I osteverdenen kalles parmigiano reggiano for ostenes konge. Dens historie strekker seg tilbake til 12-1300 tallet da Benediktiner- og Cisternemunker startet med produksjonen av det som i dag er en av verdens aller mest kjente foredlede landbruksprodukter. Mange har forsøkt å kopiere osten, alltid uten nevneverdig hell. Dette er og blir et lokalt produkt fra Emilia Romagna. Det unike skapes i et samspill som starter på de lokale fra gårdene via ysteriets magi til modningsrommene der ostene modnes i månedsvis slik at de store ostene på i underkant av 40 kilo utvikler sin helt egen og særpregede karakter og personlighet.
Blant de drøyt 330 ysteriene er «Casearia di Sant’Anna» en fanebærer for kvalitet og bærekraft i produksjonen av verdens mest kjente ost. Mens de aller fleste ysteriene produserer osten på innkjøpt melk eller er en del av et store kooperativer, så er Santa’Anna 100% familieeid med eierskap og total kontroll på alt fra familiens egne gårder, ysteriet, modningsrommene og pakkeriet. Det hele startet i 1959 og i dag forvaltes arven av tredje generasjon – tre fettere og deres familier.
Når de forteller om sitt virke gjentas ofte ordene «respekt, ansvarsfølelse og bærekraft» på en slik måte at det er liten tvil om at dette er Santa’Anna’s kjerneverdier. Fra 1997 har produksjonen vært økologisk sertifisert og de regnes som en av de fremste pådriverne for produksjon av økologisk Parmigiano Reggiano. De sier selv at det er kuene deres som insisterer på at de skal være dedikerte til naturen og miljøet. Etter sertifiseringen for snart 30 år siden har de produsert rundt 300.000 hjul med økologisk Parmigiano. De er klare på de ikke bare ønsker å følge regelverket, men også å bidra til å skape en ny landbruksmodell der alt er i konstant forbedring. Som de sier det selv – vi vil gjøre de vi mener er rett for dyrene, menneskene og framtiden!