Skip to main content
Til toppen

Parmigiano Reggiano DOP Antiche Razze Giftbox 600g (4*150g)

Varenummer: 11240
Salgsenhet: STK
Antall per kolli: 1
Minste antall: 1
ekskl. mva.

Dette er en skattkiste for elskere av Parmigiano Reggiano – totalt 600 gram pur lykke fordelt på oster laget på melk fra fire ulike kuraser: Vacche Rosse, Vacche Bianca Modenese, Vacche Bruna og Holstein. Den perfekte gaven enten til deg selv eller til en god venn som har passe velutviklede hedonistiske gener. Nytes best med flaske vellagret og moden Nebiolo.

De opprinnelige tre rasene

Parmigiano Reggiano har blitt produsert området rundt Parma og Reggio Emilia i over 900 år. I 1928 ble det hele satt i system og «Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano» ble etablert. Opprinnelig ble Parmigiano Reggiano produsert med upasteurisert melk fra rasene Vacche Rosse (røde kuer), litt senere Bianca Modenese (hvite kuer) og etter hvert Bruna Alpina (brunt fe). Hver rase hadde sitt kjerneområde og man blandet ikke melken fra de ulike rasene når det ble ystet. På den måten ble også melkens unike kvaliteter bevart og kjennetegnes ved Vacche Rosses unike sødme, Bruna Alpinas kompleksitet og integrerte smaker og Bianca Modeneses rike innhold på fett og protein med en fruktig smak. Mer om dette senere. 

Etter hvert som etterspørselen etter Parmigiano Reggiano økte begynte mange produsenter å se seg om etter nye og mer melkeeffektive raser. Valget falt på Holstein Frisiske kuer. I Norge ofte kalt bare Holstein. Dette er en rase som gir mye melk og gjennomgående god melkekvalitet. Disse effektive dyrene har siden begynnelsen av 1900 fortrengt stadig flere av de tre opprinnelige rasene. Resultatet er at det i dag det kun er noen få produsenter som yster Parmigiano Reggiano på melk fra de røde-, hvite og brune-kyrne. Spesielt Bianca Modenese og Vacche Rosse ble hardt rammet og var tett på dø helt ut. 

Heldigvis var det noen bønder og osteprodusenter som så dette og ønsket å ta vare på historien og tradisjonen med å lage Parmigiano Reggiano på melk fra disse storferasene. Ostene har tradisjonelt blitt solgt lokalt til kvalitets- og historisk bevisste kokker. Vår leverandør Gourm-It har vært en sentral aktør i arbeidet med å ivareta biodiversiteten og ystetradisjonen med som legger til rette for de unike smakene og egenskapene fra de tre opprinnelige rasene. 
Matcompaniet har i en årrekke importert Vacche Rosso, og de siste årene også Bianca Modenese til kresne kunder. Gourm-It har nå tatt nok et steg for å spre den opprinnelige Parmigiano Reggiano. Dette har blitt materialisert i form av en serie med oster basert på melk fra de opprinnelige rasene.. Disse osten kan med rette kalles «Antiche Razze Parmigiano Reggiano», og er nå tilgjengelig i biter på 150 gram i Matcompaniets sortiment. 

Egenskaper
Salgsenhet STK
Opprinnelse Italia
Antall per Kolli 1
Nettovekt 600 Gram
Horeca Nei
Nyhet
Parmigiano Reggiano DOP Vacche Rosse 150g 24 mnd, Grana d Oro

Disse røde kuene produserer over 30% mindre melk enn Holstein. Imidlertid er melken rik på Casein – et av de viktigste proteinene når melk skal forvandles til ost. Dette er en av grunnene til at ostene er meget godt egnet til lagring.

11236
Nyhet
Parmigiano Reggiano DOP Vacche Bruna 150g 24 mnd, Valserena

Parmigiano ystet på melk fra Vacche Bruna anses som den mest delikate parmesanen. Mye av årsaken er at hovedingrediensen i kuenes diett er høy. De strågule ostene har et høyt fettinhold som bidrar med en god smeltefølelse når den inntas. Rik nøtteaktig karakter med flott sødme og florale noter på smaken. Osten er lagret i minimum 24 måneder.

11237
Nyhet
Parmigiano Reggiano DOP Vacche Bianca 150g 24 mnd, Rosola

De hvite kuene «Vacche Bianca» fra Modena har en litt kortere historikk enn de røde, men regnes som den neste eldste rasen som ble benyttet i melkeproduksjon til Parmigiano Reggiano.

11238
Nyhet
Parmigiano Reggiano DOP Vacche Frisona 150g 24 mnd, Gonfo

Dette er en klassisk velbalansert Parmigiano som er meget godt referansepunkt når du vil smake de ulike rasene opp mot hverandre.

11239
Lenker
Min side