Skip to main content
Til toppen
Oste-VM Trondheim 26-28 Oktober 2023. Sees vi?
Ventetida er over

Ventetida er over

- Kubbeost Geit er klar for avnytelse.

Mens snøen ennå ligger kritthvit rundt hus og hytter i Hol har festen startet i geitefjøsa der verdens beste geitemelk skvises ut av spenene på våryre geiter. Årets første ferske geitost er et sikkert tegn på at vi er i ferd med å legge den den mørkeste tida på året bak oss. Dagene er lenger og den beste tida på året er like om hjørnet. Mens man i Frankrike «jukser» og produserer fersk geitost hele året med blant annet frossen råvare, gir stolte norske bønder oss muligheten til å glede oss over kritthvite og forføreriske geitoster laget på fersk melk i sesong!


Ole og Hanne Christine Øvrejorde som leverer geitemelken.


Veien er kort fra naboens melketank til ystekarene hos Rakel og Jarle på Rueslåtten gardsysteri. I det den første geitemjølka pumpes i hus starter et omfattende håndarbeid. Når jobben er gjort i ystekarene samles ostemassen og formes deretter for hånd før den has i former, saltes og dreneres før tørking av modning. Åtte dager etter at melka ankommer Rueslåtten er ostene klare for å bli lagt på planken, pakkes og sendes til Matcompaniet. 

I skrivende stund nyter jeg en smakebit på årets første hvite gull. Nyter er tett på en underdrivelse! Lukten er frisk med en aning av honning og teksturen kan ikke beskrives som annet en perfekt; myk, men samtidig litt smuldrete. Fantastisk frisk syre med klare toner av gress og urter, deilig mengde salt og en aning melkesødme på slutten av paletten. Det er bare å hive seg rundt og kjøpe inn årets første dose med ostehedonisme fra Hol!Her er det bare å finne fram en krukke med god Sauvignon Blanc, noen ristede tynne skiver med lyst landbrød og litt akasiehonning. En uslåelig kombinasjon er rødbete og geitost:

Kubbeost, rødbeter og valnøtter
3 medium store rødbeter, evt 1 rødbete, 1 gulbete og 1 polkabete.
1 stk kubbeost 
4 ss valnøtter fra Pariani
Noen dråper med 3 mynter Giusti balsamico
Akasiehonning
½ ts friske timianblader

Bak eller kok betene med skallet på. Når de er møre tar du på deg engangshansker og drar av skallet under rennende vann. Kutt dem i små båter og ha dem i en bolle (obs bruk flere boller dersom du har ulike typer beter). La de marinere 15-20 minutter med litt salt, nykvernet pepper og litt balsamico. 
Tørk betene på tørkepapir og anrett de deretter på 4 tallerkener.
Fordel kubbeosten over betene, fordel grovhakkede valnøtter og drypp over honning før du drysser over litt frisk timian (doser urtene forsiktig.

 

 

Chev Kubbe Geitost med hvitskimmel skorpe, men små flekker av blåmugg på skorpen kan forekomme ved lagring og er kun et tegn på levende kultur og god ost. Laget på geitemelk fra nabogården til Rueslåtten – kortreist og god melk som gir fantastisk resultat.

Lenker
Min side