Skip to main content
Til toppen
Oste-VM Trondheim 26-28 Oktober 2023. Sees vi?
O-Med olivenoljer

O-Med olivenoljer

Smaksatte oljer til sommermenyen

På drøyt 700 meter over havet og ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada produserer Paula og Juan Garcia noen av verdens beste olivenoljer.
Før de tok over familiebedriften og utviklet den til et bærekraftig mønsterbruk utdanne begge seg til farmasøyter. Dette fagets krav til 100% nøyaktighet, ekstreme krav til hygiene og stålkontroll over alle ledd i produksjonsprosessen har de begge tatt med seg inn i driften av gården og olivenpressen. 

Det eneste de ikke har kontroll over er klimaet. Dette fikk vi bekreftet i rikt monn da vi besøket dem på vårparten i 2023. Flere år med nedbørsmangel hadde ført til en vedvarende tørke, den mektige fjellkjeden som hadde bidratt med smeltevann var avkledd det meste av snøteppet. Søskenparet kastet bedende blikk mot himmelen og innrømmet at de var usikre på hvordan dette ville utvikle seg dersom tørken vedvarte. På tross av dette var begge tydelig på at det aldri ville være aktuelt å presse og tappe olje fra annet egne olivener på O-med’s flasker og metallbokser. Skrur du av korken på en flaske merket med O-Med eller O-Med «MOLINO» er du garanter at innholdet kommer fra familiens egne olivenlunder.

Før de starter pressingen gjør de en testpressing i en «minipresse» for å sjekke at de små steinfruktene er klare for å gi fra seg de gylne dråpene med smaksrik og helsebringende olje. Smaksprofilen må stemme over ens med det som er O-Med smaksmessige signatur. Når Juan er fornøyd tilkalles arbeiderne som skal høste Arbequina og Picual oliven. Alt arbeidet foregår for hånd og trærne ristes slik at de modne olivenene fanges opp av i nettene.  Under 2 timer etter innhøstingen renses, sorteres og vaskes steinfruktene grundig før det går rett i pressen.

Hele veien gjennom prosessen utføres det visuell og sensorisk kontroll før den ferdige oljen sendes i syrefaste rør til lagertankene. Når man besøker O-Med er det umulig å ikke bli imponert over jobben de gjør for at vi skal kunne nyte oljene med den unike smaken preget av det lokale terroiret og mikroklimaet. De kjølige nettene på 7-800 meter over havet gjør at olivenene modnes saktere enn  «solbakte» oliven fra kysten. 

 

 
Matcompaniet lanserer nå tre nye smaksatte oljer i Molinoserien:

Dette er middelhavets smaker med tydelig forankring i lokalt dyrkede råvarer. Paula og Juan har jobbet mye med å alliere seg med de beste bøndene for de respektive ingrediensene. Det er ikke snakk om å kjøpe essenser, tørket aroma eller ta andre snarveier. Når frukten og urtene har optimal smak fraktes de til O-Med sin olivenpresse der de selv ekstraherer den eteriske oljen som smaksetter olivenoljen. 
Smakene er klare og rene og man er aldri i tvil om at de lover det etiketten sier. Det er med andre ord bare å fylle opp kjøkkenskapet med disse tre oljene for å være rustet til sommerens enkle måltider med de beste råvarene. 

Olivenolje med mandarin 250ml, Molino
Denne oljen passer i både det salte og i det søte kjøkkenet. Test den gjerne i en marinade til kylling der du også avslutter med å sprekke en sjysaus med oljen. Kamskjell carpaccio med noen dråper mandarinolje er ikke å forakte. Den er fantastisk som topping på en vanilje is laget med den samme oljen. Drypp den gjerne på grillet vannmelon eller på nykokte små gulrøtter. Verdens enkleste og friskeste salat er å høvle fennikel i løvtynne skiver, legge den i isvann i ca 30 minutter før du gir den en omgang i salatslynga. Deretter gjenstår det bare å vende fennikelen med mandarinoljen, kverne på litt salt og sort pepper og drysse over litt finhakket fersk estragon. 

Olivenolje med sitron 250ml, Molino
Her er det umulig å ikke nevne carpaccio av fisk, enten det er på havabbor eller kveite. Løvtynne fiskeskiver med noen dråper med O-Meds sitronolje gjør den gode fisken til det enkleste og beste du kan servere og innta som forrett. Alt av skalldyr blir bare enda bedre med denne oljen enten de er rå eller grillet. Som mandarinoljen vil den også passe godt som topping på iskrem eller en sitronsorbet. Grillet storfekjøtt eller et stykke nygrillet secreto, vil bli himmelsk godt med denne oljen. 

Olivenolje med basilikum 250ml, Molino
Det mest åpenbare valget er selvfølge å gi din neste Caprese en god klunk med den grønne og aromatiske basilikumoljen. Når vi først befinner oss i tomatland så er nettopp disse rødmende bærene en soleklar kombinasjon til den klokkerene basilikumsmaken i O-Med’s basilikumolje. Marinader til det meste av fjærkre vil ha godt av litt av denne oljen. Ønsker du å lage en basilikummajones med fersk basilikum vil den få det lille ekstra kicket dersom du runder av med basilikumoljen.

 

Skrevet av: Hans Petter Uleberg


Nyhet
Olivenolje med sitron 250ml, Molino

Olivenoljen presses av Arbequina oliven fra egne marker og 10% Sitroner fra Andalusia. Perfekt i salater og til fiskeretter.

52048
Nyhet
Olivenolje med mandarin 250ml, Molino

Olivenoljen presses av 100% Arbequina oliven fra egne marker og 10% Økologiske Mandariner fra Andalusia. Gir en flott sitrus aroma til rettene.

52049
Nyhet
Olivenolje med basilikum 250ml, Molino

Olivenoljen presses av 100% Arbequina oliven fra egne marker og 10% Basilikum (Ocimum Basilicum var. Genovese). Begge presses samtidig for best resultat.

52050
Lenker
Min side