Skip to main content
Til toppen
Salsitas

Salsitas

Salsitas

Etter mange år med industrielle og lite autentiske tacoprodukter / ingredienser til mexicansk komfort-mat, har det dukket opp ferske produkter som lages mer eller mindre for hånd, og som har klare preferanser til maten slik den lages i Mexico. Matcompaniets kunder har lært seg å sette stor pris på Como Mexicos tortillas, og nå kan vi løfte fanen høyt for nok serie med meget gode salsaer fra Patricia Mendez og hennes firma Salsitas.

Patricia fikk ideen til salsaproduksjonen i 2017, skjønt jeg mistenker henne for å ha syslet med tanken i mange år. Hun er født og oppvokst i regionen Michoacan midt-vest i Mexico. Hennes tre salsaer har klare referanser til dette området og ikke minst til hennes egen matglade familie. Når oppveksten har foregått tett på familiens landbruk, streetfood-prosjekter og restaurantdrift er det lett å forstå at hun gjerne ville by på noen av denne arven til Norges tacoglade befolkning.

For Patricia og resten av familien er salsaene å betrakte som «the holy  grail», et sterkt (bokstavelig talt) symbol og viktig ingrediens i måltidet. Deres neste religiøse forhold til autentisk salsa gjør at Patricia ikke nøler med å utrope den til det viktigste elementet på bordet når mexicansk mat skal inntas.

Hun forteller entusiastisk om den store variasjonen i Mexicansk mat, hvordan natur, klima og landskap har påvirket kulturen og gastronomien. De har alltid spist og foredlet lokale ingredienser basert på tradisjoner utviklet gjennom generasjoner. Akkurat som med annen tradisjonsmat finnes det ingen absolutt fasit for hvordan en skal lage en perfekt salsa.

Det er like mange oppskrifter på tomatillo salsaer som det er bestemødre… Patricias salsaer har utviklet tre salsaoppskrifter som betyr mye for henne. Den grønne salsaen er hentet fra søsterens taco restaurant, den røde litt mer pikante er arvet fra hennes mor, mens Morena er basert på brorens oppskrift. Etter å ha smakt så kan jeg ikke annet enn å misunne henne smakene fra oppveksten. Den gode nyheten er at Patricia med «Salsitas» salsaene tar med seg oppvekstens smaker til ditt bord.  

Fra tomat til tomatillo
Patricia bodde først 7 år i USA før hun i 2012 flyttet til Norge. Hjemlengselen ble døyvet ved å lage mexicansk mat basert på mammas oppskrifter. En sentral ingrediens viste seg vanskelig å få tak; tomatillo. De gangene hun fant de grønne bærene var de ofte dårlige grunnet transport og lagring. Løsningen på denne utfordringen viste seg å ligge i nabolaget.

Finnøy utenfor Stavanger står for neste 50% av tomatproduksjonen i Norge. De første drivhusene på Finnøy stod ferdige i 1935 og Finnøys tomatbønder kan uten tvil kalles for pionerer. Nå 85 år seinere står de kanskje på terskelen til en ny grønnsaksrevolusjon: Dyrking av tomatillo.

Med støtte fra NIBIO, Norges fremste forskningsmiljø for matsikkerhet og mattrygghet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping innen landbruket, har hun nå fått med seg en driftig Finnøy-bonde til å dyrke tomatillos. Dette årets prøveproduksjon har vært løfterik og jeg har selv sett og testet fantastiske tomatillos fra Finnøy. Patricia har foredlet den første innhøstingen og vi kan nå tilby en begrenset mengde med disse deilige produktene:

 

Grønn salsa medium 150gr salsitas
Grønn Salsa er en frisk salsa med Tomatillos, koriander, grønne chili og hvitløk. Basert på en oppskrift fra Patricia Mendez’ søster.
Perfekt til Enchiladas og carne asada tacos. Om du vil style den litt ekstra kan du blande inn en kvart avocado skåret i små terninger. Passer perfekt til frokost, lunsj og middag: pizza, speilegg og alt som trenger litt syre og krydret varme. Passer perfekt på kylling, fisk, som salat dressing på ris og bulgur etc.

 

Morena salsa hot 150gr Salsitas
Salsa Morena er unik ved at den får en god del røkt kick av chipotle. Inspirasjonen er fra Patricias bror. Passer best på Tacos med litt flere smaker, som trenger en styrke og røkt preg i ettersmaken. Prøv den på tacos laget med Secreto di Iberico grillet med pimento della Vera.
Funker på frokost, lunsj og middag: pizza, speilegg og alt som trenger litt syre og varme. Passer perfekt på kjøtt, svin og kylling og andre smaksrike middagsretter.

 

Rød salsa 150gr Salsitas
Rød Salsa er en mer fyldig salsa og en del hottere. Styrken kommer fra tørkede chili Arbol.
Perfekt til Tacos al Pastor, men dette er en veldig anvendelig salsa som er å finne på de fleste Taquerias i Mexico.
Her er det morens egen oppskrift som er preservert med tomatillos fra Finnøy.
Hot og godt både til frokost, lunsj og middag: pizza, speilegg og alt som trenger litt syre og varme.  Selvfølgelig tilbehør til det meste av stekt på kjøtt, svin og kylling.Lenker
Min side