Skip to main content
Til toppen
Ny produsent: Fjåk

Ny produsent: Fjåk

Fjåks unike sjokoladeunivers

«Fjåk» og Matcompaniet har de siste årene fulgt med på hverandre og hatt dialog om mulig samarbeide. Derfor er det svært hyggelig at vi nå kan lansere den prisvinnende sjokoladen fra Eidfjord til alle våre kunder. Det litt kryptiske navnet FJÅK er et adverb som betyr høvisk eller elskelig. Dette er en særdeles god dialektisk beskrivelse av filosofien som ligger til grunn for alt Fjåk gjør. Skal man i tillegg beskrive sjokoladen fra «bønne til plate» fra den dedikerte sjokoladeprodusenten i Hardanger må vokabularet utvides med en rekke andre adjektiver fra skuffen «god smak».

Fjåk beskrives best som et prosjekt og en pasjon som startet i 2015 da Agurtxane Concellon malte sin første kilo med kakaobønner fra Madagaskar på en spesialkvern medbrakt fra London. Etter mye research og testing var man i 2017 klar for å skalere opp og starte kommersiell sjokoladeproduksjon. Resten er en historie som best kan beskrives med adjektiver som: vellaget, unik, innovativ, balansert og velsmakende, kreativt smaksbilde, teknisk perfekt og mersmak i form av sjokoladeplater, pulver og konfekt. Enkelt fortalt noe du absolutt bør kjøpe, smake og dele med dine beste venner!Fotografen Agurtxane og hennes partner designeren Ian Holcroft delte interessen for mat og gode smaker. Drømmen var en gang å endre karriere og rendyrke drømmen om å skape noe unikt og smakfullt. Etter den nevnte runden med testing der kakaobønner ble malt og foredlet til sjokolade, ble de overbevist at de hadde funnet sin nisje. Agur beskriver smaken av de første platene med ferdig sjokolade som en heftig og skjellsettende opplevelse. Var det i det helet tatt mulig at sjokolade kunne smake så mye?

De var overbevist om at dette var fremtiden og begynte å jobbe med forretningsplan og design. Ian valgte å fortsatt å ha fokus på sin designkarriere mens Agur gikk «all in» for å bygge opp Fjåk. Det utviklet seg raskt fra kjøkkenbenken via produksjonslokaler i egen garasje til dagens fabrikk i en ombygd barnehage. At de gjorde rett i å satse på Fjåk er over 120 internasjonale priser et synlig bevis på.Fjåks produkter lages hele tiden med fokus på etikk og hensynet til naturen. All produksjonen er basert på økologiske råvarer og de som dyrker råvarene skal ha ordede arbeidsforhold. Produktene er også en unik kombinasjon av langreist og kortreist. Kakaobønnene hentes fra små økologisk sertifiserte plantasjer som sørger for rettferdig handel i en bransje der mange bedriver rovdrift både på naturen og arbeiderene. Når kakaoen er foredlet og skal smaksettes henter Fjåk smakstilsetning fra naturen og lokale økobønder og produsenter.

Hovedfokuset når det utvikles nye produkter tar alltid utgangspunkt i terroiret der de ulike kakaobønnene kommer; best beskrevet som stedegen sjokolade (Singel origin). Man skal kunne smake om bønnene kommer fra Madagaskar, Tanzania, Uganda eller Guatemala.  Noen av bønnene har en fantastisk og rik fruktig smak mens andre preges av nøtter, kaffe og karamell. Det handler alltid om det unike og komplekse og hvordan dette kan bevares fra kakaobønnen og til den ferdige sjokoladeplaten. 
Dette er selve grunnpilaren i produksjonen, og en filosofi Fjåk deler med mange andre produsenter av stedegen håndverksjokolade. Det som derimot skiller Fjåk fra alle andre som jobber med kvalitetssjokolade fra bønne til plate er den unike smakspaletten basert på nordiske smaker. De var den aller første produsenten som blandet brunost og sjokolade. Det stoppet selvfølgelig ikke der, og jeg skulle svært gjerne vært til stede på idémøtene der de drøftet sjokolade med reinlav, einerrøkt salt, vafler og brunost, havregrøt og kanel og melkesjokolade med traktkantarell. Det å i hele tatt komme på disse komboene krever kreativt mot og en finjustert smaksans. Disse unike smakskombinasjonene gir mening og smaksglede når du ser, og ikke minst smaker dem. 

Så endelig kan vi si kjøp og del Fjåk med alle du er glad i!


Fjåk Single Origin Bars 60g        

Awards : Academy of Chocolate Awards 2022 · GOLD

Aromatisk mørk sjokolade med en karakteristisk smak av sitrus og kirsebær.

Intens mørk sjokolade med smaksnoter av aprikos.

Aromatisk mørk melkesjokolade med en karakteristisk smak av sitrus og deilig karamell.

Fjåk Nordic Collection Bars 53g    

Aromatisk mørk sjokolade med syrlige toner av kirsebær og sitrus, toppet med reinlav og nordiske høstbær.

Kremete melkesjokolade med naturlig lakrisrot & Havsnø havsalt fra North Sea Salt Works.

Kremete melkesjokolade med appelsinsmak, kandisert appelsin og karamelliserte mandler.

Kremete melkesjokolade med kakao fra Haiti toppet med kakaonibs og eikerøkt salt fra Bodø.

Kremete karamellisert melkesjokolade med kakao fra Haiti, brun geitost fra Undredal Stølsysteri og Havsnø havsalt fra North Sea Salt Works.

70% mørk sjokolade laget med kakaobønner fra Haiti, kombinert med brasilianske kaffebønner fra Jacu kaffebrenneri i Ålesund.

Fruktig hvit sjokolade med deilig smak av solbærpai.

Kremete melkesjokolade med kakao fra Madagaskar og friske nordiske blåbær.

Fjåk Sjokoladeplater Sesong

70% mørk sjokolade fra Tanzania med sider fra Alde Sider i Hardanger.

Kremete melkesjokolade med en mild umami smak av sanket traktkantarell.

Kremete melkesjokolade med kirsebær.

Karamellisert hvit sjokolade med julens smaker toppet med et dryss av pepperkake.

Hvit sjokolade med gulrotkake.

Kremete vegansk hvit sjokolade laget med havre og knasende sukker, toppet med en klype kanel.

Drikkesjokolade 220g 

Dark single origin drikkesjokolade

Dark single origin drikkesjokolade

Dark single origin drikkesjokolade

Single origin drikkesjokolade med pepperkakekrydder.

Dark single origin drikkesjokolade med appelsinsmak.

Dark single origin drikkesjokolade med salt karamellsmak.

Gaveesker og spesialprodukter

Single origin kakao te med kokosflak

Opplev en ny smak av Fjåk hver dag frem til jul! Her får du 24 forskjellige sjokolader som lett kan deles i 2.

Lenker
Min side