Rød Kjerringøy lages på helt fersk, upasteurisert melk. Osten ystes på seinhøsten og vinteren. Etter ysting går ostene til modningskjelleren. Gjennom den første lagringstiden vaskes ostene med en saltvannsoppløsning som gir et rødlig bakteriebelegg. Dette gir den karakteristiske smaken på osten.
Osten vendes jevnlig, og lagres minimum 3 - 6 måneder. Ostens utvikling avgjør lagringstiden, og vil bl.a. variere med ute-temperatur og dermed temperaturen i den naturlige ostekjelleren.
Rød Kjerringøy er ystet etter inspirasjon fra en studietur i de franske alper, og i 2011 vant den prisen for Årets Ost 2011 under Det Norske Måltid. Den nasjonale juryen, under ledelse av Bent Stiansen, hadde følgende å si:
"Årets Ost er smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av."
Kjerringøy ligger ytterst på nordlandskysten og er nok best kjent for handelsstedet som gir et autentisk bilde av hvordan livet var på 1800 tallet og er som hentet ut av mange av Hamsuns romaner.
Ysteriet ble startet opp i 2008 for å øke verdiskapinga på gården og for å skape arbeidsplasser i bygda vår.
Vi yster på dagfersk upasteurisert melk fordi vi har som mål at våre oster skal ha smak med særpreg.
Ved å yste på denne måten vil smaken på ostene være påvirket av alt, dyrene på gårdene, vår, sommer og vinter, sol og regn, kort sagt en smak av Kjerringøy.
Egenskaper | |
---|---|
Salgsenhet | KG |
Opprinnelse | Norge |
Melk | Ku |
Øvrige egenskaper | Råmelk |
Bestillingsvare | Ja |
Estimert Leveringstid | 10 Dager |
Antall per Kolli | 10 |
Nettovekt | 200 Gram |
Horeca | Nei |
GTIN | N/A |