Til toppen

Salsitas

Etter mange år med industrielle og lite autentiske tacoprodukter / ingredienser til mexicansk komfort-mat, har det dukket opp ferske produkter som lages mer eller mindre for hånd, og som har klare preferanser til maten slik den lages i Mexico. Matcompaniets kunder har lært seg å sette stor pris på Como Mexicos tortillas, og nå kan vi løfte fanen høyt for nok serie med meget gode salsaer fra Patricia Mendez og hennes firma Salsitas.

Patricia fikk ideen til salsaproduksjonen i 2017, skjønt jeg mistenker henne for å ha syslet med tanken i mange år. Hun er født og oppvokst i regionen Michoacan midt-vest i Mexico. Hennes tre salsaer har klare referanser til dette området og ikke minst til hennes egen matglade familie. Når oppveksten har foregått tett på familiens landbruk, streetfood-prosjekter og restaurantdrift er det lett å forstå at hun gjerne ville by på noen av denne arven til Norges tacoglade befolkning.

For Patricia og resten av familien er salsaene å betrakte som «the holy  grail», et sterkt (bokstavelig talt) symbol og viktig ingrediens i måltidet. Deres neste religiøse forhold til autentisk salsa gjør at Patricia ikke nøler med å utrope den til det viktigste elementet på bordet når mexicansk mat skal inntas.

Hun forteller entusiastisk om den store variasjonen i Mexicansk mat, hvordan natur, klima og landskap har påvirket kulturen og gastronomien. De har alltid spist og foredlet lokale ingredienser basert på tradisjoner utviklet gjennom generasjoner. Akkurat som med annen tradisjonsmat finnes det ingen absolutt fasit for hvordan en skal lage en perfekt salsa.

Det er like mange oppskrifter på tomatillo salsaer som det er bestemødre… Patricias salsaer har utviklet tre salsaoppskrifter som betyr mye for henne. Den grønne salsaen er hentet fra søsterens taco restaurant, den røde litt mer pikante er arvet fra hennes mor, mens Morena er basert på brorens oppskrift. Etter å ha smakt så kan jeg ikke annet enn å misunne henne smakene fra oppveksten. Den gode nyheten er at Patricia med «Salsitas» salsaene tar med seg oppvekstens smaker til ditt bord.  

Fra tomat til tomatillo
Patricia bodde først 7 år i USA før hun i 2012 flyttet til Norge. Hjemlengselen ble døyvet ved å lage mexicansk mat basert på mammas oppskrifter. En sentral ingrediens viste seg vanskelig å få tak; tomatillo. De gangene hun fant de grønne bærene var de ofte dårlige grunnet transport og lagring. Løsningen på denne utfordringen viste seg å ligge i nabolaget.

Finnøy utenfor Stavanger står for neste 50% av tomatproduksjonen i Norge. De første drivhusene på Finnøy stod ferdige i 1935 og Finnøys tomatbønder kan uten tvil kalles for pionerer. Nå 85 år seinere står de kanskje på terskelen til en ny grønnsaksrevolusjon: Dyrking av tomatillo.

Med støtte fra NIBIO, Norges fremste forskningsmiljø for matsikkerhet og mattrygghet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping innen landbruket, har hun nå fått med seg en driftig Finnøy-bonde til å dyrke tomatillos. Dette årets prøveproduksjon har vært løfterik og jeg har selv sett og testet fantastiske tomatillos fra Finnøy.Sorter Navn (a > å)

Fersk Tomatillo 500gr

Ferske Tomatillos produsert på Flesjå Gartneri på Finnøy i 500gr pose!
43145

Fersk Tomatillo løsvekt

Ferske Tomatillos produsert på Flesjå Gartneri på Finnøy på løsvekt! PS: Kun i sesong
43146

Salsitas Salsa - Grønn 150gr

Nydelig grønn salsa laget på kortreiste tomatillos dyrket på Finnøy!
43142

Salsitas Salsa - Moreno 150gr

Salsa Morena er unik ved at den får en god del røkt kick av chipotle
43144

Salsitas Salsa - Rød 150gr

Rød Salsa er en mer fyldig salsa og en del hottere enn den grønne versjonen, da den er laget med tørkede Arbol Chilli.
43143