Skip to main content
Til toppen

St. Pål grottelagret 12-15 mnd ku-geitemelk 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Varenummer: 15132
Salgsenhet: STK
Forpakningsinfo: 3.75 KG per STK
Antall per kolli: 4
Minste antall: 1
ekskl. mva.
Pris i handlekurv er basert på en statisk gjennomsnittlig vekt. Faktura vil vise korrekt vekt

Lagret i minimum 15 måneder. Lysegul farge i retning elfenben. Lukter søtlig med behagelige geitetoner – duften av geit er mer framtredende ved skorpen. Rueslåtten Ysteri i Hol kommune er familiedrevet av ekteparet Jarle og Rakel. Deres drift av gården og ysteriet er forbilledlig på flere vis. Selvfølgelig står dyrevelferden i høysete og er grunnlaget for den gode råvaren de foredler til ostene vi er så heldige å få distribuere. Gården som har vært i Jarle sin slekt i flere generasjoner er nå tilpasset ystevirksomheten. Fortsatt er kuene på sommerbeite i fjellstrøka som også inspirerer til navnene på de fleste av ostene; St. Pål, Lord Garvagh og Store Velten, mens Rød Geit og Kubbeosten har navn etter melk og fasong. All melk som blir brukt til ysting kommer fra egne kyr, men geitemelken kommer fra naboen. 

St Pål – grottelagret, Rueslåtten Ysteri, Ostebygda Hol, Buskerud
Upasteurisert ku- og geite melk, Vasket skorpe, grottelagret i ca 15 mnd

Utseende:
Mørk skorpe med tydelig preg av grottelagring. Jevn fin ostemasse med en lysgul farge.

Lukt:
Lukten har tydelig søte noter i retning av smørkaramell, behagelig animalsk duft og floralt samt surdeigsknekkebrød.

Munnfølelse:
Fast ostemasse som smelter behagelig og en god og nydelig følelse av å fylle hele munnen.

Smak:
Kompleks og balansert smak der salt, søtt, syre og umami spiller på lag på beste vis fra første bit. Her kjenner vi smaker som gir assossiasjoner i retning av godt redusert oksekraft, blomster og ristede pinjekjerner. Fin balanse mellom ku- og geitemelken. Unison glede rundt smakebordet: pokker så god ost!

Bruksområder:
Dette er en ost som står seg godt alene eller som stjernen på ostefatet. Du hensettes umiddelbart til alpeområdene mellom Sveits og Frankrike. Osten vil sørge for at en Croque Madame eller Monsieur hever seg fra det ordinære til luksusnivået. Lager du Gougères (Oste Vannbakkels) med St Pål har du et vinner-tygg til champagnen – gjerne toppet med Løyrom. En selvfølge når du skal varme høstkroppen og sjelen med en rik løksuppe med grillet landbrød toppet med rikelig med St Pål.

Drikke:
Vinmessig er det umulig å ikke anbefale en Arbois Vin Jaune eller en annen god hvitvin fra Jura. Står løksuppe på menyen kan du ikke kommer utenom verdens mest undervurderte vin: Tørr sherry. Her er Lustau Almacenista González Obregón Fino del Puerto en absolutt favoritt.

Egenskaper
Salgsenhet KG
Opprinnelse Norge
Melk Ku
Øvrige egenskaper Råmelk
Antall per Kolli 4.0
Nettovekt 3750.0 Gram
Horeca Ja
Stølsost Rueslåtten 15mnd i fjelltunell 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Grottelagret i minimum 15 måneder. Laget på melk fra fjellbeite. Gyllengul farge. Preget av floral duft – smørblomst og nyslått høy – med svake søtlige toner.

15133
Store Velten 8-12 mnd 1/4 4kg, Rueslåtten Ysteri

Dette er en kumelksost lagret i opp mot ett år. Vi selger de store ostene i biter på rundt 4 kilo. Ønskes en hel ost på ca 15 kilo kan dette også bestilles.

15053
Jærosten mellomlagret 5-6mnd 4kg, Voll Ysteri

Jærosten Jemina var den første autoriserte osten av rå melk i Norge noen gang, og den hører til ostegruppen Raclette, som har sine røtter i Wallisdalen i sørvest Sveits.

15008
Lenker
Min side