Skip to main content
Til toppen
Oste-VM Trondheim 26-28 Oktober 2023. Sees vi?
Kongen lar deg bli kronprinsen på kjøkkenet

Kongen lar deg bli kronprinsen på kjøkkenet

Craig lanserer sin egen serie «Grillkongen Craig Products»

Craig er Norges ubestridte grillkonge, ingen bestrider heller hans berettigelse til å kalle seg nettopp «Grillkongen Craig». Bakgrunnen er hans brennende kjærlighet for mat tilberedt mer eller mindre direkte over åpen ild og glør. I bunnen ligger hans gode minner fra oppveksten i Oklahoma; et av de områdene i USA der grillosen er som tettest. 

Hans meritter over glødende kull og vedkubber er en lang og velsmakende liste.  Han er mannen bak en av dagligvarebransjens mest kjente grillsuksesser, og er uten tvil den som har bidratt aller mest til at folk flest har fått opp øynene og ganen for at grilling er så mye mer enn forkulla pølsesnabber. Da han samlet en gjeng grillglade kokker og kjøttfolk for å sette sammen «The Norwegian National Barbecue Team» var det mange som tenkte at dette jo var en god grunn for å få seg en tur til Memphis. Resultatene har vist noe helt annet og premiehylla i «klubblokalet» er fullt av synlige bevis på at det norske laget har gjort det godt på bortebane. 
Craig kom til Norge som musiker, og med stødig rytmesans sørget hans trommespill for at blant annet Morten Abel holdt takta på da karrieren med Mods tok av. I 1985 flytta han trommesettet ut av øvingslokalet og fokuserte på sin andre pasjon: formidling av ekte måltidsglede. Det har han gjort blant annet som mat og vinskribent i lokalpressa og som forfatter av flere knallgode kokebøker. Allerede i 1986, lenge før folk klarte å stave «fredags-taco», åpnet han Norges første meksikanske restaurant Harry Pepper.

Vininteressen og sansen for vellaga og ujålete mat dannet grunnlaget for hans siste opptreden med egen restaurant på Craigs kjøkken. Stedet ble raskt et reisemål for folk som visste å verdsette mat og vin i kombinasjon. Stedet fikk pris for Norges beste vinliste og hadde Wine Spectators «Best Award of Excellence» fram til de stengte i 2009. Når Craig trengte en pause fra komplekse viner og stekos trakk han seg tilbake til kontoret over restauranten. Med et svært beger iste lett tilgjengelig dundra han løs på trommene mens nye idéer ble klekka ut. Etter at døra til Craigs kjøkken ble låst for siste gang har det vært BBQ og grill for mer eller mindre «alle penga»

Craig Whitson var også en grunnleggerne av Matcompaniet for drøyt 21 år siden. Etter mange år som som grillmisjonær er nå ringen sluttet og han lanserer sin egen serie «Grillkongen Craig Products» i samarbeid med Matcompaniet. Serien skal selges eksklusivt til delikatessebutikker og Horeca kunder. 

Hot Link er på lager fra uke 7 mens de 2 typene bacon kommer 1-2 uker senere.

Hot Link Sausage

En amerikansk BBQ klassiker! Hot Links er som en navnet tilsier det en litt heit pølse. Det finnes et utall av varianter i USA alt fra Texas utgaven som lages med storfekjøtt til mer tradisjonelle pølser laga på kjøtt fra dyr med tryne og krøll på halen. «Hot Links» kan spises i brød med barbecuesaus eller sennep, men den er også utmerket på pizza, i pastaretter, Gumbo, Jambalaya og andre gryteretter.


Hot Link Sausage Enkelpakket 250g ‘loop’

Craigs Hot Link er en pølse laget på grovmalt svinekjøtt med salt, pepper, hvitløk og krydder. Det brukes cayenne som gir en god og varm munnfølelse som runder av smaken med akkurat passe styrke. I motsetning til nesten alle andre pølser som produseres i Norge røykes disse kun med hickory ved.

Craigs tips til tilberedning og servering:

Ikke overaskende foretrekker han grille pølsene; eventuelt kan de også varmes i en stekepanne. Han deler pølsene i tre og serverer dem i pølsebrød med BBQ saus og sennep, evt med litt karamellisert løk. Om du av en eller annen merkelig grunn ikke ønsker stekeskorpe på pølsa di kan du jo selvfølgelig trekke dem i buljong, varme dem i mikroen eller en Air-fyrer, men som Craig sier det sjøl: «….but hey, this is a Hot Link. Show some respect!»

Bacon

Craigs serie med bacon inneholder foreløpig 2 typer, basert på hans baconopplevelser fra oppveksten.  Han sier sjøl at han ofte våkna opp til lukten av nystekt bacon, og at dette minnet er «svidd» fast i hans sensoriske hukommelse. I det øyeblikk han slo opp øynene og snuste inn det liflige steke lukta visste han at favorittfrokosten med egg og bacon var nært forestående. 

Med noen hederlige unntak så er det aller meste bacon i Norge lakesaltet og røkt på bøkeflis. Når Craig nå skal dele barndommens frokostminner med våre kunder er det med bacon som er modnet og tørrsaltet med lønnesukker og krydder, og det er perioderøykt over lang tid med Hickorived
 


Farmhouse Bacon 200g pakker skivet

Dette baconet er laget på beste amerikansk-vis: Det er ‘Maple Cured’, dvs tørrsaltet med lønne-sukker og krydder, og røkt over lang tid på hickory-flis. Dette er baconet man finner på de beste amerikanske spisesteder: fra diners til fine dining. Prøv med egg eller i en rekke oppskrifter der bacon er i fokus. 
 


Pepper Bacon 200g pakker skivet

Pepper Bacons historie er egentlig amerikansk bacon inspirert av Italias måte å lage pancetta på. Baconet er Maple Cured (tørrsaltet med lønne-sukker) og så blir hele svinesiden dekket med en krydderblanding dominert av pepper (sort-, hvit- og rosé-). Baconet får en lengre tur i hickory-røyk ved lav temperatur og skjæres i skiver med en deilig pepperkant. Pepper Bacon kan brukes de fleste steder der bacon skal være, men det skinner på en BLT eller ved siden av din favoritt-versjon av egg – med mer…
 

Bacon er jo en fest i seg sjøl, men godt bacon som dette tilfører også andre retter mer enn det lille ekstra. Prøv det i pai eller quiche, til rosenkål, linser, i en salat med: aspargesbønner, parmesan og sjalottløk lett bruna i baconfett eller andre bønnesalater, på supper og salater og ikke minst i gode gryter som f.eks. Coq au Vin. Ønsker du å toppa heile d…. kan du drysse dette baconet på vaniljeisen eller donuten din.

Craigs tips til tilberedning og servering:

I følge kongen sjøl er det kun to måter å tilberede bacon som virkelig duger: pannesteking eller på stekebrett i ovn. Er man bare to til frokost holder det med stekepanne, men du får som oftest et mer ujevnt stekeresultat og sjansen for at det blir for tørt og tett på brent er større. Stekebrett i ovn er Craigs fortrukne tilberedningsmåte. Du kan steke mye mer om gangen, det blir jevnere bruning og krever mindre oppfølging underveis. 
Varm opp stekeovnen til 200O C. Legg baconet på stekebrettet og sett det inn når ovnen er varm. Kutt opp noen gode skiver med landbrød og stek eggene slik du foretrekker dem. Sjekk oven etter 14-15 minutter. Voila – frokosten er klar!
Vil du nerde ned i baconsteiking så kan du sjekk ut denne linken

Lenker
Min side