
Rabitos Royale
Rabitos Royale - uimotståelig fikenkonfekt
Jeg kan like godt innrømme det første som sist. Hadde det ikke vært for meg hadde dette produktet muligens vært å få kjøpt for et par år siden. Da en av våre spanske leverandører var på besøk hadde hun med seg en liten eske med fylte fikener hun ville jeg skulle smake på.
Jeg, og noen nær meg, smakte og vi var skjønt enige om at dette var tett på vidunderlig. Årsaken til at vi ikke gikk videre med produktet var at vi antok at dette ville bli alt for dyrt.
To år etter, denne «tjuvsmakingen», på en takterrasse i Milano, møtte jeg hun som hadde sendt esken med fikener med sin venninne. Hun bød nok en gang på fylte fikener og med et forsterket smaksteam var det ingen vei tilbake: dette må vi ha; koste hva det koste vil. Når vi nå lanserer «Rabitos Royale» fra La Higuera er det greit å vite at jeg tok skammelig feil om prisen på produktet; disse fikene er verdt hver eneste krone!
Historien om disse fylte fikene starter rundt 1990 med at ekteparet Felipa og Senador Valero forlot Barcelona og dro hjem til fødebyen Almoharín i Extremadura. Målet med hjemreise var å etablere en liten håndverksbedrift som kunne foredle byens og omegnenes unike fikener. Det meste som skjer i denne byen dreier seg om fikener. På tross av sin beskjedne størrelse med bare i overkant av 2000 innbyggere regnes Almoharín som verdens fikenhovedstad! Siden september 2017 har byen arrangert en egen fikenfestival der tekniske seanser med mye faglig innhold kombineres med smakinger, konserter og selvfølge seriøst inntak fiken i ulike former og fasonger.
Spania er Vest Europas største fikenprodusent, men grunnen til Almoharíns unike posisjon er kvalitet framfor volum. Gjennom generasjoner har de kultivert Calabacita fikener både på grunn av fruktens sensoriske kvaliteter og de spesielt gode ernæringsmessige kvaliteter. Disse fikene har et høyt innhold av vitamin A, B og K, kalsium, kalium og jern. En enkelt fiken dekker ca 20% av dagsbehovet for de nevnte vitaminer og mineraler. Fra et gastronomisk ståsted er tekstur og smak minst like interessant. Calabacita fikene har et tynt skall og regnes som de mest kjøttfulle fikene. Smaken er søtlig i retning av honning og konsentreres ytterligere ved at frukten får tørke naturlig på trærne før de høstes.
Det var altså disse fikene som fikk familien Valero til å dra tilbake til Almoharín. Fortsettelsen er bokstavelig talt en søt historie. Med de lokale Calabacita fikene som råvare har de etablert La Higuera. Under produktnavnet Rabitos Royale har de utviklet en egen serie med konfekt som slår beina under det meste jeg har smakt av søtsaker.
Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, alle ledd i produksjonen overvåkes nøye av dedikerte spesialister. Bea har hovedansvaret for å kontrollere samtlige fikener som skal brukes. Dette gjør hun manuelt sammen med andre eksperter i tre ulike operasjoner. Kun 65% av de innkjøpte fikene godkjennes for produksjonen.
Etter dette sørger konditoren Raquell for at ganachen har perfekt tekstur og smak før fikene håndfylles. Overtrekket overvåkes av José som sørger for at sjokoladen er riktig temperert slik at den den ferdige Rabitos Royalen er glinsende og vakker. Når de nå foredlede Calabacita fikene er avkjølt pakkes de separat i små aluminiumposer som bidrar til at de er holdbare i 1 år fra produksjonsdatoen. Med et lite lager av Rabitos Royale har du en liten pre-dessert når det trengs, for ikke å snakke om en nydelig petit four til kaffen og destillatet etter måltidet. Men bare så du er advart: de er sterkt avhengighetsdannende!
Vi lanserer nå følgende produkter fra La Higuera:
31182 Rabitos Royale Red Box 3 stk Fiken med mørk sjokolade og brandy 47g
31183 Rabitos Royale Red Box 9 stk Fiken med mørk sjokolade og brandy 142g
31188 Rabitos Royale Red Box Bulk Fiken med mørk sjokolade og brandy 1 kilos
Nøye selekterte Calabacita fikener fylles med sjokolade, fløte og brandy-ganache før de overtrekkes med temperert mørk sjokolade. Hver Rabiots Royale er singelpakket.
Fås i tre ulike størrelser. Her er det både den vesle pakningen som er perfekt som vert / vertinnegave – gjerne sammen med en flaske god spansk brandy, den litt større pakningen som sørger for ditt eget lager med Rabitos Royale i tilfelle uventede gjester og 1 kilos kartong for de store anledningene eller «løsvekt salg».
31184 Rabitos Royale Salted Caramel 3 stk Fiken med melkesjokolade og salt karamell 47g
31185 Rabitos Royale Salted Caramel 9 stk Fiken med melkesjokolade og salt karamell 142g
Nøye selekterte Calabacita fikener håndfylt med ganache laget på melkesjokolade, fløte og salt karamell. Overtrukket med temperert sjokolade.
Fås i to ulike størrelser. Her er det både den vesle pakningen som er perfekt som vert / vertinnegave – gjerne sammen med en flaske god Aguardente lagert på hvite druer og den litt større pakningen som sørger for ditt eget lager med Rabitos Royale i tilfelle uventede gjester.
31186 Rabitos Royale 9 stk juleutgave NAVIDAD 3 typer sjokoladefiken 145g
Gavepaking med 9 fikener av tre ulike typer.
I tillegg til Fiken med brandy og fiken med salt karamell er det tre deilige fikener fylt med hvit sjokolade og jordbærganache og dyppet i temperert hvit sjokolade.
31187 Higos Secos - tørket fiken - 300gr pose
Her har du det perfekte ostetilbehøret, sunt tilskudd til din egen granola, prima fikener til fruktkaken eller rett og slett naturlige søtsaker til «godteskåla». Her er det 100% naturlig vare som gjelder; Calabacita fikener soltørket på treet, selektert og pakket i en praktisk 300 grams pose.
Hva er vel da mer naturlig enn å avslutte med oppskriften på min klassiske fruktkake som helst inntas til tonene av Jussi Bjørlings «O heliga natt», et glass god portvin og fyr på peisen.
Fruktkake for meditasjon og peiskos
1,5 dl portvin pluss ca 50 ml til å dynke kaka
4 stjerne anis
500 g grovhakkede Calabacita fikener
300 g grovhakkede tørka aprikoser
300 g grovhakkede svisker
100 g tørka tranebær
3 ss mørk sirup
Finrevet skall av en økologisk appelsin
Finrevet skall av en økologisk sitron
2 ts allehånde
1 ts nyrevet muskat
1 ts tørket ingefær
1 ts malt nellik
150 g romtemperert usaltet smør
200 g karamelliserte Pekan nøtter fra Almondelli - grovhakket
100 g ristede hasselnøtter fra Pariani - grovhakket
160 g mørkt Muscovadorørsukker
4 store økologiske egg
200 g lyst siktet hvetemel
1 ts natron
1 ts salt
Det beste med denne kaken er at den med fordel kan bakes 3 uker før jul. Det verste er at om du ikke gjemmer og glemmer den er den spist opp før julaften.
Start dagen før selve bakingen med å koke opp portvinen med stjerneanis. Etter oppkok lar du den trekke anissmaken i minst tre fire timer. Sil så portvinen over de tørka fruktene og la de bli rett berusa over natta.
Pisk romtemperert smør – nesten på grensa til flytende, og sukkeret i noen minutter. Det skal være luftig og kremet.
Pisk så inn ett og ett egg, tilsett 1 ss mel mellom hvert egg.
Fold inn det resterende melet, salt, natron og krydderet. Deretter rører du inn de tørkede fruktene, portvinen og nøttene.
Ha røren i en brødform som er godt smurt og melet.
Bakes i vannbad ved 135 grader, varmluft i 2-2,5 time. Sjekk med en trepinne at deigen ikke kleber.
Følg med så ikke toppen blir for mørk og legg eventuelt over aluminiumsfolie for å forhindre at kaken blir brent.
Når kaken er avkjølt prikker du den med en spiss pinne og dynker den med en halv dl portvin.
Pakkes i folie, gjemmes og glemmes i kjøleskapet til juleaften.