Skip to main content
Til toppen
Minimesse 2023

Minimesse 2023

Møt våre produsenter på minimessen på Vulkan Arena i Oslo 16. februar. Artikkelen oppdateres med nye produsenter fortløpende.

Matcompaniets smakinger i Oslo har blitt en arena der matbransjefolk møtes for å bli inspirert av våre dyktige leverandører og av hverandre. Etter noen år med nedstengning og begrensninger grunnet Covid kan vi endelig samles igjen. I 2023 kan vi igjen invitere til «Matcompaniets Minimesse» på Vulkan Arena torsdag den 16. februar. Det betyr at alle tilreisende eventuelt også kan få med seg «UMAMI Arena» (tidligere SMAK) på Lillestrøm. 

Fra både våre trofaste leverandører og gode kunder har vi fått sterke signaler om at folk lengter etter omsider å møtes igjen for å dele gode smaker og gjensidig inspirasjon. Allerede nå kan vi skilte med rundt 50 spennende leverandører som vil stå klare torsdag den 16. februar med god munnfyll. 

Utstillerne vil som vanlig være en god miks av gamle kjente leverandører og nye og spennende bekjentskaper – norske som utenlandske. Alle har garantert med seg nye produkter du ikke smakt tidligere, samtidig som de selvfølgelig har med seg klassikerne. De fleste av våre norske leverandører har også bekreftet sin deltakelse. I et anfall av akutt språkforvirring er jeg fristet til å kalle vår «Minimesse» for en «snakkis for foodies»!

Derfor bør alle som er interessert i å møte «slektningene» i Matcompaniets storfamilie sette en stor rød ring rundt den 16. februar. Sett av god tid og hold av denne dagen til årets viktigste møteplass for faglig påfyll, de beste smakene og topp produkter.

Du kan allerede melde deg på her.

Under kan du lese mer om hvem som kommer. Vi oppdaterer fortløpende de neste ukene helt til alle er presentert.
 





Møt Jean-Baptiste Convert fra Mons på Vulkan Arena den 16. februar.

Fromager MonS er en av de leverandørene som har vært med oss lengst. De har i en årrekke sørget for at vi får perfekt modnede oster – enten det er sesongens ferske geitoster eller langtidslagrede alpage-oster. Fra starten i 1964 har virksomheten vokst til å bli en av markedets aller viktigste affinører. Den omfatter i dag 4 anlegg med modningsrom og modningstuneller der de til enhver tid foredler 250 ulike oster fra 130 produsenter, som hver og en regnes som de dyktigste innen hvert sitt område. De driver også 2 meierier med produksjon av henholdsvis syrnede meieriprodukter og tradisjonell osteproduksjon, samt et produksjonsanlegg der de komponerer ulike osteblandinger for blant annet fondue. 
Hva vår mann Jean-Baptiste har med seg av godsaker til Vulkan Arena er uvisst, men det vi vet er at disse ostene alene bør være grunn god nok til å besøke Matcompaniets Minimesse.
 





Møt Riccardo Franchi på Vulkan Arena den 16. februar.

Riccardo har siden vi startet Matcompaniet for 21 år siden vært vår «hoffleverandør» av italienske spekeskinker og pølser. Etter at han gikk ut familiebedriften for ca 15 år siden har han bygget en unik portefølje med produkter fra de fremste produsentene av spekede delikatesser fra Calabria i sør til alpelandsbyen Saint-Rhémy-en-Bosses 1800 moh på grensen til Sveits. Han har også sørget for at vi kan tilby en Prosciutto di Parma med 100% sporbarhet og sterkt fokus på dyrevelferd – eller det vi med rette kaller «Happy Pig Parma». 
Når han vender nesa mot Oslo vet vi at han har med seg et fristende og bredt spekter av salame og salume som tilfredsstiller de mest kresne pølse og skinke-connaisseurer. 
 





Møt Alessandro Anfosso på Vulkan Arena den 16. februar 

Familien Anfosso har siden 1945 kultivert olivenlunder i dalsidene ved Imperia i Liguria. Gjennom vårt over 20-årige vennskap har Alessandro og hans familie sørget for at det norske folk har lært seg å elske både den rike og forføreriske olivenoljen laget på deres egne oliven, pestoer, grønnsaks- og fiskekonserver og selvfølgelig selve opphavet, taggiasche oliven med eller uten stein.
I tillegg til et bredt utvalg med produkter har Alessandro denne gangen tatt med seg sin sønn som etter hvert skal ta over driften av familiebedriften. 
 





Møt Andrée Cazzola fra Guffanti på Vulkan Arena den 16. februar

I Arona ved den sørvestlige bredden av Lago Maggiore ligger Luigi Guffantis skattkammer fylt til randen av Italiensk ost. Over bakken lagres ferskere oster til perfeksjon i kjølerom tilpasset de ulike ostenes behov for fukt og fintunet temperatur. Her foregår også pakking og forsendelse av oster fra Sicilia i Sør til alpelandskapet i nord. Det virkelige skattkammeret er kjellerhvelvene under disse fasilitetene. I kjellerens bueganger finner du en rekke årganger med Parmigiano Reggiano fra de beste produsentene. De beste hjulene du kan ønske deg med Fontina Alpage fra Val di Aosta, Italias svar på Beaufort: Bettelmatt, store hjul med Pecoriono Siciliana og en rekke andre oster som pleies med mye kjærlighet for å oppnå optimal kvalitet. 
Andrée er en unik formidler som med sitt høye kunnskapsnivå og mye sjarme tar deg med på en smakfull reise til det italienske osteuniverset. 
 





Møt Jarle Rueslåtten på Vulkan Arena den 16. februar

Når det kommer til geografi og kompetanse har Ostebygda Hol en unik posisjon i de siste årenes norske osterevolusjonen. Innenfor et relativt lite geografisk område finner du flere av landets fremste ysterier av håndverks- og kvalitetsoster. Et av disse ysteriene drives bonden og meieribestyreren Jarle Rueslåtten og kona Rakel. Med utgangspunkt i melk fra gårdens egen kyr og geitemelk fra nabogården har de i flere år levert alt fra ferske kubbeoster til hardoster som blant annet lagres dypt inne i fjelltunneler. 
Da vi i november lanserte Rueslåttens grottelagrede blandingsmelksost St Pål og grottelagret Stølsost, kun laget på melk fra seterbeite, var tilbakemeldingen fra kresne osteganer entydig positive. Dersom du tar turen til Vulkan Arena den 16. februar har du også sjansen til å smake på disse godsakene og garantert også noen andre godbiter fra Jarles sortiment av upasteuriserte håndverksoster. 
 





Møt Eva fra Litlestøl på Vulkan arena den 16. februar

Eva Gill er hele Norges «Miss Marmelade». Historien om Litlestøl startet på grunn av Evas kjærlighet og omsorg for den værbitte familiestølen i en skråning i et av Sirdalsfjella. Tanken var at litt inntekt fra marmelade-koking kunne være en kjekk måte å ta vare på stølen. Eva har også oppdaget at tiden over marmeladegrytene er å regne som god meditasjon og egenomsorg. 

Førsteinntrykket når man ser de nette sekskantede glassene med papirmansjett sirlig knyttet med rød og hvit hyssing er at dette er 100% håndarbeid. Dette bekreftes til fulle når man tar av lokket og smaker på herlighetene. Smakene er presise og komplekse enten du smaker på klassiske sitrusmarmelader, den spenstige chilimarmeladen, pære eller gulrotmarmeladen og ikke minst ramsløkspestoen som er et de sikre vårtegnene i vårt sortiment. Akkurat som Eva bobler over av entusiasme er innholdet i glassene fra Litlestøl et fyrverkeri av smaker både til brødskiva og de gode ostene. 
 





Møt Rasmus fra Fangst på Vulkan arena den 16. februar

Våre danske venner i Fangst tok det norske markedet med storm da vi lanserte deres fiskekonserver i 2022. Etter at det meste av dansk og norsk fiskehermetikk havnet på «museum» i løpet av 60 åra har tilgangen på gode nordiske fiskekonserver vært svært begrenset. De driftige gutta som står bak Fangst har på beste vis tatt opp, og modernisert tradisjonen med konservering av havets sølv og foredlet det til gull. 

Fra dag en krevde de at råvarene var høstet bærekraftig og hadde basis i små leverandører. Fremveksten av det «Nordiske kjøkken» var en naturlig inspirasjonskilde, og produktene er utviklet for å kunne være velsmakende alternativ til importerte gourmet konserver. Etter å ha smakt på den første "dåsen" var det enkelt å konkludere med at dette ønsket vi å selge til våre kunder. I dag finner du Fangst både i hyllene i delikatessebutikker og ikke minst som lekkert tiltygg til gode glass på landets fremste vinbarer. Rasmus kommer til å brette av lokkene på både brisling, sild, laks, regnbueørret, blåskjell og hjerteskjell. Det er bare å la seg forføre og tenke; hva skal jeg drikke til dette.
 





Møt Moreno fra La Pasta di Aldo på Vulkan Arena den 16 februar

Hveteåkerene i det mangfoldige kulturlandskapet langs Marches Adriaterhavskyst er grunnlaget for det mange mener er verdens beste eggepasta: La Pasta di Aldo.  Oppskriften til suksessen er like enkel som selve pastaoppskriften: Like deler pasjon, respekt for tradisjonen og høy kvalitet på råvarene. Innehaveren Luigi Donnari gjør dette først og fremst av kjærlighet til den gode smak. I den vesle fabrikken, eller pastalaboratoriet om du vil, produseres pastaen med gammelt ærverdig kobberverktøy og tørkes lenge ved lav temperatur. Råvarene kommer selvfølgelig fra lokale bønder som garanterer for stabil kvalitet.

Moreno Moretti er en gastronomisk globetrotter som i en årrekke har representert Pasta di Aldo og presentert pastaen på beste vis. I tillegg til de variantene mange har lært seg å elske har han lovet å ta med to nye typer glutenfri pasta (endelig!) og en variant som er smaksatt med Bottarga. 
 





Møt Lorenzo og Claudio fra Acetaia Giuseppe Giusti på Vulkan Arena den 16 februar

Claudio Stefani fra Giusti er 17. generasjon Giusti og er en av de aller viktigste tradisjonsbærerne i produksjon av balsamico fra Modena. Familien har vært ledende både i utviklingen av det strenge lovverket som regulerer produksjonen av «Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP» og den nyere reguleringen av mer kommersiell balsamicoeddik fra Modena innenfor IGP regelverket. 
I tillegg til å sørge for at våre kunder til enhver tid har tilgang på de fantastiske eddikene har Claudio de siste årene viet sin tid til å formidle historien om Modenas sorte gull. Dersom du besøker Acetaiens eget museum eller en av Giustis flagshipbutikker i Modena og Milano vil du garantert få vite alt som er verdt å vite om denne myteomspunnende eliksiren. 

Tar du turen til Vulkan Arena den 16. februar kan du møte både Claudio og hans dyktige eksportsjef Lorenzo Corelli. De guider deg gjennom de ulike produktene og er du heldig vil du kanskje også kunne bli forført av dråper med steingammal «Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP»
 





Møt Ørjan fra Idsøe på Vulkan Arena den 16 februar. 

I snart 200 år(!) har A Idsøe i Verksgata i Stavanger forført Stavangers befolkning med ulike stykningsdeler av kjøtt og foredlede produkter som farser, pølser og pålegg. I dag ledes bedriften av 6. generasjon: Albert Jr. Matcompaniet har i en flere år solgt Idsøes produkter til delikatessebutikker, restauranter og kantiner i Oslo og flere av landets andre større byer. For mange blir det ikke skikkelig helg før lørdagens speilegg blir servert med deres fantastiske tørrsaltede bacon. Stavangerskinken har fått sitt meget trofaste publikum enten den topper håndverkspizzaer i Oslo eller er skinken mellom det grillede landbrødet og under osten og bechamelsausen på klassiske Croque Monsieur. 

A. Idsøe har mye mer å by på enn disse to bestselgerne og ingen er bedre til å formidle dette både verbalt og som «smakspusher» enn Ørjan Bjørnsen. Han vil ha med seg et assortert og representativt utvalg av smaksprøver og ganefryd for kresne kjøttelskere. 
 





Møt Julian fra Juan Pedro Domecq på Vulkan Arena den 16. februar

Jamon Iberico Bellota er øverst på pallen når spekeskinker skal omtales og klassifiseres. Vår leverandør Juan Pedro Domecq regnes som en av de absolutt beste produsentene av denne fantastiske skinken. Etter mye forsking på fôr og genetikk gjennom nesten 25 år konkluderte Juan Pedro med at renrasede Lampino-svin var de som egnet seg aller best til produksjon av Jamon Iberico Bellota. Dette grundige arbeidet er grunnlaget for et meget smakfullt sluttprodukt. Med opp til 52 måneders modning er skinkene klare for salg til kresne kunder i og utenfor Spania. 

Julian Heim, som er vår kontakt firmaet, kommer til Vulkan og håndskjærer verdens beste spekeskinke samtidig som han formidler alt som er verdt å vite om grisenes frigang blant eiketrærne og den tett på alkymistiske transformasjonen som skjer i løpet av modningen. Her er det bare å la seg forføre og opplyse med hedonistisk velbehag og nytelse som resultat. 
 





Møt Kristoffer og hans gode hjelpere fra Ask Spekehus på Vulkan Arena den 16. februar

I 2013 startet Anne Marte og Kristoffer Evang opp med spekematproduksjon på Ask gård. Foredling av kjøtt fra gårdens økologiske sauer var kjernen i forretningsidéen. De ønsket rett og slett at både de selv og andre forbrukere skulle få bedre tilgang på god spekemat med råvarer fra dyr der dyrevelferden er satt i høysetet. Det som startet i et stabbur på 14 kvadratmeter holder nå hus i et topp moderne anlegg tilpasset dagens og morgendagens etterspørsel for spekede delikatesser. 

Selv om produksjonen er sterkt utvidet og volumet er mange ganger så stort som de første batchene med pølser er de tro mot sine prinsipper om aldri å inngå kompromisser når det gjelder råvarekvalitet, dyrevelferd og presise smaker. Det eneste som er sikkert når det gjelder Ask er at de aldri slutter å overraske. Det vil derfor være god tidsbruk å prate og smake sammen med Kristofer og de andre flinke folka han har med seg til Vulkan på Matcompaniets Minimesse. 
 





Møt Agur fra Fjåk på Vulkan Arena den 16. februar

Fjåk beskrives best som et prosjekt og en pasjon som startet i 2015 da fotografen Agurtxane Concellon malte sin første kilo med kakaobønner fra Madagaskar på en spesialkvern medbrakt fra London. Etter mye research og testing var hun i 2017 klar for å skalere opp og starte kommersiell sjokoladeproduksjon. Resten er en historie som best kan beskrives med adjektiver som: vellaget, unik, innovativ, balansert og velsmakende, kreativt smaksbilde, teknisk perfekt og mersmak i form av sjokoladeplater, pulver og konfekt. Enkelt fortalt noe du absolutt bør kjøpe, smake og dele med dine beste venner!
På Vulkan vil Agur ta deg med på reisen fra kakaobønne til sjokoladeplate. Hun vil la deg teste ulike cru’s og sjokolade med ulik kakaoprosent, et utvalg av sjokolade med smaker fra norsk natur og mattradisjon og er du ekstra heldig vil det vanke en liten konfektbit velegnet til å skape søte drømmer for all framtid.





Møt Tommy og Krists fra Almnäs bruk på Vulkan arena den 16. februar

Thomas Berglund er brukseier og bonde på Almnäs Bruk i Sverige. Om noe skal kalles mønsterbruk så er det denne vakre herregården ved Vätterns vestbredd. En av kjernevirksomhetene på bruket er osteproduksjon basert på økologisk melk fra egne kyr. Første gang vi smakte ostene ble det tyst i rommet… Er det virkelig mulig å produsere ost i flatbygdene midt i Sverige, som smaks- og teksturmessig kunne forveksles med de store ostene fra fjellområdene i Jura og andre alpelandskap? Svaret var et høyt og rungende JA – vi hadde akkurat smakt beviset! 
På Vulkan vil Tommy og Krists ha med seg noen prakteksemplar fra modningsrommene de bestyrer slik at du også kan bli overbevist om at Almnäs lager ost i verdenstoppen. 
 





Møt Turid fra Grindal på Vulkan Arena den 16. februar

Når man omtaler ost og ysterier er det franskmennene kaller «fermier» ofte et tegn på den ypperste kvalitet. Det beskriver ost laget på melk fra egne dyr og modnet på gården. Nettopp dette er det jentene på Grindal driver med. Kyr og geiter lever godt på gården og får årlig sin fortjente «sommerferie» på sætra i Trollheimen. Slikt blir det god melk av – melk som foredles til alt fra ferske syrna produkter, ferskost, kremost og ikke minst til den fantastiske muggosten Råblå. Her går forbilledlig dyrehold og ystehåndverk på ypperste vis hånd i hånd.

Turid og Ragnhild Nordbø vil garantert få sin velfortjente plass når historie om de siste årenes Norske osterevolusjon skal skrives. Engasjementet for egen gardsdrift er selvfølgelig det viktigste, men de har også tid til å undervise andre ystere og engasjerer seg sentralt i Norsk Gardsost. På Vulkan kan du selv smake flere av de gode ostene fra Grindal og du vil mer enn ane at det ligger mye pasjon bak hver eneste munnfull. 
 





Møt Lise fra Stavanger Ysteri på Vulkan Arena den 16. februar

Da Lise i 2015 for første gang koblet til slangen fra ysteriets melketank til melkebilen med økologisk melk fra Kolbjørn Anda på Leikvoll Økologiske Gard var det starten på Norges første by-ysteri; Stavanger Ysteri. Området der Lise har sitt ysteri var tidligere sentrum for hermetikkindustrien i Stavanger. I årene etter at de siste brislingene var stedt til hvile i blikkboksene, i Østre bydel, startet fraflytting og forfall. Dette er heldigvis historien om bydelen som har blitt revitalisert med blant annet spennende spisesteder og nisjeprodusenter inne mat og drikke – på mange måter som en fugl fønix. Sentralt i den revitaliseringen skinner Lise ysteri som en ledestjerne. Lise har alltid vært fasinert av hvordan en væske med hele 85% vann kan forvandles til så mange ulike smaker, dufter og teksturer. Som den grundige og lett be nerdete sjelen hun er så tok Lise like godt en mastergrad i ostevitenskap ved Norges Biovitenskapelig universitet på Ås, før hun dykket ned i ystekarene. Dette dypdykket har resultert i noen av Norges aller beste oster innen sine kategorier. Lise sørger for at melkens 15%, som ikke er vann, transformeres til smaksrike og karakterfulle oster. Enten de er tilsatt penicilium roquefortis, vasket med sider eller lokalt øl eller hyller melkens egenart i mer eller mindre ferske utgaver leverer ostene fra Stavanger ysteri på et meget høyt nivå. Tar du turen til Vulkan vil du kunne smake på både den regjerende norgesmesteren Konrad, halvbroren Pan, Maaemo’s blåmuggfavoritt Fønix og er du ekstra heldig dukker det opp en Eden like forførerisk som Evas eple til Adam.





Møt Massimo fra TartufLanghe på Vulkan arena den 16 februar

Rett på utsiden av Alba sentrum i Piemonte finner du et industribygg som skjuler et gastronomisk laboratorium. Herfra forvaltes og forvandles verdens mest myteomspunne råvarer; trøffelen, til unike produkter med mye karakter og fritt for juks. TartufLanghe har spilt en vesentlig rolle i organiseringen av den lokale trøffelindustrien og regnes i dag som en de aller mest seriøse aktørene, være seg i omsetning av fersk trøffel, foredling av trøffel og innovasjon av delikatesseprodukter. Årlig høster Paolo og hans medarbeider bred anerkjennelse og en rekke priser for sine unike og ærlige produkter. Vår gode venn Massimo Lisi, som representerer dem på vår Minimesse, har i hele sitt voksne liv brukt mye tid på mat og gode måltidsopplevelser. Han vil garantert formidle nyttige tips han selv bruker på sitt eget kjøkken og selvfølgelig presentere TartufLanghes produkter på beste vis og by på et vell av smaksprøver. PS: De som aldri blir mett på trøffel bør kjenne sine besøkelsestid og booke bord på Brasseri Hansken fredag den 17. februar da chef Stefan Walltin og hans kokker presenterer en komplett trøffelmeny basert produkter fra TartufLanghe.





Møt Thomas fra Summerbird på Vulkan Arena den 16. februar

I motsetning til Norge har Danmark beholdt sin adelstand, med 189 upriviligerte adelsslekter. Det finnes ingen egen gastronomisk adel, men om så hadde vært tilfelle ville familien Grønlykke vært å regne som gastronomiens grevskap. Sentralt i familiens gastronomiske rike står Summerbird Organic som ble grunnlagt i 1986. Fra dag en og fram til i dag har de med fintunet presisjon levert unike mandel og sjokoladeprodukter. Fra 2014 har de produsert kun økologiske produkter og skiftet navn til Summerbird Organic. All sjokoladen lages fra bunnen av og de regnes som en av Nordens fremste «Bean to bar» produsenter. Ukentlig henter Matcompaniet paller med sjokoladeafrodiska i form av drasjerte mandler, tapaskonfekt, sjokoladeplater, flødeboller etc hos Summerbird i Assens på Fyn. På Minimessen på Vulkan har vi satt av en egen avdeling i 1. etasje på Pokalen kun viet søtsaker. Her vil deres mangeårige eksportsjef; finsmakeren Thomas Pedersen la deg smake tilnærmet hele bredden av sortimentet inklusiv årets påskesortiment. Dette er en gyllen anledning til å bli kjent med Summerbird universet, smake og bestille godsaker fra vårens sortiment.





Møt Olle fra LissEllas på Vulkan Arena den 16. februar

Omgitt av bugnende sennepsåkre i Garpeberg i Dalarna finner du verdens nordligste sennepsprodusent basert på egendyrkede sennepsfrø. Den korte veien fra åkeren til produksjonen er essensiell når den sterke, men flyktige aromaen til sennepsfrøene skal konserveres og foredles. Dette har resultert i at LissEllas signatur alltid har vært en potent og sterk sennepssmak kombinert med alt fra urter og krydder til brennevin, honning og bær fra hagen og naturen. Fra vårt første møte over et glass med S-spesial på Salone del Gusto Torino har Olle aldri sluttet å overraske oss med gode smaker der sennepen står i sentrum. Etter at de i 2008 fikk sin første Gullmedlaje i Senneps VM, har de vært en av Senneps VM’s fremste medaljegrossister. Innovasjonen stanser aldri og Olle vil garantert ha med seg en og annen «Burk med något gøtt och nytt». Det er også en gyllen anledning til smake på LissEllas første ketchup. En skikkelig umamibombe som vil sørge for at det meste du tar av grillen vil bli enda litt bedre.





Møt Louis fra Almondeli på Vulkan Arena den 16 februar

Mens mange drømmer om fruktblomstringen i Hardanger lar jeg drømmene føre meg til Mandelblomstringen i Valencia. Akkurat som Piemonte regnes som det beste terroiret for hasselnøtter er Valencia tilsvarende terroir for dyrkingen av kvalitetsmandler. En av det fremste kvalitetsleverandørene er Matcompaniets leverandør Almondeli. Den stedegne Valenciamandelen troner øverst når det kommer til volum, men Almondeli dyrker også fantastiske Marconamandler. Sortimentet byr i tillegg på karamelliserte pecannøtter og nøtteblandinger. Da vi spurte Luis Silvestre og de ikke kunne levere røkte mandler var svaret at det hadde de prøvd uten å bli fornøyde med resultatet, og at han for enhver pris ville unngå å jukse med å bruke røyksyre. Noen måneder senere fikk vi hans tolkning av røkte mandler; spicy Valenciamandler smakt til med røkt paprikapulver – spansk tradisjon og innovasjon! Tar du turen til Vulkan Arena og hilser på Louis risikerer du å gå rett i «snackfella» - den første smaken er gratis…





Møt Jules MonS på Vulkan Arena 16. februar

Uttrykket er muligens ikke passende, men vi likevel påstå at Jules Mons har fått sitt forhold til gode oster inn med morsmelken. Jules er sønnen til Laurent Mons og nevøen til virksomhetens ansikt utad: Hervé Mons. Foreldrene drev blant annet MonS butikken i Roanne, og det skal ikke mye fantasi til for å se for seg at Jules ble ammet på bakrommet mens han snuste in duften av moden ost. For noen år siden ble det vedtatt i familieråd at Jules skulle ta over rollen som leder. Etter å ha jobbet med butikkdrift, blant annet i London, dro han videre til USA for å få den rette teoretiske bakgrunn for videre jobbing i firmaet. Modningstunellene rundt Roanne ble neste stopp på reisen der han lærte alt som er verdt å vite om modning og forfining av ost. Han er nå på vei til å innta rollen som det nye ansiktet utad for en av verdens fremste oste-affinerer. Det betyr nok ikke at Hervé vil tre tilbake og en «7. far i huset» riktig ennå, men Jules’ rolle blir stadig mer sentral. Vi ser fram til å introdusere han for alle som er innom Vulkan Arena den 16. februar, og er 100% sikker på at han kan svare på det meste om ostene og fortelle om mulighetene man har når man ønsker seg det beste som kan skaffes av franske oster.





Møt Ditte fra Nordic Snails på Vulkan Arena 16. februar

Hadde noen for et års tid siden fortalt oss at Matcompaniet kom til å ta Snegler inn i sortimentet ville vi nok mest sannsynlig lurt på om vedkommende var riktig vel bevart. Få ting var mer fjernt for oss enn en lett gummiaktig råvare som fikk sin smak kun fra det varme hvitløkssmøret den ble servert i. I dag vet vi mer, og har smakt mye bedre snegler enn den nevnte franske kuriositeten. Grunnen til dette er Ditte Ankjærgaard og hennes mann Carsten. De har i løpet av noen få år bygget opp en imponerende virksomhet der snegleoppdrett og foredling står sentralt. I starten i 2017 leverte de snegler og sneglekaviar til danske og noen utvalgte nordiske gourmetrestauranter. I 2021 utvidet de sortimentet med hermetikkbokser med snegler for husholdninger. I dag består sortimentet av 4 ulike typer: naturell, snegler med fenikkel og hvitløk, snegler med crispy chili og selvfølgelig snegler med smør og hvitløk. Tar du turen innom Vulkan Arena så vil du garantert, akkurat som oss, endre synet på snegler. Det er rett og slett en delikatesse du bør ha på lur om det skulle dukke opp en uventet gjest du vil imponere.





Møt Kjell fra Olof Viktors på Vulkan Arena den 16. februar

Olof Viktors er et yndet reisemål for søtmonser og gastroturister som besøker Østerlän. Midt utpå landsbygden sørøst i Sverige ligger bakeriet og kaféen som er stappfull hver eneste helg. Det som lokker mest er imponerende bakverk fra noen av Sveriges dyktigste konditorer. Vi her nordpå må nøye oss med litt mer holdbare produkter. Selvfølgelig med samme høye kvalitet og finstemte smaker. I Matcompaniets sortimentet finner du surdeigsknekkebrød med og uten valmuefrø og i ulik størrelse, et bredt utvalg av kjeks, marmelader, geléer og ikke minst det siste tilskuddet i sortimentet karamellsauser. Etter kort tid i markedet rapporteres det om at disse sausene er sterkt vanedannende! Kjell Englund står klar med nyåpna glass og teskjeer for å lokke deg utpå «kolasås-galeien». Vi anbefaler deg også å ta med deg et utvalg av kjeks fra standen og smaken dem sammen med noe av all den gode osten du kan smake på Vulkan Arena denne dagen.





Møt Merete fra Orkladal ysteri på Vulkan Arena den 16. februar

Orkladal ysteri er et gårdsysteri som ligger i Råbygda/Gjølme i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag. Etter prøveproduksjon både på kjøkken og i et lite lokale på Skjenald gård sto et nytt ysteri ferdig i april 2008. I dag prosesseres det i over 40 tonn med melk som blir til drøyt 4 tonn med ost. Melkeleveransene kommer fra lokale samdriftsgårder som setter sin ære i levere det beste råstoffet til ysteriet osteproduksjon. Hovedfokuset er kittmodnede oster. Høvding Sverre er en langtidsmodnet ost av tilsitertypen som fås som «ung», «lagret» og XO. Merete mener at disse ostene tåler godt og vel 2 år i lagringsrommene men «dessverre» er etterspørselen såpass stor at få oster rekker å bli så gamle. Det er vel anvendt tid å slå av en prat med den stillfarne men erfarne ysteren, og ikke minst å smake på restaurantfavorittene Skjenald og Rokoll.





Møt Valerie fra Maison Marc på Vulkan Arena den 16. februar

Da vi startet med å importere de franske agurkene – cornichonene, fra Maison Marc ble vi lettere sjokkert. Det viste seg at bare en snau håndfull av de franske produsentene som tilbyr Cornichons fyller glassene med franske agurker. Alle de andre bruker indiske agurker av en helt annen kvalitet. Maison Marc har aldri inngått slike kompromisser og leder an i kampen med å «make cornichons great again». Det synlige beviset på at de har lykkes med dette er når man skrur av lokket og tar opp en liten, eller litt større cornichons fra glasset. Allerede mellom fingrene kjenner man på en fast og fin konsistens som bidra med et deilig knekk når man setter tenna i agurken. Smaken er balansert med fin syre og en aning salt. Uten tvil prima vare! Valerie Diotte arbeider i familiefirmaet som dyrker alle sine agurker selv. De høster for hånd og sørger for at perfekt modne agurker legges på glass. Hun deler med glede smakene og den gode historien som fortjener en plass på forsiden langt på utsiden av agurknytt sesongen.





Møt Craig på Vulkan Arena den 16. februar

Craig Whitson var en grunnleggerne av Matcompaniet for drøyt 21 år siden. For folk flest mest kjent som Grillkongen Craig. Han er mannen bak en av dagligvarebransjens mest kjente grillsuksesser, og er uten tvil den som har bidratt aller mest til at folk flest har fått opp øynene og ganen for at grilling er så mye mer enn forkulla pølsesnabber. Årsaken er hans brennende kjærlighet for mat tilberedt mer eller mindre direkte over åpen ild krydret med minner fra oppveksten i Oklahoma; et av de områdene i USA der grillosen er som tettest. Nå lanserer han endelig sin helt egen serie under navnet «Grillkongen Craig Products». Serien skal selges eksklusivt igjennom Matcompaniet til delikatessebutikker og Horeca. På Vulkan har du muligheten til å få følgende godbiter servert av kongen sjøl: Hot Link Sausage som er en pølse laget med godt krydret, grovkvernet svinekjøtt og røkt lenge på hickory-flis. Farmhouse Bacon er laget på beste amerikansk-vis: Det er ‘Maple Cured’, dvs tørrsaltet med lønne-sukker og krydder, og røkt over lang tid på hickory-flis. Pepper Bacon er egentlig amerikansk bacon inspirert av Italias måte å lage pancetta på. Baconet er Maple Cured (tørrsaltet med lønne-sukker) og så blir hele svinesiden dekket med en krydderblanding dominert av pepper (sort-, hvit- og rosé-). Vi garanterer dere en god prat med opphavet og noen svinaktig gode smaker!





Møte Marie-Hélène fra Favols på Vulkan Arena den 16. februar

Helt siden Favols syltet sine første frukter og bær på midten av 60-tallet har de hatt hovedfokuset på så mye smak og så lite sukker som mulig. De var blant de første til å benytte sousvide teknikk i produksjonen av syltetøy og marmelader tidlig på 70-tallet. I 1980 kom de med sin første serie uten tilsatt sukker og ni år senere lanserte de virksomhetens første økologiske produkter. Matcompaniets kunder er mest kjent med serien med ostetilbehør utviklet i samarbeide med Mons og ikke minst serien der de setter søkelys på syltetøy laget på frukt og bær fra optimale terroir; som f.eks. Solbær fra Rhone, Villkvede fra Provence og Mirabelle Plommer fra Torraine. Det er vel verdt å bruke litt tid på denne serien og smake på godsakene som Marie-Hélène har med seg på Vulkan Arena. Hun vil stå tett på våre osteleverandører så du også kan utforske ostetilbehøret i den rette settingen.





Møt Dario fra Gli Aironi på Vulkan Arena den 16. februar

Få ting kan sette meg mer i feriestemning enn øyeblikket da utsikten gjennom flyvinduet skifter fra alpelandskapet til Po sletten med sine kanaler som rammer inn risfeltene. Et sikkert tegn på at man er ferd med å lande i sitt (mitt) home away from home: ITALIA. Sammen med spekede griselår, svære hjul med Parmesan, pasta, olivenolje og balsamicoeddik er ris og risotto risset inn i Italias gastronomiske historie. Som alle andre landbruksprodukter finnes det områder som er ekstra velegnet for dyrking og produksjon grunnet klima og jordsmonn. Midt i det som regnes som det beste terroiret for dyrking av ris dyrker Gli Aironi sin Caranaroli-ris. Arbeidet på risfeltene foregår i tett samspill med naturen. De unngår sprøyting og kunstgjødsel, samtidig som de sørger for at det biologiske mangfoldet bevares. På Vulkan Arena vil Dario selvfølgelig tilberede risotto slik at du får noe lunt i kroppen. Han vil garantert sørge for at du får smake på flere av de ferdig smaksatte risottomiksene, og ikke minst Gli Aironis knallgode grønnsaksbuljong. Med denne «brodoen» i hus vil du alltid kunne «juksa litt» med god samvittighet!





Møt Giulia og Edoardo fra Gourm-It på Vulkan arena den 16. februar

Vårt utvalg av oster fra den Italienske elitedivisjonen blant osteprodusenter hadde aldri vært mulig uten at vi hadde aktører som Gourm-It med på laget. De har gjennom mange år bygd tette og nære relasjoner til produsentene og i en del sammenhenger bidratt både i produksjonen og lagringen mot perfeksjon. Deres fokus er bærekraft og småskala produksjon. Når de har introdusert oss for produsenter har vi aldri fått følelsen av at dette er oster fra de store industrielle ysterier. På Vulkan Arena vil Edoardo vise hvordan en proff åpner et hjul med Parmigiano Reggiano fra Super-Gold vinneren S. Stefano. Denne oppvisningen starter rundt klokka 12:30 – kom, se og lær! Deretter vil det selvfølgelig være mulig å smake den nyåpna osten i en vertikalsmaking sammen med parmesan fra andre topp produsenter. Giulia vil også ha med fåremelksoster fra Toscana – både fra Siennaprodusenten Salcis og den nylig lanserte Pecorino Romanoen fra produsenten Seggiano. Denne syrlige og salte pecorinoen er et must dersom du ønsker å briljere med autentisk Pasta Carbonara eller en Cacio al pepe.





Møt Mona fra Hitra Gardsmat på Vulkan Arena den 16. februar

Grotteosten og Hitra Blå var blant de første norske håndverksostene vi lanserte fra gardsysteriet vest for Trondheim drevet av Bodil Birkeland. Etter en omstendelig utsilingsprosess fikk Alexandra Nynes og ektemannen tilbudet om å føre arven fra matgründerne Bodil og Yngvar videre. Høsten 2019 overtok Mona nøkkelen til hus, fjøs og ysteri. Livsverket og verdisettet har blitt forbilledlig videreført. Snarveiene er gjengrodd mens omveiene som innebærer ekstra omsorg for dyra, nøyaktighet i ysteriet og modningsromma tråkkes opp daglig. Melka er selvfølgelig fra egne kyr som selv bestemmer om de vil være ute eller inne og kan legge seg ned på halmmadrassene når det tid for hvile. Fôret dyrker de i stor grad sjøl og melka som havner i ystekarene kunne ikke vært mer kortreist. Mona har med seg gode vellagra og ferske bevis på at ystingen på Hitra fortsatt er blant det beste som uføres hos norske gardsysterier.





Møt Dag Ødegård fra Foodswingers på Vulkan Arena den 16. februar.

I skogkanten like ved Sundvollen kokes, blandes, syltes og langtidsrøykes det produkter du tidligere har måttet ta fly til Austin, Texas for å få tak i. Her produserer Foodswingers «Ranch Food» inspirert av BBQ kulturen i USA. Vel vitende om at det ikke finnes antydning til snarveier når man vil lage de beste produktene sørger en gjeng håndplukkede medarbeidere for at flasker, krukker og glass fylles med gode og potente smaker. Når det kokes en barbecue saus er alt basert på en fintunet oppskrift som har vært justert fram og tilbake inntil kokeren sjøl og sjefene Angela og Dag er fornøyde. Utenfor produksjonslokalet finner du et Texas Smokehouse; Norges første vedfyrte røkeri hvor det blant annet produseres ekte pulled pork, pastrami og varmrøykt skinke etter tradisjonelle metoder og oppskrifter. Australieren Tim som er selveste Smokehouse-bestyreren anses av mange å være Norges svar på BBQ-legender som John Mueller, Aaron Franklin og John Markus. På Vulkan arena har Dag og Tim med seg smaksprøver av blant annet pastrami og skinke proppa med smak og passe doser røyk. Selvfølgelig kan du også smake Norges beste BBQ-sauser, rubs og andre kondimenter som passer til helårsgrillinga. Uansett hva de byr på har det alltid tatt lang tid å lage det, og som Dag sjøl sier det: «Smaken trumfer alltid hastverket.»





Møt Elena Rando Lahoz fra Losada på Vulkan Arena den 16 februar.

Da vi våren 2014 smakte olivenene fra Losada for første gang var vi ikke i tvil om at dette måtte vi tilby norske olivenelskere. Våre antakelser om at dette var noe folk kom til å like har blitt bekreftet og vel så det. Delikatessebutikker, restauranter og barer landet rundt har fylt opp hyller, disker og bord med disse knallgode og sunne steinvekstene. Som så mange andre av Matcompaniets leverandører er Losada et familiefirma, akkurat slik vi liker det. Familien etablerte foredlingen av egne oliven i 1961 og har siden utviklet unike innhøstings og modningsprosesser for å få optimalt gode spiseoliven. Elena har jobbet i firmaet siden vi kjøpte våre første glass fra dem for snart 10 år siden. På tross av at hun kan kalles en «gammel traver» i Minimessesammenheng er hun hele tiden på hugget og står klar for å presentere det vi mener er de beste spanske olivenene. Da vi møttes før jul lovet hun også å ta med noen nyheter til oss i februar. Ønsker du å være blant de første som får smake på disse, og gi oss råd om det noe å satse på, er det bare å ta turen innom standen til Losada og Elena.





Møt Daniele Malafronte fra Malafronte på Vulkan Arena den 16. februar.

Familiebedriften Malafronte fra Gragnano utenfor Napoli er en av de aller nyeste leverandørene i vår herlige bukett av kvalitetsprodusenter. Giuseppe Malafronte grunnla den lokale bakebedriften i 1906, som en hommage til det unike lokale melet i pastabyen Gragnano. Lite ante han vel da at brødpinnene fra Malafronte ville bli anerkjent som de beste grissiniene som ikke bakes av «nonna» - bestemor. Både utseendemessig og ikke minst på smak er dette helt på høyden med det man klarer å trille ut sjøl når man skal lage de perfekte grissiniene. Malafronte har fått det italienske mat- og vintidsskriftet «Gambero Rosso’s» høyeste utmerkelse for brødbakere: «Tre Pani» Som navnet tilsier det Daniele en del av familien som i snart 120 år har tryllet med mel i Gragnano. Han besitter unik kunnskap om produktene og produksjonen som han mer enn gjerne formidler gjennom smak og gode samtaler. Her er det bare å stille seg i kø for «Minimessen’s» sprøeste munnfuller og for å bli overbevist om at det finnes en baker i østre Campania som baker det meste bedre enn deg sjøl.





Møt Clara Melluish fra Neals Yard Dairy på Vulkan Arena den 16. februar

Alle som har lært seg å elske britisk ost vet at øyrikets osterevolusjon ikke hadde vært mulig uten ildsjeler som Randolph Hodgson og institusjoner som Neals Yard Dairy. Mens hele London fløt over av franske og italienske oster rettet Randolph fokuset på det som ble ystet og modnet på de få gårdsysteriene som fortsatt holdt det gående i UK i begynnelsen av 1980-tallet. Her fant han det vi i dag anser som osteskatter, hvorav flere er tatt inn i Slow Food’s Ark of taste. Den vesle butikken i Covent Garden har fått selskap av flere og større utsalg og modningstuneller. Neals Yard spiller også en fremtredende rolle i eksporten av Britiske håndverksoster. På Minimessen på Vulkan Arena kan vi nok en gang ønske velkommen våre gode ostevenn Clara Melluish. Å motta og lese Clara’s smaksnotater fra modningsrommene til NYD er som en sonette av Shakespeare; malerisk og proppfull av lidenskap. All denne pasjonen og ikke minst de gode ostene har Clara med seg til Vulkan Arena for å gi deg mye mer enn bare én smakebit av britisk ost.





Møt Paula Garcia fra O-Med på Vulkan Arena den 16 februar

Garcia familien som eier og driver O-Med har base i Granada. Etter at de i flere generasjoner hadde levert sine oliven til lokale kooperativ vedtok «familierådet» at de skulle gå all in og investere i egen presse og bygge sin egen merkevare. I dag er O-med ensbetydende med kvalitet og god smak. Deres oljer presset på egne arbequina- og piqual oliven regnes som noen av Spanias beste ekstra Virgin olivenoljer. I tillegg til oljeproduksjonen produserer O-Med en serie med vineddik det er vel verdt å smake. All er laget på Schützenbach metoden. Enkelt forklart er denne metoden en skånsom fermentering og ekstraksjon som gjør at både druens egen, og den vinøse karakter bevares. Selvfølgelig har Paula med seg både «surt» og «fett» på Vulkan Arena den 16. februar. Hun har også lovet å ta med seg noen riktig gode smaksatte arbequina oljer basert på henholdsvis Andalusisk Mandarin og Sitron, pluss en Basilikumolje fra Granada. Mandarin oljen er allerede testet med stort hell på iskrem… Konklusjonen er at dette er ekte og naturlige smaker som alle bør ha på lur når de skal forfine komfyrarbeidet.





Møt Miriam fra Pastificio Campi på Vulkan Arena den 16. februar

Gragnano i Campania er for alle pastaelskere nesten det samme som Santiago de Compostella, Mekka eller Nidaros er for pilgrimsvandrere. Dette er byen, som regnes som fødebyen til tørket pasta, og hvor man siden tidlig Middelalder på nesten alkymistisk vis har forvandlet de to beskjedne ingrediensene mel og vann til gastronomisk blekgult gull. På slutten av 1800 tallet ble det laget lokale regelverk for hva som skulle til for å kunne kalle pastaen for «Pasta di Gragnano». Dette arbeidet dannet grunnlagt for IGP beskyttelsen som ble produktet til del i 2013. I dag er over 75% av lokalbefolkningen direkte eller indirekte involvert i pastaproduksjonen. Kjøper man en pasta med dette merket er man garantert at den er laget av kun prima durumhvete og det lokale kalkfattige vannet for så bli tørket av solen og den tørre luften. 

Da eieren av Pastificio dei Campi: Giuseppe Di Martino skulle starte produksjonen av pastaens Rolls-Roys tok han det enda lenger enn regelverket for å sikre seg optimale råvarer til pastaproduksjonen. Han kom fram til at den beste durumhveten ble dyrket i Tavoliere-sonen i Puglia. Han etablerte et tett og nært samarbeide med lokale bønder som erstattet bruken av kunstgjødsel med vekselbruk. Resultatet er et mel som inneholder hele 14% protein og som hans lokale pastaiaer (pastamakere) mener er kjøkkenets gullstøv. Med dette utgangspunktet utviklet Giuseppe og hans stab en serie med unike pastaformater pakket i funksjonelle bokser som formidler kvaliteten og historien. Miriam Carpinelli fra Pastificio dei Campi står klar med nykokt pasta som uansett format bør ha sin naturlige plass i det sydende lettsaltede vannet hjemme når du ønsker å nyte det beste i all sin enkelthet. 





Møt Emilio fra Olivieri på Vulkan Arena den 16. februar

I tillegg til trøffel og noen av verdens mest anerkjent viner er det vakre landskapet i Langhe og Roero kjent for steinsopp. I butikker, på matmarkeder og ved enkle campingbord på rasteplasser langs veien står sopp-plukkere med hauger med fristende porcini. Er man der i sesong, og har tilgang på eget kjøkken, er det bare å planlegge menyen med steinsoppen som den store stjernen. Da Emilio Oliveri grunnlag sitt firma «Oliveri» for over 20 år siden var det med bakgrunn i det viktigste han hadde lært av sine foreldre: Alt som høstes i naturen eller dyrkes i kjøkkenhagen skulle enten nytes i fersk tilstand eller konserveres slik at råvarene bevarte sine fremste egenskaper. Emilio og kona Marian startet med å tørke steinsopp, nøye sortert i ulike kvaliteter og størrelser. Sortimentet ble raskt utvidet med syltet steinsopp konservert i olje, og etter hvert klassiske grønnsaker som løk, små fylte paprikaer og ikke minst honning med lokale nøtter. Deres innsats med fokus på kvalitet og håndarbeid i produksjonen har mottatt regionens aller mest høythengende annerkjennelse «Piedmont Artisanal Excellence award» Emilio kommer til Vulkan Arena med «bagasjen» proppfull av gode smaker, og er mer enn klar for å gi smaksprøver og råd om hvordan du best kan utnytte steinsopp produktene; tørket, konservert eller i pulverform. Utvalget av dette og andre grønnsakskonservene er velegnet når man vil ta snarveier på kjøkkenet uten å jukse med smak og kvalitet! Tar du deg litt ekstra tid får du garantert noen gode tips fra hans barndoms kjøkken.





Møt Maria fra Undredal på Vulkan Arena den 16. februar

Den lille bygda Undredal i Aurland vil for all tid alltid være forbunnet med den norske osterevolusjonen. Det var her den kunnskapsrike og sta franske kvinnen Pascale Baudonnel var den første og til å banne høyt tydelig overfor næringsmiddeltilsynet og osteindustrien ved å proklamere at ost bør lages av upasteurisert melk. Med sin bakgrunn fra Ecole Nationale d'Industrie Laitière et des Industries Agroalimentaires visste hun det meste om hvilken kvalitetsforringelse melken blir utsatt for ved pasteurisering. Dette ble formidlet både lokalt, nasjonalt og ikke minst til gode kollegaer i Norsk Gardsost som hun var med å starte. En viktig del av sporene etter Pascals utrettelige kamp for gode ystekår og optimal forfining av melk med terroir og sjel, er osten fra Undredals Stølsysteri. Brunosten er den meste kjente «osten» fra Undredal, og den alene sørger for viktig verdiskaping i den vesle bygda. For våre kunder har den kvite geitosten bli litt av en hit. Osten fåes i ulike lagringsgrader fra den friske og syrlige «unge» varianten til den komplekse umamibomben «eldgammal». Etterspørselen har vært så stor at få oster opp ender opp innerst i lagringsrommene for å få nok tid på seg til å kalles eldgammal. Vi krysser fingrene for at Maria Baudonnel Undredal har med seg både unge og eldre geitoster til Vulkan slik at riktig mange av dere kan få smake nyansene og kjenne på hva som skjer under lagringsprosessen





Møt Ingvar fra Voll Ysteri på Vulkan Arena den 16. februar

Ystingen på Voll startet for over 120 år siden. Det hele startet i 1901 da 7 lokale bønder slo seg sammen og samarbeidet om lokal melkeforedling. Med god hjelp av to sveitsere, med erfaring fra Emmentalerproduksjon, laget de sin egen «sveitserost» som blant annet ble eksportert til USA. Igjen snakker vi om en institusjon i moderne norsk ystehistorie; Hans Voll, som restartet ysteriet 100 år etter at det ble grunnlagt og var en foregangsmann for produksjon av en norsk raclette laget på upasteurisert melk. I 2002 ble Voll Ysteri det første ysteri i landet til å få godkjenning for produksjon av upasteurisert ost. Hans har trukket seg tilbake og i dag er det datteren Hanna og hennes ektemann Ingvar som tar seg av driften av ysteriet og sørger for kjærlig pleie av ostene i lagringsrommene. Matcompaniet har i en årrekke levert Jærosten «Jeremia» til våre kunder. Ambisjonen er å tilby både en ost lagret i 5-6 måneder og en vellagret utgave som har fått minimum 12 måneder på granplankene i lagringsrommene. Hittil har etterspørselen vært såpass stor at det har vært lite tilgang på den vellagrede utgaven. Når er imidlertid kapasiteten gradvis økt og det skal bli enklere å få tak i begge ostene framover. Vi krysser fingeren for at Ingvar har med seg både unge og litt eldre utgaver til Vulkan Arena slik at alle som ønsker det kan smake på godsakene fra Voll.





Møt Noemi fra Ortoconserviera på Vulkan Arena den 16. februar

Når vi internt omtaler Ortoconserviera fra Camerano like sør for Ancona i Marche kaller vi dem for «Orto». Dette er ikke bare en kortform av navnet, men også en meget presis beskrivelse av det våre venner ved Adriaterhavskysten produserer. Orto betyr helt enkelt kjøkkenhage, og er det noe Ortoconserviera bedriver så er det å bringe produkter fra den italienske mangfoldige kjøkkenhagen ut til folket. Fra en forsiktig begynnelse med litt oliven og artiskokk består vårt sortiment av «Orto-varer» i dag av et bredt sortiment med gode grønnsaker om tross sin hyggelige pris holder høy kvalitet. Noemi fra Ortoconserviera har med seg mange bakker og glass innholdende gode smaker fra kjøkkenhagen. Ta deg tid til å smake og bli overrasket over mangfoldet og kvaliteten på produktene. Alle «pizzanerder» bør teste ut den smørbare calabria-chillien, mens elskere av antipasti må få med seg innholdet i glassene som skjuler seg bak navnet «Linea Eleganti» - bueno gusto! 





Møt Janniche fra Wild Fire på Vulkan Arena den 16. februar

Den største forskjellen på ekte håndverksprodukter og industriens mer eller mindre dårlige kopier er at det «jukses» med smakstilsetninger og at produktene er historieløse kopier. Dette hører ikke hjemme i historien om produktene til Wild Fire. Her snakker vi om oppskrifter som er hentet fra USA, Asia og Italia og som har vært en del av den gastronomiske familiearven til kokken bak oppskriftene. Wild Fire bestreber seg på å benytte mest mulig norske råvarer og produserer alt i Norge. De har de siste årene fått mye oppmerksomhet for, og etterspørsel etter, serien med glutenfrie sauser. Deres Hoisin-saus er den eneste glutenfrie av sitt slag som produseres i Norge. Janniche har med seg et bredt utvalg sauser, krydder, hotsauser og dressinger til Vulkan Arena. Med vår kjennskap til henne tar hun seg garantert tid til å prate med mye glede og entusiasme om både opphavet og innholdet i de ulike glassene og flaskene samtidig som du smaker.





Møt Carl-Birger fra Calles Riesling på Vulkan Arena den 16. februar.

Dersom tyske vinprodusenter hadde delt ut en pris for lang og tro tjeneste for å skape interesse for, og spre kunnskap om riesling druens unike potensiale ville Calle Feght vært en topp kandidat til å få æresprisen. Da Calle, Heidi Bjerkan og Tor Skjølberg startet restauranten Credo i 1998 ble det for første gang en grunn til å dra til Trondheim for å spise og drikke godt på restaurant. Den rikholdige vinkjelleren på Credo fikk raskt rykte for å inneholde det beste man kunne få av tyske viner utenfor Tyskland. Smykkene lå sirlig stablet på rekke og rad og ventet bare på å bli åpnet og åpenbart for folket. I salen på Credo var Calle en visjonær og behersket misjonerende reiseleder til tyske vindistrikt og produsenter folk knapt hadde hørt om. Alt i perfekt kombinasjon til maten fra Heidis kjøkken. 25 år etter åpningen av Credo har Calle 100% fokus på sine egne viner som han produserer i nært samarbeide med Weingut Mehrlein i Rheingau. På Vulkan vil du kunne smake deg gjennom porteføljen som inneholder inneholder riesling, rosé, spätburgunder og endelig den nylig lanserte Calles Sekt. Det blir også mulig å stifte nærmere bekjentskap med «Jodelwasser» og et par «grumpy guys».





Møt Martin fra Solhøi Sider på Vulkan Arena den 18 februar

Noe av det jeg virkelig er glad jeg ikke liker er syntetiske alkoholiserte såkalte «fruktsider». Det er klissete og smaker kun syntetisk. Det som definitivt er mye mer fascinerende, interessant og godt er når folk som Martin Bech-Ravn fanger naturen og putter den på flaske. Kunstneren og hjemmebryggeren Martin har siden starten i 2016 sørget for at Solhøi sider har fått sin naturlige plass på mange restaurantbord og hjemme hos folk som ønsker å teste ut supplement til vin. Hos Solhøi foregår alt arbeidet for hånd; fra innhøstingen til korken settes på flaskene. Alt skjer naturlig og det tilsettes ikke gjær eller sukker. Målet er å få fram de unike nordiske eplenes fruktige og syrlige karakter for så å la de utvikle seg og karboniseres naturlig på flaske. Dette er en unik mulighet til å teste sider mot ost og andre produkter og ikke minst lære mer om siderproduksjon ved å prate med Martin. Det er også verdt å nevne at Stavanger Ysteri’s ost Eden er vasket med sider fra Solhøi – har du flaks kan du smake det sammen.

Lenker
Min side