Skip to main content
Til toppen
Ny Produsent: Jerseymeieriet

Ny Produsent: Jerseymeieriet

De små kuene og det vesle meieriet

Bryne assosieres i disse dager mest av alt med en av verdens beste fotballspillere som herjer i øyriket vest for oss. For oss som er mer interessert i å ete godt er det minst like interessant at det rett sør for Bryne sentrum er et lite meieri som baserer produksjonen sin på melk fra en erke-britisk kurase: Jerseykyr.

Navnet kommer opprinnelig fra kanaløyen Jersey, men er godt etablert hos britiske bønder. På familiebruket Herikstad gaard driver Sonja og Per Ådne Skårland et mønsterbruk med høyt fokus på dyrevelferd og bærekraft. I fjøset på gården ernærer de små vakre, lekne og nysgjerrige kuene seg på fôr dyrket på gården og fra nærområdet. Når fe-et en gang forlater fjøset på sin siste reise er de lykkelig uvitende om hvordan soya og langreist fôr smaker. Godt, næringsrikt og bærekraftig som resulterer i den aller beste melken. 

Herikstad gård er et forbilledlig familiebruk der også de fire døtre er involvert i gårdsdriften. I tillegg til melken huser driftsbygningene og jordene på gården gressfôra storfe til kjøttproduksjon, sauer, høns, to hester og utegris om sommeren. Dyra er ute så mye som mulig gjennom året. Kuene kalver i romslige «fødebinger» med halm og kalvene får kose med mor i 14 dager. Deretter flyttes de til «ammetantene». Dette er de mest omsorgsfulle kyra til å ta seg av den yngste generasjonen med de unike jerseykalver. 
Kyra på Herikstad blir melka med robot, hviler på vannseng(!) og har sin helt egen plass der de kan kose seg med gårdens gode fôr. Fjøset der 60-80 melkekyr befinner seg er et godt ventilert kaldfjørs. Melken fra jerseykuene anses å være noe av det aller beste som melkes fra kuspener. Melken er svært energirik og har en unik og rik smak du ikke finner hos andre raser. Den har ca 50 % høyere fettinnhold, 30 % høyere proteininnhold og over 20 % høyere vitamin og mineralinnhold enn annen kumelk. 

Det jo en selvfølge at en slik god råvare bør foredles lokalt og ikke blandes med annen melk i store tanker og ende opp som ordinær konsummelk. Dette tok Herikstad-folket konsekvensen av og i 2021 bygget og etablerte de sitt eget meieri med gardkjerringa Sonja som meieribestyrer. På kort tid har meieriet opparbeidet seg en trofast kundekrets med kunder som verdsetter den gode smaken og helhetlige miljøtenkningen som ligger innbakt i produktene. 

Som i all annen håndverksproduksjon unngår man snarveiene, og tar den tiden det skal ta når man ønsker optimalt resultat. Alt lages fra bunnen av fra separeringen av melken, syrningen av fløten til rømme og etter hvert kinning av rømme til smør. Til en kilo smør går det med 15 kilo melk! Her lever de som de lærer og sier det aller best sjøl: «Det finst ingen snarveg til god mat.»

Når dette ikke bare sies, men leves slik det gjøres på Herikstad gård og Jerseymeieriet er det innlysende at dette er en produsent vi i Matcompaniet elsker, og mer enn gjerne tar inn i vårt sortiment. Etter noen gode samtaler er vi nå klare for å lansere våre første produkter fra Jerseymeieriet – tro oss; vi gleder oss stort til fortsettelsen. 

Skrevet av Hans Petter Uleberg


Sjokomjølk Jerseymeieriet 0,5 liter

Laga av skummamelk, tilsatt helmelk, sukker (3,8 g pr 100 g) og kakao. Ingen tilsetningsstoffer. 
Sjokomelken inneholder kun ca 1 % fett. Melka er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Fettet flytter opp til toppen ved lagring. Derfor må den få en skikkelig runde med risting av flaska åpnes og innholdet nytes. Fantastisk god iskald og en av de få snarveiene til god smak om det varmes til varm kakao. Det eneste noen kunder er «misfornøyd» med er at den er tett på avhengighetsskapende. 


Tone Halvfast håndverksost laga på upasteurisert jerseymelk. 
Modna minimum 4 måneder. 
Jerseymeieriet

Tone er en håndverskost ystet på upasteurisert gårdsmelk på Jerseymeieriet. Osten er modnet i minimum 4 måneder. All ystingen forgår for hånd og resultatet er en halvfast ost med rike spor av godt beite og selvfølgelig en gyllengul farge karakteristisk ost ystet på jerseymelk. En unik ost som presenterer det gode terroiret rundt Herikstad på beste vis.
Etter ystingen modnes osten på treplank i lagringsrom med jevn temperatur og luftfuktighet. Ostene snus og sjekkes hver uke.
Gudmoren – navneopphavet til osten «Tone» - er en av døtrenes; Heidi sin helt egne og spesielle ku. Da Heidi presenterte kalven Tone på Dyrskun i Seljord vant Heidi og Tone førsteprisen det året. Det gode forholdet mellom kalv og eier utvikla seg, og det var aldri tvil om at «Tone» var Heidi sin ku. Når Tone la seg ned på vannsenga kom ofte Heidi og la seg oppe på kuryggen og kosa litt ekstra med kua. 


Prima Rømme 40% 2,5dl, Jerseymeieriet
-Rømme laget på lavpasteurisert syrnet og redusert fløte av Jersey melk.

Når du åpner lokket på rømmeboksen, er det bare å ta inn over seg den elfenbensfargede tykke rømmen. Tar du deg tid til å lukte før du smaker kjenner du en deilig frisk syrlig melkelukt.
Rømmen er laget på lavpasteurisert syrnet og redusert fløte fra jerseyfe. Dette er det nærmeste du kommer «clotted cream» uten å dra til det britiske øyriket vest for oss. Et unikt produkt du lett blir avhengig av enten det er sammen med rørte villbringebær på nystekte vafler, på kokte nypoteter med litt gressløk, sammen med matjessild, nystekt fjellørret, for ikke å snakke om edel rogn fra stør eller sikløye. Her er det bare å ta for seg og heve smakene på det du måtte ønske.


Prima Smør 125g
Et fantastisk smør laget på drenert og syrnet rømme på melk fra Jerseyfe.

Kinnes, vaskes og tilsettes 3% salt. Smøret har en fantastisk gulfarge og høyt innehold A-vitaminet Karoten.
Et ekte håndverksprodukt du kan være stolt av å sette på bordet sammen med nybakt brød, bruke som det lille ekstra til et ostesmørbrød, i sausen, i baksten – rett og slett alle steder der du ønsker å tilføre det lille ekstra som hever smaken og gjør det gode enda godere. 
Smøret formes for hånd og håndpakkes i brunt vokset papir.

Størrelse: 125 gram
Ingredienser: Rømme, salt
Allergener: Ku melk


Prima Smør 250g
Et fantastisk smør laget på drenert og syrnet rømme på melk fra Jerseyfe.

Kinnes, vaskes og tilsettes 3% salt. Smøret har en fantastisk gulfarge og høyt innehold A-vitaminet Karoten.
Et ekte håndverksprodukt du kan være stolt av å sette på bordet sammen med nybakt brød, bruke som det lille ekstra til et ostesmørbrød, i sausen, i baksten – rett og slett alle steder der du ønsker å tilføre det lille ekstra som hever smaken og gjør det gode enda godere. 
Smøret formes for hånd og håndpakkes i brunt vokset papir.

Størrelse: 250 gram
Ingredienser: Rømme, salt
Allergener: Ku melk


Naturell yoghurt laget på 100% Jersey melk.
Yoghurten har en særpreget frisk smak og er rund og mild. Den produseres kun på syrnet helmelk fra Jersey fe som gir den en fyldig konsistens og rik smak. Dette vil variere litt gjennom året avhengig av hva slags fôr kuene har fått. Yoghurten inneholder alle de gode egenskapene fra jerseymelken som er bra for skjelettet og muskelmassen. Prøv den naturell på fersk frukt med litt honning, på morgenmüslien eller i smoothie-en. Bedre kan det knapt bli.


Jordbæryoghurt drenert 2,5dl, Jerseymeieriet
Utgangspunktet for jordbæryoghurten er den sunne og gode naturell yoghurten laga på Jerseymelk. Etter drenering tilsettes den hjemmelaga jordbærsyltetøy laga på “Jordbær frå Herikst”. Yoghurten inneholder alle de gode egenskapene fra jerseymelken som er bra for skjelettet og muskelmassen. Den inneholder kun 2% tilsatt sukker fra syltetøyet.


Bringebæryoghurt drenert 2,5dl, Jerseymeieriet
Utgangspunktet for bringebæryoghurten er den sunne og gode naturell yoghurten laga på Jerseymelk. Etter drenering tilsettes den hjemmelaga bringebærsyltetøy laga på økologiske bringebær fra «Bærå på Voll». Yoghurten inneholder alle de gode egenskapene fra jerseymelken som er bra for skjelettet og muskelmassen. Den inneholder kun 2% tilsatt sukker fra syltetøyet.

Lenker
Min side