Skip to main content
Til toppen
Ny produsent, Fangst.

Ny produsent, Fangst.

Den gode smaken er i boks!

Reisen fram til vi kunne trekke opp lokket på den første vareprøven fra Fangst startet på mange måter på midten av 1800 tallet da Danmark og Norge hadde et utall av små og mellomstore hermetikkfabrikker som konserverte det som ble høstet fra havet og egnet seg for konservering. 

For 50-60 år siden var Danmark og Norge noen av de største produsentene og eksportørene av fisekonserver. De fleste som kan sin gastronomiske historie, vet at Stavanger i sin tid var Norges hermetikkhovedstad med opp mot 60% av byens befolkning direkte og indirekte sysselsatt i hermetikkindustrien. Etter hvert som omsetning av matvarer endret seg og hermetikk ble ukult ble de fleste fabrikkene stengt ned og gode tradisjoner lagret i arkivbokser og lokale museum. Som man sier det i Stavanger; det luktet ikke lenger sild på buss nummer 4 fra Storhaug. Parallelt skjedde det samme i Danmark. 

Danmark og Norge gikk fra å være eksportører av god fiskehermetikk til å importere det meste som ble solgt. I Spania og Portugal holdt de produksjonen og forbruket av fiskekonservene i hevd. De marine godsakene ble servert både hjemme og på restaurant. Dessverre ble disse delikatessene stadig sjeldnere å se utenfor opphavslandene. Rundt 2010 skjedde det noe, og barer og restauranter i trendsettende storbyer som London begynte å servere fiskekonserver som barsnacks. I 2014 ble Pop-up restauranten «TinCan» i London en snakkis og stedet man bare måtte innom om man var en ekte «foodie». 



Denne trenden nådde etter hvert også Skandinavia og la grunnen for nytenking og entreprenørskap. Mens Norge fortsatt fokuserte på import var våre gode naboer i sør mer framoverlent. I et hvert godt naboskap er det alltid et visst innslag av misunnelse, og vi kan likegodt først som sist si at vi er misunnelige på Danmark som har gründere som Martin Bregnballe og Rasmus Østerlund Larsen. De så mulighetene i den økende interessen for god fiskehermetikk og grunnla «FANGST» i 2018. Deres forretningsidé var å starte produksjon av gourmet-fiskekonserver med råvarer fra nordiske havområder.

De har tatt utgangspunkt i det beste fra hermetikkindustriens storhetstid og parret dette med nytenking i forhold til smak og råvarer. Fra dag en krevde de at råvarene var høstet bærekraftig og hadde basis i små leverandører. Fremveksten av det «Nordiske kjøkken» var en naturlig inspirasjonskilde, og produktene ble utviklet for å kunne være velsmakende alternativ til importerte gourmet konserver. Da vi smakte produktene for første gang kunne vi raskt konstatere at disse målene var nådd med god margin. Den Nordiske «signaturen» var definitivt og meget smakfullt til stede. Etter å ha smakt på den første «dåsen» var det enkelt å konkludere med at dette ønsket vi å selge til våre kunder.

Østersjøbrisling lettrøykt og krydret med lyng og kamille.

Østersjøbrisling, letttørket og lettsaltet. Krydret med allehånde og nellik.

Hjerteskjell, dampet og lettsaltet og lagt på kaldpresset rapsolje.

Små lekre Østersjøbrislinger lettrøykes med bøkeflis og legges for hånd i boksen før de får selskap av kaldpresset rapsolje fra Bornholm krydres med lyng og kamille.

Små lekre Østersjøbrislinger lettrøykes med bøkeflis og legges for hånd i boksen før de dekkes med kaldpresset rapsolje fra Bornholm.

Lett-tørket Østersjøbrisling håndlagt i boksen, med rapsolje fra Bornholm som er krydret med allehånde og nellikspiker.

Danske kokker elsker skjell fra Limfjorden. Det kjølige vannet og vanngjennomstrømmingen gir optimale vekstbetingelser for skjell. Hjerteskjellenne er dampet og lettsaltet før de legges i boksen med kaldpresset rapsolje fra Bornholm.

Blåskjell marinert med dill og fenikkelfrø og konservert i kaldpresset rapsolje fra Bornholm og eplesidereddik.

Blåskjell, lettrøykt med bøkeflis og lagt på kaldpresset rapsolje.

Laks fra Færøyene som er blitzgrillet og lagt på kaldpresset rapsolje.

Lettrøykt regnbueørret smaksatt med einebær, sitron og timian.

Danske kokker elsker skjell fra Limfjorden. Det kjølige vannet og vanngjennomstrømmingen gir optimale vekstbetingelser for skjell. Disse blåskjellene er marinert og konservert i kaldpresset rapsolje fra Bornholm, eplesidereddik og smaksatt med dill og fenikkelfrø.

Danske kokker elsker skjell fra Limfjorden. Det kjølige vannet og vanngjennomstrømmingen gir optimale vekstbetingelser for skjell. Blåskjellene i boksen er lettrøkt med bøkeflis og lagt i boksen med kaldpresset rapsolje fra Bornholm.

Tynne laksefileter legges kjapt på en glohet støpejernsgrill før de legges i boksen med kaldpresset rapsolje fra Bornholm.

Faren til en av Fangstgründerne; Martin, har dedikert hele sitt liv til oppdrett av regnbueørret, og dette produktet er en hyllest til Martins far. Lettrøykt regnbueørret er konservert med kaldpresset rapsolje fra Bornholm som er smaksatt med einerbær og sitrontimian.


FANGST Brisling No. 1 or 2 med rug – egg og grønt
Serveringsforslag:
En skive ristet dansk rugbrød evt med smør eller ribbefett
Lettrøkt Østersjøbrisling fra Fangst (No.1 eller2)
Tynne skiver med reddiker og rødløk. Rå eggeplomme
Finsnittet gressløk og erteskudd
Legg brislingen på brødet, deretter reddikskiver og løkringer. Rå eggeplomme i en av løkringene og pynte med gressløk og erteskudd.
 


FANGST Blåskjell med gulrot og reddik
Marinerte blåskjell (No 1)
Gulerøtter i løvtynne bånd – gjerne regnbuegulerot om du har.
Dill Kapers fra La Niccia Pantelleria
Tynne skiver med reddik
Salt og evt pepper.
Høvl løvtynne bånd med gulrot og legg dem evt i isvann i 5-10 min for at de skal bli ekstra sprø.
Legg reddikskivene i det samme isvannet.
Ta opp grønnsakene fra isvannet og la de renne av seg. Drener marinaden fra blåskjellene over i en liten bolle.
Bland gulerotbåndene med blåskjellene og litt av marinaden, kvern over salt og eventuelt litt pepper. Pynt med reddikskiver, dill og utvannet kapers fra La Niccia.
 


Færøysk laks på landbrød
FANGST Færøysk Laks
Majones rørt med dill, dijon sennep og karse
Finsnittet gressløk og tynne skiver rødløk
Grillet lyst landbrød
Dill og sitron i båter
Åpne boksen dryss over gressløk og legg på litt rødløk
Server med grillet landbrød, en skål dill- og karsemajones


Brisling med erter og landbrød
FANGST Brisling No. 1 or 2
1 skivet grillet lyst landbrød
1 pose av de beste frosne ertene
Litt O-med arbequina EVO eller oljen fra boksen. Finrevet fersk hvitløk (ca 1/2 ts)
Sitron, salt og pepper
Reddik skåret i små båter
Kok ertene og kjør dem til en litt grov puré med olje og hvitløk. Smak til med sitron, salt og pepper. Smør landbrødskiven med et raust lag med ertepuré, legg på brislingen og pynt med reddiker.


Fangst blåskjell med syltet rødløk og grilla sitron
Blåmusling No. 2
Finsnittet vårløk og karse
1 rødløk
En klype Koshersalt
1 dl sukker
1 dl eplesidereddik fra O-Med
1 sitron skåret i 3 tykke skiver og grillet på sterk varme – kast skalkene.
Majones Olof Viktors surdeigsknekkebrød
Skjær rødløken i tynne skiver og dryss på litt koshersalt. Kok opp sukker og eddik til sukkeret er oppløst og slå det over rødløken. Settes til avkjøling.
Server blåskjellen med grillet sitron, syltet rødløk, majones og knekkebrød.
 


Hjerteskjell med grillet landbrød, løk og tomat
FANGST hjerteskjell
En skive grillet lyst landbrød
Majones
Sherrytomat
Finsnittet vårløk
Rødløk i skiver
Kapers fra La Niccia (utvannet)
Smør det grilla brødskiven med et raust lag majones, legg på hjerteskjellene og pynt med tomat, vårløk. Rødløk og kapers. Press evt over noen dråper med sitron.
 


Brisling med egg, salat og kapers
FANGST Brisling No. 4
Noen fine blader med hjertesalat
1 hardkokt egg
Superknask med havsalt eller frøbrekk fra Olof Viktors
Kapers fra La Niccia
Karse
Sitron i båter
Legg salatblad på knekkebrødet, topp med brisling og pynt med karse og utvannet Pantelleria kapers.
Server med en sitronbåt ved siden av.
 


Brisling dobbeltdekker med grønt
FANGST Brisling No. 1 or 2
1 skive dansk rugbrød
1 skive lyst landbrød
Felt salat
Små søte tomater i skiver – gjerne ulike sorter og farge
Tynne strimler – zest med skall fra økologisk sitron
Pensle brødskivene med oljen fra brislingboksen og grille dem på begge sider.
Legge tomatskivene på det lyse landbrødet fordel deretter brislingen på tomaten. Dryss over sitronskall og topp med feldt salat før du legger rugbrødskiven på toppen.

Lenker
Min side