Skip to main content
Til toppen
Mathåndverk fra Østerlän

Mathåndverk fra Østerlän

Mer søtt og sprøtt fra Olof Viktors

Knekkebrødene, ostekjeksene og marmeladene fra Olof Viktors har etablert seg med en trofast tilhengerskare blant folk som vet å verdsette kvalitet og god smak. Da de flinke folka i Glemminge sendte oss vareprøver på noen nye produkter var vi spente på hva de hadde bakt og «kokt i hop».
Før jeg omtaler produktene er det greit å bruke litt tid på å omtale den viktige «humane» ingrediens som sørger for trylleriene i bakeriet og i grytene.

En av grunnleggerne av Olof Viktors er en av Sveriges mest toneangivende bakere de siste 30 årene; Jan Hedh. Han var en av de som sørget for at svenskenes triste brødtradisjon ble løftet til et nivå man kunne være stolte av. Jan er både baker og konditor og skal etter sigende ha en av verdens største samlinger av surdeiger. Gjennom sitt virke som baker og forfatter har han påvirket kommende generasjoner og satt igjen et tydelige fotavtrykk hos Olof Viktors. Selv om bakeriet i dag styres av yngre krefter er det Jans credo som gjelder:
”Allt görs från grunden med bra råvaror och skapas med kunskap och konstnärlig touch. Det ska vara kvalitet hela vägen.”
 
Malin Haak er en av de sentrale forvalterne av arven etter Jan Hedh. Mange kaller henne Sveriges dessertdronning. På hennes CV finner du blant annet ett opphold på den legendariske restauranten Aquavit i NYC og tittelen som Sveriges dessertmester i 2017. Hun er i dag medeier og sjefskonditor på Olof Viktors. Hennes klassiske skolering, kreativitet og sans for unike smakskombinasjoner utrykkes både i bakverkene som selges lokalt og produktene vi importer til Norge. 

Martin Morand er født med en «kakeskje» i munnen og startet sin karriere i farfarens konditori i Vellinge litt sør for Øresundsbroen. Etter et opphold i Stockholm endte han opp hos og Olof Viktors og har med sin brede faglig bakgrunn bidratt til å prege utviklingen på bakeriet i Glemminge. Også Martin har, som Malin vunnet Sveriges Dessertmester. Sammen med det svenske konditorlandslaget var han i 2018 med på å vinne «Coupe du Monde de la Pâtisserie» Til daglig er det Martin som har ansvaret for å sette deigene og pleie surdeigskulturene hos Olof Viktors.

Kjeks

Vårt sortiment av kjeks fra Olof Viktors utvides nå med to nye varianter som vil berike osteserveringen og være smakfulle tilskudd til fingermaten:


Sitronkjeks med rosmarin 150g

Dette er en klassisk smørkjeks med frisk smak sitron og rosmarin. Passer godt til gode lagrede oster som Almnäs Tegel eller Wrångebäck samt selvfølgelig Comte og Etviaz. Vil du overraske middagsgjestene, og gi gode venner som fortjent, er det bare å toppe kjeksen med skagenrøre og en ekstra klatt løyrom når du serverer gode bobler før middagen. 
 

Gele til kjøtt og vilt.

Olof Viktors marmelader og ostetilbehør er allerede storselgere. Glassene vi nå lanserer er klassikere som er velegnet som tilbehør til blant annet patéer, terriner og viltmiddagen:


Sauternesgele 185g

Fin vinøs karakter tro mot navnet på etiketten. Perfekt til kyllingleverparfait eller andre patéer og terriner med fuglelever 
 


Portvinsgele 180g

Klassisk smak med tydelig preg av portvin. En paté de Champagne – grov fransk landpate og Idsøes Kyllingpaté vil bare bli en litt bedre med litt portvinsgelé
 


Rognebærgele 180g 

Fin syrlig og lette bitre toner fra rognebærene. Et must som tilbehør til viltmiddagen. 
 

Kålasås - Karamellsaus

Et helt nytt produkt fra Olof Viktors er karamellsaus fra kjøkkenet i Glemminge. Vår skepsis før vi vred om lokket ble erstattet med brede smil og smattende godlyder da vi først kjente duften av sausen for så smake. Det var lett å konkludere med at etter dette blir hjemmekjøkkenets dessertarbeid og kakebaking litt enklere. Sausen vil garantert løfte en god hjemmelaget iskrem, festkaken og alle desserter som trenger litt søt og rik saus til helt nye høyder. Her blir man hensatt tett på desserthimmelen og alle sausene som lanseres leverer 100% i forhold til produktnavnet – ikke noe juks bare ekte smaker og ditto ingredienser. 


Saltkaramellsaus (Kolasås Saltkaramell) 225g

Salt karamell har de siste årene vært en gjenganger på menyer og når hjemmebakere skal tilføre det lille ekstra som gjør det ordinære ekstraordinært. En garantert favoritt enten du sitter med isboksen i den hånden og «sauseglasset» i den andre. Vi aner konturene av en ny familiefavoritt dersom du serverer pannekaker med vaniljeis og denne sausen.  Prøv også bekle høstens «bondepiker» med et ekstra forførerisk slør av salt karamell.
 

Sticky toffee pudding 

En mine absolutte gastroverbale favoritter hva angår navn på desserter er «Sticky toffee pudding». Få ordkombinasjoner klinger så godt som denne britiske dessertklassikeren. Når desserten i tillegg er like søtsyndig som navnet klinger godt, er det vel bare å la seg henføre? 
Min eneste utfordring er at jeg ikke er spesielt begeistret for originalen med dadler som er en sentral ingrediens. Min løsning på dette er å lage twist der dadlene er byttet ut med fikener. Det som er virkelig genialt er at en de sentrale ingrediensene «the toffee sauce» nå er fiks ferdig på glass fra Olof Viktors – minst like god som deg jeg har laga sjøl!


Ingredienser:
175 g hakkede tørka fikener av den beste kvaliteten du får tak i Pluss ca 20 gram fiken i tynne skiver til pynt. 
50 ml sterk espresso 
90 g usaltet smør – romtemperert 
150 g brunt sukker
2 egg, sammenvispet
180 g siktet hvetemel
1 ts bake pulver
½ ts natron
½ ts salt
1 glass Karamelliserte pekannøtter fra Almondelli - 90 g hakkes og 20 g til pynt 
80 ml varmt vann.

1 glass av Olof Victors «Saltkaramellsaus»
 


Mariner de finhakkede fikene i espresso i en halv times tid.
Varm opp ovnen til 180o C. 
Smør porsjonsformer med smeltet smør og legg bakepapir i bunnen – jeg bruker engangsformer av aluminium. (Du får kjøpt pakker av 12 former som rommer ca 1 dl på Biltema)
Rør sammen de tørre ingrediensene, egg og temperert smør det til glatt deig. 
Vend inn pecanøtteene, fikenene og espressoen. Rør til slutt inn 80 ml varmt vann til en jevn fin smete.

Fordel smeten i de smurte porsjonsformene og bak i ovnen i 30 – 40 minutter. Test bakverket med å stikke en pinne inn i midten av kaken. Den skal være “ren” når du drar den ut

La puddingen avkjøle seg i 5-6 minutter før du hvelver dem over på tallerkenen, topp med fint hakkede pekannøtter og litt grovhakka fikener. Hell over rikelig med salt karamellsaus. Serveres lun med den beste vaniljeisen du kan oppdrive. 
PS dersom det er saus igjen serves den selvfølgelig i en liten mugge som en ekstra treat.
 Skrevet av: Hans Petter Uleberg

Lenker
Min side