For de aller fleste, fra noviser til pasta-connaisseurer, råder det ofte en akutt forvirring over hva som skjuler seg bak alle de ulike pastanavnene. Et format kan hete en ting i nord og ha et helt annet navn om en befinner seg sør i Italia. Det er derfor ekstra deilig å lansere en pasta der produsenten kaller en spade for en spade eller mer presist: makaroni for makaroni.
I den vesle byen Lari sør for Pisa har familien Martelli produsert pasta i flere generasjoner. Dette er virkelig en familiebedrift i ordet rette betydning. Samtlige åtte ansatte er en del av familien – hver dag på jobben er med andre ord litt som et slekts stevne. Det som sveiser dem sammen er lidenskapen for det gode håndverket og tradisjonen. Alt som emballeres i de karakteristiske gule pakningene og forsegles skal være ultimat kvalitet.
Er man så heldig å få besøke Martelli er det litt som å komme på et levende industrimuseum. Selve bygget er en tro kopi av gamle pastafabrikker. Planløsningen følger fortsatt den samme rytmen: melet kommer inn i første etasje, deigen blandes, pastaen formes og legges ut på trebrett som trilles oppover til tørkerommene i toppetasjen – hvor den får sin karakteristiske smak, konsistens og ru overflate. Både maskinparken og kobbervektøyet som brukes til å forme pastaen har gått i arv sammen med oppskriftene og den iboende lidenskapen for pasta.
Pastificio Famigia Martelli fokuserer som toppidrettsutøvere på det de er aller best på: å lage en av verdens beste tørkede pastaer uten egg. Hver eneste dag produserer de Martellis fem trygge og gode formater: Spaghetti, Spaghettini, Maccheroni, Penne Classiche og Fusilli – that’s it! For å holde oss til sportsterminologien: De er best når det gjelder – hver eneste dag.