Skip to main content
Til toppen
Ny Produsent: Armatore

Ny Produsent: Armatore

Cetara; der havets sølv blir til gull

Kyststripen sør for Napoli; Amalfikysten er et yndet reisemål for turister som ønsker å kombinere kultur, mat, vin og betagende omgivelser. En drøy times tur etter at man har kjørt fra støyende gater i Napoli og passert Pompei ankommer man Sorrento. Byen der Henrik Ibsen fullførte Peer Gynt og skrev Gjengangere. Byen med de berømte sitronlundene, det vakre torget og havnen der man kan ta båten til Positano via Capri. Den sagnomsuste øyen og småbyene langs kysten byr på det meste solhungrige og opplevelseskåte turister kan ønske seg.  Utfordringen er at det nesten alltid er tett på overbefolket av tilreisende.  

Ønsker man seg derimot noe mer autentisk og lengter etter å oppleve kystkulturen slik den var før turistene inntok Amalfi, bør man fortsett lenger nedover langs kysten til den vesle havnebyen Cetara. Byen ble grunnlagt på 800-tallet og har siden middelalderen vært regnet som den viktigste byen i Italia for fangst og foredling av de største og de minste fiskene som svømmer i Middelhavet: Tunfisk og ansjos. I slutten av juli hvert år markeres nærheten til havet og de lokale fiskernes innsats med festivalen «Notte delle Lampare» - lanternenatten. (Herved satt på «bøttelista»)

Vår nye leverandør (vinteren 2024) Armatore har sitt hovedsete i Cetara og er en av de fremste virksomhetene hva angår både fiske og foredling. Dette sier ikke så rent lite i og med at vi her snakker om byen som regnes for å ha de aller beste ansjos- og tunfiskkonserver. Bedriften ble etablert av fjerde generasjon fiskere som ønsket å sikre bærekraftig fiske og å bidra til at de lokale tradisjonene ble holdt i hevd og foredlet med tanke på framtiden.

Armatore har sin egen flåte med fartøyer som kun driver line- og notfangst slik man har gjort det i generasjoner. Virksomhetens kjerneverdi er respekten for havets økosystem. Dette er en historie om lidenskap, respekt og engasjement for havet. Armatore tror på en bærekraftig fiskepraksis: flåten tar bare det den trenger fra havet, og vurderer alle ressursene som et felles gode de er satt til å forvalte for framtidige generasjoner med Cetara fiskere og foredlingsbedrifter.

Kombinasjonen av deres dedikasjon til havets ressurser, de beste råvarene og gamle teknikkene gir sluttprodukter som overgår det meste vi har smakt. Når dette kombineres med innovativ design og foredling så kunne vi ikke annet enn å si: ja dette vil gjerne ha. 

Det beste eksemplet på dette er ansjosekstrakten: colatura di alici. Denne Umamibomben er basert på den romerske fermenterte fiskesausen Garum, som i bestod av innvoller og avskjær fra fisk som ble gjæret i store tretønner. Sausen ble brukt som krydder i kjøkkenene til antikkens grekere, fønikerne og de beste kjøkken i det romerske imperium.

Colaturen di Alici fra Armatore er et 100% rent ansjosprodukt. Blodferske, sølvglinsende ansjos renses og legges lagvis med havsalt på kastanjefat der de modnes i opp til tre år. Den ferdig fermenterte juicen filtreres og tappes på små flasker slik at du dråpe for dråpe kan tilføre en smaksforsterker og karakter du aldri vil slutte å elske, du blir rett og slett hekta. Vi kommer framover til å presentere flere oppskrifter med Armatore-produkter men det aller enkleste du kan gjøre for å få et innblikk i produktets fortreffelighet er å håndkutte kjøtt til tartar og så dryppe 5-6 dråper Colatura på en spiseskje rått kalvekjøtt. Mer komplekst og samtidig enkelt kan det ikke gjøres. 

Skrevet av: Hans Petter Uleberg

40573    Tonno Rosso (blåfinnet tunfiskfilet i olivenolje ) 110g, Armatore
Dette er Armatore sitt prestisjeprodukt. Sterkt kvoteregulert fangst som kun foregår i en kort periode av året. Fisken hånd renses umiddelbart og konserveres deretter med olivenolje. Alt dette for å bevare tekstur og smak. Selvfølgelig god som den er, men også som ingrediens i retter der du ønsker den beste smaken av konservert tunfisk

40574    Ventresca di Tonno Rosso (buklist fra blåfinnet tunfisk i olivenolje) 110g, Armatore
Buklist anses å være den beste stykningsdelen på tunfisken. Rik på fett og med en unik smak. For å ivareta produktets unike karakter har Armatore sikret seg de beste «tunfisk slakterne» til å skjære ut buklisten. Møre og rikere tunfisksmak finner du ikke. Nytes best alene. 

40575    Bottarga di Tonno Rosso (finrevet tørket rogn fra blåfinnet tunfisk) 4g box, Armatore   
Bottarga er speket rogn fra blåfinnet tunfisk. Boksen inneholder 4 gram, men man skal lete lenger enn langt for å finne så mye smak i en liten boks! Rognen presses og saltes lett for å så tørkes i naturlig klima slik man har gjort det gjennom generasjoner. Når smaken og teksturen er slik de ønsker det finrives rognen og fylles i bokser. 
Dryss den på en spagetti vongole og åpne deg flaske knusktørr, syrefrisk hvitvin fra Campagna!

40576    Colatura di Alici Riserva (fermentert ansjosjuice) 50ml, Armatore
Ansjosekstrakt og salt basert på en mange hundreårig oppskrift og tradisjon. Ansjosen renses og legge i kastanjefat få timer etter den har blitt fanget i noten. Modning tar vanligvis fra 18-30 måneder. Ekstrakten beholder sin potente smak i minst 2 år etter den er tappet på flaske. En fantastisk smaksforstreker til supper, tomatsauser, fiskeretter, tartar – både fisk og kjøtt, pastaretter med skjell og skalldyr og selvfølgelig for å runde av den tett på perfekte sausen du skal ha til dagens fiskerett.

40577    Filetti di Alici olio d’oliva (ansjosfilet i olivenolje) 45g tin, Armatore 
40578    Filetti di Alici olio d’oliva  (ansjosfilet i olivenolje) 195g, Armatore

Armatore håndsorterer ansjosen som skal få æren av å havne i bedriftens bokser. Fisken legges med salt i kastanje fat og modnes i ca 8 måneder. Deretter hånd renses og fileteres de og legges på boks med olivenolje. Disse ansjosene har en unik balanse mellom den friske saltsmaken, naturlig sødme og en umamirik nøtteaktig karakter. Nyt som de er rett fra boksen, finhakket med litt persille og zest fra Amalfisitron til bisteccaen eller som topping på grillede margben. 

40579    Alici sotto sale (ansjos på salt) 215g, Armatore   
Armatore håndsorterer ansjosen som skal få æren av å havne i bedriftens bokser. Fisken legges med salt i kastanjefat og modnes i ca 8 måneder. Når de er ferdig modnet fjernes det opprinnelig saltet før de får en ny dose havsalt og legges på glass. 


Dette er Armatore sin delikate serie med fiskekonserver på glass.

40580    Tonnetto del Mediterraneo (Fileter fra små tunfisk i olivenolje) 110g, 4Rotte
Dette er en liten tunfiskart i nær slekt med «kongen» Tonno Rosso. Magrere og smaksrikt kjøtt. Har bred anvendelse i kjøkkenet men en favoritt er selvfølgelig som hovedingrediens i en majonessaus til Vitello tonnato.

40581    Ventresca Alletterato (Buklist fra små tunfisk i olivenolje) 110g, 4Rotte
Buklist fra Alletterato tunfisk. Den fettrike, fløyelsmyke og møre delen av tunfisken vil få deg til å glemme alt annet om du har den i en Salade Niçoise.

40582    Ricciola (Amberjack i olivenolje) 110g, 4Rotte
Fisken kjennetegnes av sitt lyse og smaksrike fiskekjøtt. Den er pakka med Omega-3 fettsyrer og naturlig vitamin A og B. Ønsker man lite prosessert mat så er dette et meget godt alternativ i tunfisk¬sandwich mellom to skiver nystekt grovt landbrød. 

40590    Sgombro (Makrell på olivenolje) 110g, 4Rotte
Å importere makrell til Norge kan muligens av enkelte sammenlignes med å selge sand til Sahara… Men det er før de har smakt makrellen fra 4Rotte/Armatore. Dette er ren vare med ditto smak og ernæringsmessige fordeler. Meget god i rissalater, som en del av fatet når du skal servere sjømat antipasti eller sammen med San Marzano tomater på en pastarett. 


Lenker
Min side