt ystehåndverk. Den har en kraftig aroma og lang ettersmak. Saltbalansen i osten er perfekt, og osten har også en spennende sødme i smaksbildet. Munnfølelsen er kremet. Osten har dessuten fått tid til å modne skikkelig, og dette gir en kompleks smaksopplevelse. Ostens gulskjær hinter om sommermelk av høy kvalitet. Det snakkes for tiden mye om den norske osterevolusjonen, og årets vinner er et stødig og stolt bidrag
 

Kvit Undredal vellagra         

Vinner årets ost i Det Norske Måltid 2012

Hitra Grotteost lagret        

Vinner årets produkt i Det Norske Måltid 2008

Visning
Hitra Grotteost lagret 8-12mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Grotteosten fra Hitra Gårdsmat er en virkelig toppost. Osten en fast ost, upasteurisert og som modnes i grottene til Hitra Gårdsmat. Osten har en rik smak, gyllen farge og nøtteaktig aroma. Nytes gjerne alene med god rødvin. Fin til gratinering, riv den gjerne over pasta.

15010
Hitra ung Grotteost 3mnd 2kg økologisk, Hitra Gårdsmat

Ung Grotteost er en mild og smidig ost perfekt til både sandwicher og Raclette. Den modnes stort sett ikke lenger enn 3 måneder og blir også ystet på en annen måte enn den vellagra Grotteosten.

15025
Kubbeost Geit 200g, Rueslåtten Ysteri

Chev Kubbe Geitost med hvitskimmel skorpe, men små flekker av blåmugg på skorpen kan forekomme ved lagring og er kun et tegn på levende kultur og god ost. Laget på geitemelk fra nabogården til Rueslåtten – kortreist og god melk som gir fantastisk resultat.

15130
Kvit Undredal - vellagra 6-12 mnd 3kg, Undredal Stølsysteri

Osten lages på nysilt råmelk tilsatt syrningskultur, løype og salt. Osten er en foredling av originaloppskriften ved at den er salta og modnet. Osten minner om slik man lager geitost lenger sør i Europa.

15048
Råblå 2kg økologisk, Grindal Ysteri

Råblå har en lys gyllen ostemasse med vakker marmorering av blåmugg. Heftig duft av rå melk, modent høy, alger, syrlige toner – kompleks men behagelig! Munnfølelsen er kremet med tydelige krystaller nesten i retning av lett grynet.

15038
Lenker
Min side