Skip to main content
Til toppen
Frantoio Muraglia

Frantoio Muraglia

- en stjerne på olivenolje himmelen.

Noen ganger møter en seg sjøl grundig i døra. Da Matcompaniet startet på begynnelsen av 2000- tallet importerte vi blant annet en olivenolje fra Puglia. Oljen solgte greit, men vi følte ikke at vi helt kunne gå god for den. Oljen ble delistet og noen nevnte vel den gangen på at «olje fra Puglia skal vi ikke ha igjen…» 

Det skulle ikke mer enn noen gylne dråper til for å skifte mening. Da vi smakte oljen som ble servert av Savino Muraglio skjønte vi raskt at våre generaliserende holdninger til olivenolje fra Puglia måtte pælmes på fyllinga. Nå lanserer Matcompaniet noen av de beste olivenoljene vi noen gang har smakt fra nettopp Puglia. Signore Savino er først og fremst bonde og driver av en olivenpresse, men han er også en mann proppfull av idéer om hvordan familiens olje skal nå ut i markedet med det lille ekstra. Hans entusiasme er mildt sagt smittende og inspirerende. 
 
Muraglias historie starter for 460 år siden. Sentralt på familiens eiendom på 60 hektar, beplantet med oliventrær, står områdets eldste oliventre. Den dag i dag bidrar den vitale 460-åringen med coratinaoliven som presses til Muraglias flytende gull. Savinos oldefar ble advart av alle han kjente om at det var galskap å kjøpe 60 hektar med jord for så å plante oliventrær for oljeproduksjon. Historien har vist at alle som spådde at det ville være umulig å tjene penger på olivenolje tok skammelig feil. 

Helt fra de første trærne ble plantet rundt den 460 år gamle Coratina majesteten har familien vektlagt ivaretakelse av det biologiske mangfoldet. Floraen er ivaretatt og bidrar til å dra til seg de rette insektene for pollinering og bekjempelse av skadedyr. Akkurat som for 4 generasjoner siden høster folkene på Muraglia sine oliven for hånd. 

Savinos far skjønte tidlig at dersom de skulle oppnå ønsket om å lage områdets beste olivenolje måtte de investere i en egen olivenpresse. Dersom oliven blir liggende for lenge før de presses begynner fermenteringen og uønskede smaker utvikles raskt. Dette er selvfølgelig uønsket når målet er å skape den optimale utgaven av gyllen, flytende italiensk jomfrudom. Hans investering var nøkkelen til dagens suksess. Muraglia regnes nå som en noen av verdens beste produsenter av ekstra virgin olivenoljer.  Oljene selges i 54 land og er representert i det som regnes som de aller beste delikatessebutikkene. I tillegg er premieskapet på gården fylt opp med medaljer og diplomer som synlige bevis på Muraglias unike kvaliteter. 
 

Savino «Capatosta» - stabukken Savino

Akkurat som sine forfedre har Savino viet hele livet og lagt sin sjel i å utvikle produktene fra familiens olivenlunder. Trærne overvåkes kontinuerlig fra blomstringen til den kritiske fasen da olivenene er modne og klare for innhøsting og pressing. Savino mener at et av familiens fremste karaktertrekk er en iboende stahet «Capatosta» som bidrar til utvikling og innovasjon.

Han ønsket at det flytende gullet skulle foredles ytterligere og utviklet en unik olje presset på Coratinaoliven der steinene er fjernet før pressing. Vi har smakt den og delt med oss med smaksprøver til kokker som har skrytt uhemmet over kvaliteten. Et annet av Savinos prosjekt, som ble realisert på tross av intense protester fra opphavet, er Muraglias unike keramikkflasker. Kort tid etter at de ble lansert ble suksessen bekreftet ved at andre produsenter kopierte idéen. I dag har de gått til det skritt å sørge for at designet er beskyttet og skjermet for kopiering. 

Et annet tegn på suksessen var at designet fungerte som døråpner til markeder og butikker de fleste knapt tør å drømme om. Savino forteller med glimt i øyet om da han ble kastet ut av Harrods Food Hall etter å ha fotografert hyller som var «tapetsert» de ikoniske flaskene.  Om du ikke vet det så råder det fotoforbud på Harrods. 
 


Når vi nå lanserer Muragliaoljene i Matcompaniets sortiment så er det etter å ha blitt kontaktet av produsenten. Oljen har tidligere vært for salg i Norge, men den forrige importøren måtte kaste inn håndkleet og har på beste vis gitt oss stafettpinnen videre. Vi ønsker å forvalte denne tilliten på beste vis og ønsker gamle og nye Muraglia kunder velkommen til å kjøpe Puglia oljen som beviste at vi tok grundig feil den gangen vi mente at det ikke kunne produseres gode olivenolje på Den italienske støvelens hælkappe. 

Skrevet av: Hans Petter Uleberg


Muraglia EVO Intense Fruity - Intens fruktighet

Monocultivar Coratina oliven

Kraftig og ren smak

Oljen har en intens grønn-gul farge. Lang krydret smak preget av dill, fennikel, artiskokk, pepper og høy.
En meget anvendelig olje med tydelige vegetale smaksnoter, strukturert og kraftig. Lang og intens smakspalett. Bruk den gjerne til rå og tynt høvlede grønnsaker som for eksempel fennikel og gulrot, på salater eller som noen rause dråper på jordskokk- og andre grønnsakssupper. Du blir heller ikke skuffet om du drypper den på et stykke grillet kalv. 
 


Muraglia EVO Medium Fruity - Medium fruktighet

Monocultivar Peranzana oliven

Delikat og elegant olje

Gyllengul farge med innslag av svake grønntoner. Smaken gir intense og klare toner av tomat, ruccula, reddik og artiskokk.
En elegant olje som skapt for retter med milde delikate smaker. Perfekt på rå og lett varmebehandlet fisk og nykokte primører. 
 


Muraglia EVO Pitted - Delikat fruktighet

Presset på Coratinaoliven der steinene er fjernet før pressing

Rik sødmepreget fruktal smak

Denne oljen er sensasjonelt god og oser av kvalitet. Delikate toner av modne epler og fersken med lett gresstoner.
I og med at den presset etter at olivensteinene er fjernet er den uten tanniner. Framstår som meget elegant med en kompleks og samtidig mild smak.  Perfekt i kombinasjon med dampet fisk og lettkokte grønnsaker.
 Lenker
Min side