Man antar at forløperne til det vi i dag kjenner som Comté ble ystet allerede for 1000 år siden. Tradisjonen med å varme melken, drenere ostemassen og ikke minst lagre de ferdige ostene har utviklet seg mye siden den gang. I dag produseres det over 65.000 tonn med Comté i Jura og Doubs i regionen France-Comté. En av de som har tatt ansvar for å styre utviklingen av regelverket knyttet til Comté produksjonen og selv leverer noe av den beste Comté som kan skaffes er Fromagerie Marcel Petite.
Fra Comté fikk sin status som AOP ost i 1958 har det skjedd en gradvis utvikling i retning av å sikre kvaliteten på osten enda bedre. Kort fortalt omhandler regelverket strenge regler for melken som kun kan komme fra Montbéliarde-kyr (95%) og Simmental kyr (5%). Osten må være ystet med kun fersk melk innenfor 24 timer etter melking. Dyrene må kun være fôret på fôr fritt for silo og fôr som ikke inneholder GMO ingredienser. All melken må komme fra et geografisk avgrenset område i Jura-France Comté regionen. Videre tar regelverket for seg hvordan modningen skal foregå og klassifiseres. Ostene må være modnet minimum 4 måneder for å oppnå AOP status.
Matcompaniet og våre kunder elsker Comté. I dag finner du osten på alt fra topping på håndverkspizzaer og de beste sandwichene til osteserveringer egnet som meditasjonsobjekt som avspeiler alt fra territoriet til den lange tiden i modningsgrottene. For en del år tilbake kjøpte vi ost fra «Marcel Petit» via franske affineurer slik flere andre gjør det. Etter en lenger dialog vil vi nå som første leverandør i Norge starte med å kjøpe håndselektert Comté direkte fra «Marcel Petite».
