Skip to main content
Til toppen
Pianogrillo

Pianogrillo

Pianogrillo

Er du på Sicilia bør Pianogrillo eiendommen stå på listen over steder du bør besøke. På rundt 300 meter over havet på øyas syd-østlige spiss finner du den den fantastiske eiendommen. Med bygninger tilbake til 1700 tallet som et naturlig midtpunkt kultiverer Lorenzo Piccione og hans familie over 80 hektar med økologiske vinmarker, olivenlunder og grønnsaksfelt der de høster noe av verden beste solmodne tomater.
Selv om Lorenzo kan smykke seg med barontittel omtales han oftere som kunstner og konsertpianist, revolusjonær bonde, vinmaker og en av de beste olivenoljeprodusentene på Sicilia. Kort sagt et ekte renessansemenneske i smaken og kulturens tjeneste! Familiens eiendom har de siste 20-30 årene blitt forvandlet til et praktbruk, som i tillegg til de nevnte landbruksproduktene også ønsker folk velkommen til overnatting på eiendommens egen B&B.

 Olivenolje
På sitt beste kalles ekstra Virgin olivenolje for Italias flytende gull. Pianogrillos olivenoljer lever defintivt opp til denne betegnelsen. På eiendommen er det trær som er opp mot 8-900 år gamle. De siste årene med kultivering har gjort at innhøstingen kan foregå mer rasjonelt enn tidligere.
Brorparten av trærne er av den stedegne sorten Tonda Iblea. Navnet referer både til den runde formen på frukten og til Hyblaean-fjellene som du finner her i den sydøstlige delen av Sicilia. I tillegg til Tonda Iblea dyrker de også «Moresca», «Nocellara Messinese» og «Carole» primært for å hjelpe til emd pollineringen. Olivenlundene ligger på ca 350 moh og dekker 50 hektar.
Olivenhøsten hos Pianogrillo foregår i oktober. All oliven håndplukkes og legges i trekurver før de transporteres direkte til familiens egen oljepresse. Her møter oliven fra nesten 100 år gamle oliventrær det 20 århundrets fremste teknologi og denne kombinasjonen blir til en av verdens beste olivenolje!
Matcompaniet har mange år solgt Quasimodo oljen fra Pianogrillo som er en miks mellom den lokale Tondaen, Moresca og Nocellare Messinese. Denne oljen har en klokkeren smak av grønne tomater og er for meg den perfekte olje til en caprese. Nå lanserer vi en «cru-olje» fra parsell nummer 34.

50227    PARTICELLA 34 CRU (økologisk)
Denne olje lages kun på den lokale olivenvarianten "Tonda Iblea". Oljen er selvfølgelig kaldpresset og har et syreinnhold på godt under 0,2.
Smaken er grønnere enn Quasimodooljen og har tydelig gresstoner med en fin pepret smak. En riki og god olje som vil fungere godt på grillet fisk og lyst kjøtt samt i gode sauser.

40502    Cherry tomatoes sauce 330ml
Kanskje den beste “ferdigsausen” av tomat som finns på markedet. Den naturlige sødmen fra de sicilanske cherrytomaten gjør at Pianogrillo kun behøver å tilsette salt fra Trapani, basilikum og olivenolje fra gården. Etter at herligheten er blandet og silt tappes den på brune «bjørnunger» (Korthalsa ølflakser) og korkes.
Sørg for å ha noen flasker på lur i spiskammeret. Da kan du lett lage saus til pasta podmodoro mens pastaen koker. Ønsker du å starte helga med en deilig spicy bloody mary er du langt på vei allerede i det øyeblikk du jekker opp korken:
Bloody Mary
10 cl, eller nok til fylle glasset med cherry tomato sauce fra Pianogrillo
4 cl vodka
1 cl friskpresset juice fra Sicilanske sitroner
6-10 dråper Midsummer Hotsauce
10 dråper Worcestershire sauce
En klype mortet svart pepper, gjerne rista i het stekepanne
En klype flaksalt
Ha alt i et stort glass med is og rør rundt.
Server med en skive sitron dysset med flaksalt.
Garner med en stengel stangselleri, gjerne skrellet så den gir litt smak til cocktailen. Avslutt med en cocktailpinne med et par cherrytomater og en gordaloliven.

40503    Tomatoes sauce 660ml
Dette er en mer tradisjonell tomatsaus og kan sammenlignes med andre  pomodoro passata på markedet. Dog med et smaken som et hardtslående unntak slik det blir når tomatene er Sicilianske og kysset av solen. Jeg har selv brukt disse i min tradisjonelle ragu og folk var enda mer fornøyde med resultatet enn tidligere.

40504    Tomatpure (Concentrato) 300ml
Strattu di pomodoro er de Sicilianske bestemødrenes metode å konserver og forsterke den gode tomatsmaken. Dette er et unikt produkt fjernt fra det som selges som tomatpuré. Noen har forsøkt å kopiere dette på industrielt vis uten å lykkes nevneverdig. Pianogrillo derimot gjør det på gamle­måten.
Gode modne tomater knuses og siles før herligheten slås ut over trebord og settes kaldt til tørk under den stekende solen. Under hele tørkeprosessen vendes tomatmassene slik at man unngår å få en skorpe på toppen. Når strattuen er ferdig tørket har man en superkonsentrert tomatekstrakt som kan tilføre sommervarme til det meste man inntar.
Sugo di putanesca
2 store sjalottløk
3 ss Pianogrillo olivenolje
1,5 dl hvitvin
2 ss strattu Tomaturé fra Pianogrillo
2 ss finkutta tagiasche oliven
1 ss hakka utvannet kapers fra Pantelleria

Kutt sjalottløken I fine terninger og la den svette i olivenoljen. Når løken er myk og blank rører du inn Strattuen og til setter hvitvinen. Kok inn til passe konsistens og smak til med salt og pepper. Tilsett finkutta oliven og kapers. Serveres med nykokt pasta eller på grilla landbrød.

 Lenker
Min side